Tampere miettii leirintäalueensa siirtämistä pois Härmälästä – Suunnitelma uudesta sijainnista herättää vastustusta: ”Nakertaminen ja nirhiminen pitäisi lopettaa”

Tampereen leirintäalue on sijainnut vuosikymmenten ajan Pyhäjärven rannassa Härmälässä. Tulevaisuudessa leirintäalueella saattaa kuitenkin olla edessään muutto. Nyt yhdeksän yhdistystä vaatii adressin avulla, ettei uusi leirintäalue tule ainakaan suositulle ulkoilualueelle Kauppi-Niihamaan.

Kauppi-Niihaman alue on suosittua ulkoilualuetta. Alueella on nykyisellään muun muassa ratsastustalli- ja koiraharrastustoimintaa, siirtolapuutarha, Niihaman maja ja uimaranta. Tulevaisuudessa alue voi näyttää toiselta, jos Härmälän leirintäalue päätetään siirtää sinne.

Aamulehti

Ajatus siirtää leirintäalue uuteen paikkaan Tampereella kerää vastustusta. Tampereen kaupunki on miettinyt Härmälän leirintäalueen siirtämistä suosittuun ulkoilumetsään Kauppi-Niihamaan.

Härmälän leirintäalue on sijainnut nykyisellä paikallaan Pyhäjärven rannalla vuosikymmeniä. Sen siirtäminen voi kuitenkin tulla ajankohtaiseksi, koska alue haluttaisiin ottaa ainakin osittain asuntokäyttöön. Tulevaisuudessa Härmälän läpi voi kulkea ratikka.

Nyt yhdeksän paikallista luonto- ja asukasyhdistystä kampanjoi sen puolesta, että leirintäaluetta ei siirrettäisi ainakaan Kauppi-Niihamaan. Yhdistykset haluavat rauhoittaa alueen rakentamiselta kokonaan ja pysyvästi.

Luontoalueen pelastamista vaativa adressi avattiin verkossa sunnuntaina. Keskiviikko­iltapäivään mennessä allekirjoituksia oli kertynyt yli 1 700. ”Minusta tämä on selkeä viesti siitä, että kaupunkilaiset ovat vihaisia jatkuvista Kauppi-Niihaman luontoa tuhoavista suunnitelmista”, sanoo adressin yhteyshenkilö Saraleena Aarnitaival.

”Nirhiminen pitäisi lopettaa”

Leirintäalueen mahdollinen siirto kytkeytyy Tampereen kantakaupungin yleiskaavaan, jonka luonnos on parhaillaan nähtävillä. Suunnitelmia Niihaman alueesta käydään tarkemmin läpi Alasjärven itäpuolen vaiheyleiskaavan aineistossa.

”Mitään päätöksiä ei ole tehty”, sanoo kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikko Nurminen Tampereen kaupungilta ja painottaa, että käynnissä on nyt kuulemisvaihe. ”Ihan oikein kuntalaiset ja muut ovat ottaneet asiaan kantaa. Nyt on siihen oikea hetki.”

Aarnitaival kuvailee Kauppi-Niihamaan suunniteltuja muutoksia massiivisiksi. Alkuperäinen konsulttitoimiston suunnitelma olisi voinut tuoda alueelle muun muassa yli sata vuokramökkiä ja kelluvia mökkejä Näsijärvelle. Uusi suunnitelma on maltillisempi. Kauppi-Niihamaan voisi silti yhä nousta hajautettu leirintäulkoilualue, kuten erityyppisiä mökkejä, telttapaikkoja ja karavaanialue.

”Nämä tarkoittaisivat uuden infran rakentamista ja lisää autoliikennettä, mikä tarkoittaisi alueen kaupungistumista”, Aarnitaival sanoo. Hänen mukaansa siirtoa vastaan kampanjoivilla yhdistyksillä on rakentamisen suhteen nollatoleranssi. ”Alueen nakertaminen ja nirhiminen pitäisi lopettaa.”

Kari Virtanen mökkeilee siirtolapuutarhassa ja käyttää aluetta ympäri vuoden. Hän on kuullut kaavoitusaikeista eikä ainakaan vielä ole niistä kovin huolissaan. "Mutta onhan tämä mukava tällaisenaan", hän toteaa. Kuvassa myös Alisa-koira.

Leirintäalue jatkossakin

Varsinaisesti ajatus leirintäalueen siirtämisestä Kauppi-Niihamaan ei ole uusi. Nurminen sanoo, että siirto on ollut esillä jo edellisellä yleiskaavakierroksella viime vaalikaudella: ”Emme rehellisesti sanottuna ole vielä löytäneet tähän ratkaisua.”

Nurmisen mukaan Härmälän leirintäalue on palvellut hyvin, mutta sen konsepti ei enää ehkä kaikilta osin vastaa tämän päivän toiveita. Niihamaan ajateltua uutta konseptia Nurminen kuvailee kevyemmäksi, hajautetummaksi ja retkeilymäisemmäksi.

”Ei välttämättä ole niin, että samat jutut, mitä nyt on Härmälässä, siirrettäisiin Niihamaan”, hän toteaa. ”On tietenkin sekin vaihtoehto, että leirintäaluetta kehitetään nykyisellä paikallaan ja mietitään vaikka asumista osalle sitä aluetta.”

Poliittinen tahtotila on kuitenkin se, että Tampereella on leirintäalue jatkossakin, apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) kirjoittaa sähköpostitse Taiwanista. Uuden alueen tulisi olla kohtuullisen lähellä keskustaa ja saavutettavissa joukkoliikenteellä.

Jäntin mukaan leirintäalueen siirto on jo otettu pois asemakaavasta ja yleiskaavan valmistelu on nyt lähinnä selvityksen tekemistä. ”Leirintäalue ei siirry minnekään nykyisessä muodossaan, vaan toiminnalle tutkitaan myös muunlaisia malleja.”

Yleisötilaisuus Alasjärven itäpuolen vaiheyleiskaavasta järjestetään torstaina 30.3.2023 kello 17.30–19 Tampereen Koilliskeskuksessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut