Viinikanlahden jättipumppaamon seinät alkavat hiljalleen nousta näkyviin Tampereella

Jätevedenpumppaamo valmistuu vuoden 2025 alussa. Rakennuksesta tulee yksi Suomen suurimmista jätevedenpumppaamoista.

Tampereen Viinikanlahden jätevedenpumppaamon rakentaminen etenee työmaa-aitojen sisällä. Allastilojen ja pumppusalin seinät valettiin helmikuussa.

Aamulehti

Tampereen Viinikanlahdessa on tällä viikolla töissä nostureita jätevedenpumppaamon valmistelevissa töissä. Rakennuksen seinät alkavat loppukeväästä vähitellen nousta työmaa-aitojen sisällä, projektipäällikkö Marko Männynsalo kertoo.

Nosturit ovat mukana valussa ja muottien purkutöissä.

”Maan alaisten betonirakenteiden työt ovat pikkuhiljaa loppusuoralla. Alamme nyt tehdä tuloviemärikaivantoja ja niitä varten pohjanvahvistusta”, Männynsalo sanoo.

Tampereen seudun keskuspuhdistamo oy rakentaa jätevedenpumppaamot Viinikanlahteen ja Raholaan. Niiden kautta jätevesi pumpataan Sulkavuoren keskuspuhdistamoon.

Viinikanlahden metrin paksuinen pohjalaatta saatiin valettua juuri ennen joulua. Sen jälkeen Viinikanlahdessa on tehty maan alle sijoittuvien seinärakenteiden valumuotteja.

Allastilojen ja pumppusalin seinät valettiin teräksistä porapaalukehää vasten helmikuussa. Viinikanlahden pumppaamo valmistuu Männynsalon mukaan vuoden 2025 alussa.

Yksi suurimmista

Viinikanlahden pumppaamosta tulee yksi Suomen suurimmista jätevedenpumppaamoista. Sinne ohjautuvat Tampereen eteläisten, itäisten ja pohjoisten alueiden jätevedet sekä lähes kaikki Kangasalan jätevedet.

Havainnekuva Viinikanlahteen rakennettavasta pumppaamosta. Rakennuksen paikka on nyt ympäröity työmaa-aidoilla.

Pumppaamon läpi tulee kulkemaan vuorokaudessa 60 000–80 000 kuutiota, mikä tarkoittaa jopa 80 miljoonaa litraa jätevettä.

Viinikanlahden ja Raholan jätevedenpumppaamoiden rakennustyöt käynnistyivät viime kesänä.

”Raholan pumppaamossa alkaa olla jo katto päällä. Se valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä”, Männynsalo kertoo.

Kevään ja alkukesän aikana Raholassa alkavat putkisto- ja laiteasennukset sekä instrumentointi- ja automaatiourakan työt.

Viinikanlahden jätevedenpumppaamo sijoittuu tulevalle uudelle Viinikanlahden asuinalueelle. Alueen asemakaavoitus on käynnissä ja kaavaehdotus saadaan valmiiksi hankekehityspäällikkö Minna Seppäsen arvion mukaan loppuvuodesta 2023.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut