Siivoojien lakko näkyy Nokia-areenan ovella, mutta pudotuspelit pyörivät – ”Kiekko-ottelut eivät rampaannu lakon takia”

Pirkanmaalla lakon piirissä on kiinteistöhuollosta reilut 200 ja siivouspuolelta noin 120 työntekijää, arvioi Pamin Pirkanmaan aluepäällikkö Elisa Penders.

Pamin toimitsija Kaarina Ahonen (vas.) ja Pirkanmaan aluepäällikkö Elisa Penders olivat lakkovahtien mukana Nokia-areenan työntekijöiden ovella puoli kuudelta aamulla torstaina. Kuvassa he ovat areenan pääovella.

16.3. 14:41

Aamulehti

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko alkoi torstaina. Lakko koskee yhteensä noin 2 500:aa työntekijää.

Pirkanmaalla lakon piirissä on kiinteistöhuollosta reilut 200 ja siivouspuolelta noin 120 työntekijää, arvioi Pamin Pirkanmaan aluepäällikkö Elisa Penders.

Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tapaa torstaiaamuna lakkovahteja Tampereen Nokia-areenalla.

Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kertoo lakosta videolla:

”Lakko näkyy Pirkanmaalla monissa kohteissa. Täälläkään ei ole ketään meikäläisiä töissä. Siivouksia ja kiinteistöhuollon töitä jää tekemättä”, Rönni-Sällinen sanoo.

Nokia-areenalle on tulossa viikonloppuna paljon väkeä, kun Tappara ja Ilves ottelevat peräkkäisinä iltoina pudotuspeleissä. Areenan kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Jani Helenius kertoo, että areena hoitaa viikonlopun pelien siivoukset itse joukkueiden ja järjestyksenvalvojien tuella.

”Ontuen pärjätään, mutta pärjätään. Jääkoneessa meillä on Eric Salmelan tiimi. Kiekko-ottelut eivät rampaannu lakon takia.”

Lue lisää: Video ja kuvat: Nokia-areenan jää vaihtaa väriä kymmenessä minuutissa – areenamestari Eric Salmela työskenteli aiemmin Yhdysvaltain ilmavoimissa ja tottui NHL:ssä suorasanaiseen palautteeseen

Väliaikaisjärjestelyillä päästään Salmelan arvion mukaan viikonlopun yli, mutta hän toivoo neuvotteluiden osapuolilta pikaista sopua.

”Jos viikkotolkulla alkaa venyä, alkaa tulla jo äiteetä ikävä.”

Työntekijöiden ovella

Penders on tullut areenalle lakkovahdiksi toimitsija Kaarina Ahosen kanssa puoli kuudelta aamulla.

”Duunareiden vuorot alkavat silloin. Porukka on pysynyt kiltisti poissa töistä niin kuin pelin henkeen on kuulunut”, Ahonen sanoo.

Lakko koskee Ahosen ja Pendersin arvion mukaan Nokia-areenan työntekijöistä noin pariakymmentä.

Lakkovahdit päivystävät areenan työntekijöiden ovella. Pamilaiset kertovat areenan pääovien ulkopuolella lakosta myös yleisölle.

Arvo Mäkilä (edessä), Massimo Aiello, Eija Kähkönen, Sami Kaita ja Oona Hilliaho päivystivät lakkovahteina Scandic City -hotellin edessä torstaiaamuna.

Inflaatio on iskenyt kovaa siivojiin ja kiinteistönhoitajiin, sanoo Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen. Hän tapasi torstaiaamuna lakkovahteja Tampereen Nokia-areenalla aamuyhdeksältä.

Lakko koskee Tampereella myös noin kymmentä ratikan siivoojaa.

”Lakko tietenkin vaikuttaa, kun siivousalan ammattilaiset eivät ole töissä, mutta vaunujen siivouksen hoitaa kunnossapidon henkilöstö. Vaunut liikkuvat ja ne siivotaan”, kertoo Tampereen raitiotien kalustopäällikkö Ali Huttunen.

”Työ kilpailtu nolliin”

Sami Kaita on ollut koko aamun lakkovahtina Scandic City -hotellin ovella Arvo Mäkilän kanssa. Kaita on tullut hotellin ovelle puoli kuudeksi.

Kaksikko ei ole joutunut käännyttämään ovelta töihin pyrkijöitä.

”Olen itse ravintola-alalla, mutta tulin auttamaan täksi ja huomiseksi päiväksi. Viikonloppuna sitten omiin töihin”, Kaita kertoo.

Kaita kertoo, että on itse pystynyt neuvottelemaan oman palkkansa, mutta tuntee hotelleista siivoojia, jotka kituuttavat pienellä palkallaan.

”Työ halpuutetaan ja kilpaillaan nolliin. Maksakaa sellaista palkkaa, että pärjäämme ilman tukia."

”Arvostus unohtui”

Neuvottelijoilla on Rönni-Sallisen mukaan erilaiset näkemykset palkankorotusmallista.

”Korona-aikaan siivoojien työtä tunnuttiin kovasti arvostavan. Nyt on ne puheet unohtuneet, eikä pienipalkkaisille tunnu löytyvän riittäviä korotuksia”, Rönni-Sällinen sanoo.

Mitkä?

Lakkovaroitukset

Ensimmäinen Pamin ilmoittamista kiinteistöpalvelualan lakoista alkoi 16.3. ja päättyy 18.3. kello 24. Lakon piirissä on 2 500 työntekijää.

Toinen lakko on 23.–24.3, jos neuvottelutulosta ei saada. Se koskee noin 25 000 työntekijää.

Kolmas kiinteistöpalvelualan lakko on suunniteltu päiville 30.3.–1.4, ellei sopua synny. Lakon piirin kuuluu noin 27 000 työntekijää.

Sovittelija on Rönni-Sällisen mukaan ilmoittanut uudesta neuvottelusta alkuviikosta.

Pirkanmaalla lakko koskee RTK-palveluiden toimipaikoista Nokia-areenaa sekä SOL Palveluiden toimipaikoista Holiday Inn -hotellia, Scandic City- ja Scandic Koskipuisto -hotelleita, Valmet Technologiesta, Kaukokiidon terminaalia ja Tampereen Raitiotietä.

Toinen lakko olisi 23.–24. maaliskuuta. Se koskisi yhteensä 16:ta alan yritystä, ja sen piirissä olisi tuolloin noin 25 000 siivoojaa ja kiinteistönhoitajaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut