Aamulehti
Tampereella Naistenlahti 3 -voimalaitoksella on sattunut lentotuhkan vuoto tuhkasiilosta. Tuhkaa pääsi viime viikon maanantaina leviämään voimalaitoksen alueelle ja sen lähiympäristöön noin tunnin ajan aina tuhkalähetysten aikana.
Energia-yksikön johtaja Paavo Knaapi Tampereen sähkölaitokselta sanoo, että vuotamaan päässeen tuhkan määrää on vaikea arvioida. Vaikka valtaosa tuhkasta päätyi voimalaitoksen aitojen sisäpuolelle, tuuli pääsi levittämään tuhkaa myös viereisen rannan tuntumaan.
”Aloitimme puhdistustoimenpiteet heti”, Knaapi kertoo ja lisää, että tuhkan siivoamista jatkettiin vielä ainakin viime perjantaina. Tuhkaa siivottiin imuautolla ja isolla suulakkeella. Lisäksi likaantunutta lunta on kuljetettu pois. ”Koitamme saada kaiken kulkeutuneen tuhkan korjattua pois.”
Knaapin mukaan tuhkasta ei ole haittaa tai vaaraa ihmiselle tai ympäristölle.
”Käytännössä se on kosmeettinen asia. Isoin haitta on varmasti meillä laitoksen puolella. Hienojakoinen ja herkästi näkyvä ja leviävä tuhka kulkeutuu helposti ihan vaikkapa kengänpohjissa, joten siksikin haluamme sen pois”, Knaapi sanoo.
Laajempi selvitys tekeillä
Tampereen sähkölaitoksen mukaan tuhkaa pääsi leviämään tuhkasiilon pinnanmittauksen kiinnityslaipasta, joka oli tulpattu. Tulppaus ei kestänyt siiloon muodostunutta ylipainetta vaan petti. Tuhkaa pääsi vuotamaan reiästä. Normaalisti ylipaine purkautuu tuhkasiilon katolla olevan suodattimen kautta.
Vuodon havaitsemisen jälkeen Naistenlahdessa pysäytettiin kaikki kattilan tuhkalähettimet, jolloin vuoto saatiin loppumaan. Kun vuotokohta löydettiin, se suljettiin umpilaipalla. Knaapi sanoo, että tapahtuneesta tehdään vielä tarkempi selvitys.
”Tällaisista tehdään aina kattava selvitys. Sen perusteella näemme, onko vaikka toimintaprosesseissamme jotain sellaista, mitä pitää tarkentaa tai muuttaa, jotta vältettäisiin se, että tällaista sattuisi toista kertaa.”
Sähkölaitoksen mukaan tuhkaa ei pohjoistuulen ansiosta päässyt leviämään Lapinniemen suuntaan. Knaapin mukaan leviämään päässyt tuhka on valtaosin peräisin puunpoltosta. Mukana voi olla myös turpeenpoltosta syntynyttä tuhkaa.
”Pääasiassa kuitenkin puusta. On aina hankala sanoa, kun polttoaineseoksetkin vaihtelevat. Varsinkin vielä tässä käyttöönoton aikana.”