Tammelan uuden stadionin pyörittäjäksi kolme hakijaa – Tampere-talo haluaa laajentaa toimintaa stadionille

Tampereen kaupunki antaa stadionin ulkopuolisen operaattorin hoitoon. Operaattori saa järjestää stadionilla korvausta vastaan jalkapallo-otteluita ja muita tapahtumia sekä ravintolatoimintaa. Se saa myös tapahtumien lippu- ja mainostuotot.

Tältä Tammelan uuden stadionin työmaalla näytti tammikuun alussa.

11.3. 6:00

Aamulehti

Tampereen Tammelaan pian valmistuvan stadionin jalkapallo-otteluiden ja muiden tapahtumien järjestämisen, lipunmyynnin, ja ravintolapalvelut ottaa hoitaakseen joku näistä kolmesta: Tampere-talo, Ilves-Edustus tai muun muassa ravintolatoimintaa ja rakennuskonevuokrausta harjoittava Ari Suoniemi oy.

Nämä kolme ovat jättäneet hakemuksensa Tampereen kaupungin stadionin operaattoriksi. Tampereen kaupungin sivistyspalvelujen johtajan Lauri Savisaaren mukaan kaikilla kolmella hakijalla on myös yhteistyökumppaneita suunniteltua toimintaansa varten.

”Nämä kolme ovat päätoimijat, mutta niistä yksikään ei pyörittäisi toimintaa yksin. Operaattori ei myöskään välttämättä itse järjestä stadionilla tapahtumia, vaan voi vuokrata stadionia edelleen muille tapahtumajärjestäjille ja sopia niiden kanssa esimerkiksi lipputuottojen jaosta.”

Kuka kolmesta hakijasta operaattoriksi valitaankin, se saa käyttöoikeuden stadioniin eli luvan toteuttaa siellä liiketoimintaansa ja hankkia stadionin avulla tuloja itselleen. Vastaavasti operaattori maksaa kaupungille korvauksen käyttöoikeudesta. Liiketoiminta voi kattaa jalkapallotapahtumien lisäksi muun muassa konsertteja ja mainostuotot.

”Kaupunki ei itse pyöritä stadionia omana liikuntapaikkanaan, kuten esimerkiksi Ratinan stadionia”, Savisaari selventää.

Neuvottelukierrosten jälkeen kaupunki julkaisee tarjouspyynnöt, joihin kolme hakemuksen jättänyttä yritystä voivat jättää tarjouksensa.

Lue lisää: Uudet ilmakuvat näyttävät, kuinka Tammelan uusi stadion kurottaa kohti korkeuksia – Aamulehti näyttää, kuinka stadion kokee remontissa radikaalin muutoksen

Stadion pois vajaakäytöstä

Käyttöoikeussopimusmallia kokeillaan Tampereella nyt ensimmäistä kertaa. Savisaaren mukaan sen eduksi nähdään se, että antamalla liikuntapaikka korvausta vastaan ulkopuolisen operaattorin vastuulle ja käyttöön, kaupungille syntyy vähemmän kustannuksia. ”Näin kaupunki myös varmistaa stadionin maksimaalisen käytön.”

Käyttöoikeussopimuksen korvauksen on Savisaaren mukaan ajateltu rakentuvan kiinteästä ja tulokseen perustuvista osuuksista.

Ilvekselle parempi joukkue?

Ilves-Edustus oy:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Pohjoismäki näkee Tammelan stadionin operaattorina toimimisen tuovan Ilves-Edustukselle uusia ansaintamahdollisuuksia. ”Jalkapallotoiminta on sesonkiluontoista. Stadionin operaattorina liiketoiminnastamme on mahdollista tulla ympärivuotista, jolloin pärjäämme paremmin ja pystymme hankkimaan kilpailukykyisemmän joukkueen.”

Ilves-Edustukselta puuttuu kokemusta muiden isojen massatapahtumien järjestämisestä, ja siksi se käy keskusteluja yhteistyökumppaneiden kanssa. ”Mutta Tammelan stadion on ennen muuta jalkapallostadion, ja kolmesta hakijasta Ilves-Edustus edustaa sitä eniten.”

Lue lisää: Tampere-talo: kaikki menee mitä tulee, ja päälle muutama miljoona veronmaksajilta

”Yksi Tampere-talon tehtävistä”

Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas perustelee Tampere-talo oy:n hakemusta Tammelan stadionin operaattoriksi sillä, että Tampere-talo toimii kolmella liiketoiminta-alueella, joista tapahtumapaikkojen operaattorina toimiminen on yksi. Nyt sillä on kaksi tapahtumapaikkaa, Tampere-talo ja Tuulensuun palatsi, ja stadionista voi tulla kolmas.

Miksi Tampere-talo laajentaisi toimintaansa Tammelan stadionille? Ahokas erottelee Tampere-talon kiinteistönä ja Tampere-talon toimijana, joka tuo tapahtumia tapahtumakiinteistöihin. ”Tampere-talolla on 33 vuoden kokemus erilaisten tapahtumakiinteistöjen käyttöasteen maksimoinnista. Meillä on Tampere-talossa kokemusta pitkäaikaisvuokralaisista, kuten Tampere Filharmoniasta ja samalla tavalla jalkapallo voi olla stadionilla tärkeä pitkäaikaisvuokralaisemme.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut