Tamperelaispoliitikko sai arvonnassa halutuimman tontin uudelta asuinalueelta – Näin hän kommentoi

Kysyimme tonttivastaavalta, miten tontit arvotaan ja miten varmistutaan, ettei tulosta manipuloida.

Tampereen Hervantajärvi oli yksi syksyn tonttiarvonnan kohteista.

2.3. 14:47

Aamulehti

Tampereen kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja, kansanedustajaehdokas Jaakko Mustakallio (vihr.) voitti syksyn tonttiarvonnassa tontin Hervantajärvellä. Tontti oli yksi arvonnan halutuimmista.

Tulos herätti epäilyksen tonttiarvonnan luotettavuudesta Aamulehden lukijassa, joka lähetti vihjeen arvonnan tuloksesta toimitukselle.

Ymmärrätkö, että luottamushenkilöasemasi vuoksi tulos voi herättää epäilyksiä?

”Olen osallistunut aiemminkin ja viime vuonna taisin olla varasijalla numero 600. Kaupungin tonttiarvontajärjestelmä on äärimmäisen luotettava. Tosiaan, saimme tontin, mutta emme ole sitä vielä vastaanottaneet.”

”Uskon, että luottamus suomalaisiin viranhaltijoihin on korkealla. Siellä on haussa ollut muitakin luottamushenkiöitä, esimerkiksi apulaispormestareita haki tonttia tällä kierroksella, eivätkä sitä saaneet.”

Mustakallio lisää, että heidän saamansa tontti ei ollut se, jota he ensisijaisesti hakivat.

Oletko ottamassa tontin vastaan?

”Tällä hetkellä pohdimme asiaa vakavasti. Hervanta olisi paikka, jossa mieluusti asuisin, ja jos perhehaaveet toteutuvat, niin se on aluetta, johon haluaisimme rakentaa omaa kotia. Tämä on iso päätös, joka vaatii huolellista kokonaisharkintaa.”

Tonttivastaava Jori Alanko Tampereen kaupungilta, miten tontit arvotaan?

”Meillä on ulkopuolisen yrityksen CGI:n toimittama arvontaohjelma, joka arpoo tontin saajat, kun ohjelma käynnistetään. Tonttiarvontaan osallistutaan sähköisellä hakemuksella, johon tunnistaudutaan pankkitunnisteella tai mobiilivarmenteella. Jos arvonnan jälkeen todetaan, että joku arvonnassa tontin saaneista on tehnyt pitkäaikaisen vuokrasopimuksen tai tonttikaupan viimeisen 10 vuoden aikana, tonttia tarjotaan varasijalla oleville järjestyksen mukaisesti.”

”Tulevaisuudessa myös lapset ja tamperelaisuus vuokratonteilla vaikuttaa hakuprosessissa 10 vuoden säännön lisäksi. Arvonnassa mukana ovat virallinen valvoja, kiinteistötoimen henkilöstöä ja arvontaohjelman toimittajan edustaja, joka varmistaa ohjelman toimivuuden.”

Miten on varmistettu, että tulosta ei manipuloida?

”Ainakin siten, että ohjelman on tehnyt ulkopuolinen taho. Arvonnasta tehdään myös kirjallinen dokumentti, jossa arvonnan kulku kuvataan tarkasti ja jonka arvontahenkilöstö allekirjoittaa.”

Miten kommentoit arvonnan tuloksesta herännyttä epäilyä?

”Arpaonni on käynyt, ei se muusta voi olla kiinni. Herää kysymys, että kuinka laaja joukko ihmisiä sitten pitäisi rajata hakumahdollisuuden ulkopuolelle?”

Epäilläänkö arvonnan tuloksia usein?

”Ei tämä ole ensimmäinen kerta. Olen ollut tässä työssä vuodesta 2019 ja niitä on ollut joitakin. Joku vuosi sitten pientä keskustelua nousi, kun arvonnassa tontin voitti muistaakseni tunnettu urheilija. Miltei aina arvonnassa on mukana tavalla tai toisella julkisuudessa olevia henkilöitä, ja joskus arpa osuu ja joskus ei.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut