Ministeriön päätös tuli: Tampereen yliopisto voi jatkossa kouluttaa erityisopettajia – ”Iloinen ja odotettu ratkaisu”

Tampereen yliopisto on ollut tähän asti Suomen ainoa opettajankoulutusta järjestävä yliopisto, joka ei ole kouluttanut erityisopettajia.

Tampereen yliopiston keskustan kampuksen päärakennus elokuussa 2021.

28.2. 12:42

Aamulehti

Tampereen yliopistolle on myönnetty erityispedagogiikan koulutusvastuu. Yliopisto jätti erityspedagogiikan koulutusvastuun hakemuksensa opetus- ja kulttuuriministeriölle (OKM) syyskuun lopussa.

”Iloinen ja odotettu ratkaisu”, sanoo varadekaani Anne Jyrkiäinen kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnasta.

Jyrkiäisen mukaan päätös tuli täydelliseen aikaan, sillä tiedekunnassa tehdään parhaillaan opetussuunnitelmatyötä eli suunnitellaan, mitä yliopistossa ja tiedekunnassa opetetaan tulevaisuudessa. Suunnitteilla oleva opetussuunnitelma alkaa syksyllä 2024, jolloin aletaan myös kouluttamaan erityisopettajia.

Valtava tarve

Tarve koulutukselle on ollut Jyrkiäisen mukaan valtava. Jyrkäisen mukaan erityisopettajia tarvitaan, mutta tarvitaan myös ylipäätään erityispedagogiikan, yhdenvertaisuuden ja inkluusion ymmärtämistä. ”On tärkeää, että kaikenlaiset oppilaat saisivat oikeanlaista tukea. Kasvatustieteen koulutuksessa tämä on syytä ottaa vakavasti ja hyvin huomioon”, sanoo Jyrkiäinen.

Tampereen yliopisto on tähän asti ollut Suomen ainoa opettajankoulutusta järjestävä yliopisto, joka ei ole kouluttanut erityisopettajia. Tampereella työskenteli viime syksynä 51 määräaikaisia erityisopettajaa tai erityisluokanopettajaa, joista 43 oli epäpäteviä. Lukuvuonna 2021–2022 oli avoinna 44 erityisluokanopettajan paikkaa, joista saatiin täytettyä vain 21. Kaikki avoinna olleet 12 erityisopettajan tehtävää saatiin täytettyä pätevillä hakijoilla.

Lue lisää: Tampereella on pulaa pätevistä erityis­opettajista – yliopisto hakee jälleen oikeutta aloittaa koulutus

Uuden koulutusvastuun odotetaan helpottavan erityisopettajapulaa jo lähivuosina.

Jyrkiäisen mukaan asia etenee nyt yliopiston johdon kanssa neuvotteluissa. Siellä tarkennetaan, mitä päätös tuo tullessaan ja mitä tiedekunnalta odotetaan. Lisäksi asiaa aletaan miettiä yliopistossa myös resurssien ja opetussuunnitelmatyön näkökulmasta.

”On luonnosteltu, että mitä opetussuunnitelma voisi sisältää, mutta nyt voidaan aloittaa tarkka huolellinen valmistelu. Nyt kääritään hihat ja laitetaan asia kaikilta osin eteenpäin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut