Moni tuttu maamerkki valaistiin sinikeltaiseksi Tampereella – Näin Ukrainaa muistettiin hyökkäyssodan vuosipäivänä: ”Olemme paljon velkaa heille”

Venäjä aloitti laajan hyökkäyssotansa Ukrainaan vuosi sitten. Seurasimme, miten Ukrainaa muistettiin ja tuettiin Tampereen hyökkäyssodan vuosipäivänä. Samalla kysyimme, millaisia terveisiä tapahtumaan osallistuneilla oli ukrainalaisille ja Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Tampereen yliopisto kunnioitti ukrainalaisten taistelua julkisivun kuvituksella ja valaistuksella perjantaina 24. helmikuuta.

24.2. 21:32

Aamulehti

Ukrainaa muistettiin ja tuettiin Tampereella monin tavoin perjantaina, kun Venäjän nykyisen laajan hyökkäyssodan alusta tuli kuluneeksi vuosi.

Keskustorilla kaikuivat iltapäivällä kansallishenkeä nostattavat sävelet ja Ukrainaa kannustavat huudot, kun Tampereen ukrainalaisten yhdistys järjesti mielenosoituksen. Tukeaan saapui osoittamaan noin 150 ihmistä.

Yksi heistä oli Hilu Toivonen-Alastalo, jonka mielestä Venäjän presidentti Vladimir Putin kuuluisi kansainvälisen oikeuden eteen tuomittavaksi. ”Kiitos ukrainalaisille siitä, että he jaksavat taistella. He puolustavat meitäkin", Toivonen-Alastalo sanoo.

Hannu Alastalo toivoo ukrainalaisille tsemppiä sotaan. Hän uskoo, että Venäjä häviää. Hilu Toivonen-Alastalo sanoo sodan Ukrainassa olevan koko Euroopan sota.

Tammerkoski, Hämeenkatu ja monet rakennukset valaistiin perjantaina sinikeltaisin värein. Kalevan kirkko oli yksi niistä. Tampereen seurakunta järjesti sen tuntumassa Kiovanpuistossa Rauhanrukous-tapahtuman.

Lue lisää: Tampereen Kiovanpuistossa osoitettiin tukea Ukrainalle laajan hyökkäyssodan vuosipäivänä – Katso tilaisuus tallenteelta

Tilaisuudessa puhunut pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) kertoi Tampereen roolista Ukrainan auttamisessa. Ikonen sanoi Tampereen lähettäneen Ukrainalle materiaaliapua, kuten linja-autoja sekä rahaa. Parhaillaan aletaan kerätä generaattoreita Tampereen ystävyyskaupungille Kiovalle.

”On helppo luetella asioita, joita me eri tahot olemme tehneet ukrainalaisten auttamiseksi, mutta meidän ei tule tyytyä siihen. Emme saa unohtaa, että Ukraina tarvitsee apuamme vielä pitkään”, Ikonen sanoi.

Näin Ukrainaa muistettiin Tampereella:

Tampereen Keskustorilla järjestetyssä mielenosoituksessa ei säästelty ajatuksia presidentti Vladimir Putinista ja Venäjästä.

Ville Kalliosaari pitää Putinia täytenä roistona ja hulluna. Hän näkee ukrainalaiset sankareina, koska he jaksavat taistella. ”Olemme paljon velkaa heille.”

Satu Kosola (vasemmalla) ei voi käsittää Putinin mielenliikkeitä. Sota tuntuu epäinhimilliseltä etenkin, kun sen taustalla ei vaikuta hänen mukaansa olevan muuta kuin vallanhalua. Marite Rand sanoo olevansa ylpeä ukrainalaisista, jotka ovat jaksaneet taistella.

Tuija Lautiainen ei voi käsittää sotaa, jossa ei vaikuta olevan muuta tavoitetta kuin tuhoaminen ja ryöstely. Hän toivoo ukrainalaisten tietävän, että kaikki olemme täällä sydämestämme mukana heidän taistelussaan.

Mielenosoittajat muodostivat suuren piirin Tampereen Keskustorille.

Tampereen Kalevan kirkko loisti perjantaina Ukrainan lipun väreissä.

Birgit Tatti toivoo Ukrainaan rauhaa. Hänen mukaansa sekä Vladimir Putin että tämän lähipiiri ovat yhtä lailla syyllisiä sotaan.

Kalevan Kiovanpuistossa kuultiin laulua ja puheita tunnelmallisessa valossa.

Jukka Wäljas toivottaa ukrainalaisille voimaa ja jaksamista. Hän ei usko, että mitkään sanat tehoaisivat Putiniin. Muun maailman voimattomuus tuntuu Wäljaksesta oudolta. ”Aika vähään me pystymme.”

Ukrainassa menehtyneitä muistettiin Kiovanpuistossa myös kynttilöin.

Kuoro lauloi Kiovanpuistossa muun muassa virren Hyvyyden voima.

Tammerkosken valaistus loi taianomaisen tunnelman Tampereen keskustaan.

Ratinan kauppakeskus näytti tältä sinikeltaisessa värissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut