Uusi selvitys kertoo karua kieltä sähkö­potku­lautailijoiden onnettomuuksista Tampereella – kaupunki kaavailee uusia rajoituksia

Tampereella harkitaan muun muassa nopeusrajoitteisten vyöhykkeiden lisäämistä myös päiväsaikaan. Lisäksi laudan joutuu mahdollisesti jatkossa pysäköimään vain sille tarkoitetulle paikalle.

Vuokrattavia sähköpotkulautoja on ollut Tampereella jo pitkään, mutta onnettomuuksien suhteen tilanne ei näytä parantuneen. Tampereen keskustassa oli valtava sähköpotkulautojen suma viime vuoden Blockfestien aikaan.

24.2. 17:45

Aamulehti

Tampereella pohditaan uusien rajoituksien asettamista vuokrattavien sähköpotkulautojen käyttämiseen. Kaupunki tilasi Pirkanmaan hyvinvointialueelta selvityksen, jossa tarkasteltiin sähköpotkulautoihin liittyvien onnettomuuksien vammojen hoitoa reilun kolmen vuoden ajanjaksolla.

Sähköpotkulautoja on operoitu jo useampi vuosi, mutta tilanne ei onnettomuuksien suhteen näytä paranevan, sanoo liikenneinsinööri Pekka Stenman Tampereen kaupungilta. ”Selvää on, että tästä alkaa olla aikamoisia kustannuksia yhteiskunnalle sairaanhoidon kuluina.”

Mikä?

Onnettomuudet Tampereella

Pirkanmaan hyvinvointialueen tuottaman tiedon mukaan sähköpotkulautoihin liittyvien onnettomuuksien vammoja on tarkastelujaksolla 23. maaliskuuta 2019–30.syyskuuta 2022 hoidettu sairaanhoitopiirin alueella 1 041 kertaa.

Miehet ovat selvityksen mukaan olleet osallisina 58 prosentissa onnettomuuksista. Onnettomuuteen joutuneen keski-ikä on 28 vuotta.

Tarkastelujaksolla 45 prosenttia onnettomuuksista tapahtui yöaikaan, keskiyön ja aamukuuden välillä. Vähintään kolme neljästä yöaikaan onnettomuuteen joutuneesta oli onnettomuushetkellä päihtyneenä.

Jopa 34 prosenttia sairaalahoitoon hakeutuneista on tarvinnut leikkaus- tai osastohoitoa.

Vakavia vammoja, kuten avomurtumia tai aivoverenvuotoja aiheuttavien onnettomuuksien määrä oli tarkastelujaksolla alle 6 prosenttia kaikista sairaalahoitoon hakeutuneista.

Kuolemaan johtaneita sähköpotkulautaonnettomuuksia ei ole Tampereella ollut.

Uusia rajoituksia suunnitellaan

Toistaiseksi sähköpotkulautaonnettomuuksia on pyritty ehkäisemään muun muassa viestinnällä ja yöaikaisia ajonopeuksia laskemalla. Uusia toimenpiteitä onnettomuuksien ehkäisemiseksi on jo työn alla, ja jotain rajoituksia tullee käyttöön jo tulevalle ajokaudelle.

”Meillä ei ole lain tuomaa määräysvaltaa operaattoreihin. Tässä yritetään nyt neuvottelun keinoin löytää ratkaisuja.”

Harkinnassa on esimerkiksi myös päivänaikaisen ajonopeuden laskeminen ainakin tietyillä vyöhykkeillä, sillä yli puolet onnettomuuksista tapahtuu päivällä. Yöaikaan ja päihtyneenä tapahtuviin onnettomuuksiin vaikuttaminen on Stenmanin mukaan hankalaa, ellei toimijoiden kanssa löydetä yhteisymmärrystä yöajamisen rajoittamisesta.

”Toistaiseksi ainakaan sellaista yhteisymmärrystä ei ole löytynyt.”

Työn alla on myös pysäköintipaikat, joille laudat olisi pakko pysäköidä. Samanlaisia suunnitelmia on myös Helsingissä.

Moni kannattaa lautoja

Kokemuksia sähköpotkulautailun turvallisuudesta selvitettiin myös Tampereen kaupungin syksyllä 2022 tekemässä kyselyssä. Kyselyyn vastasi noin 4 500 henkilöä, joista noin puolet oli itse käyttänyt sähköpotkulautaa menneen kesän aikana.

Vastanneista reilu 60 prosenttia piti vuokrattavia sähköpotkulautoja hyvänä lisänä kaupungin liikkumis­mahdollisuuksiin. Lautojen määrää, noin 6 800, pidettiin kuitenkin yleisesti ottaen liian suurena. Toisaalta tietyille asuinalueille toivottiin lisää potkulautoja.

Lähes 70 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että huonosti pysäköidyistä sähköpotkulaudoista on aiheutunut vaaraa omassa liikkumisessa.

Sähköpotkulautoihin liittyvät onnettomuudet ja läheltä piti -tilanteet painottuivat kyselyn perusteella keskustaan ja erityisesti Hämeenkadun alueelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut