Video: Mikä lensi Tampereen iltataivaalla? Asiantuntija kertoo, mistä ilmiössä on kyse

Aamulehden lukijat ihmettelivät Tampereen iltataivaalla lentänyttä esinettä keskiviikkona. Kysyimme Tampereen Ursalta, mistä asiassa oli oikein kyse.

Aamulehden lukija havaitsi erikoisen näköisen tumman viivan taivaalla Tampereen Taatalassa keskiviikkona 22. helmikuuta noin kello 17.40.

23.2. 12:36

Aamulehti

Aamulehden lukijat tekivät havaintoja Tampereen yllä lentävästä eriskummallisesta esineestä keskiviikkona alkuillasta. Silminnäkijähavaintojen mukaan esine ei näyttänyt lentokoneelta.

Tähtitieteellinen yhdistys Tampereen Ursan varapuheenjohtaja Kari A. Kuure tietää kuitenkin kertoa, että erikoisesta ulkomuodostaan huolimatta kyseessä oli varsin tavanomainen ilmiö: lentokoneen tai suihkulentokoneen tiivistymisvana.

”Kun lentoliikenne on nyt pari vuotta ollut vähäisempää, ovat ihmiset päässeet unohtamaan, miltä nämä näyttävät. On näistä tullut meille aikaisempinakin vuosina havaintoja jonkin verran, silloin kun ei ole ollut liian pilvistä, mutta tänä vuonna näistä ei ole vielä ilmoitettu”, hän sanoo.

Katso lukijan video:

Mikä ihmeen tiivistymisvana?

Kuuren mukaan tarpeeksi korkealla lentävä lentokone jättää aina jälkeensä tiivistymisvanan. Vana syntyy, kun koneen moottorista tuleva pakokaasu ja vesihöyry tiivistyy jääkiteiksi pakkasilmassa.

”Yleensä tiivistymisvanoja syntyy yli 10 kilometrin korkeudessa, jossa on aina pakkasta. Kesällä noin -50 astetta, talvella toisinaan jopa -70. Joissain olosuhteissa vanoja saattaa syntyä matalammallakin”, Kuure kertoo.

”Riippuu valon suunnasta ja väreistä, miltä vana näyttää. Esimerkiksi tuossa lukijan lähettämässä videossa se näyttää aluksi punertavalta laskevan auringon takia. Sitten taas tuossa lukijan kuvassa se näyttää tummemmalta todennäköisesti siksi, koska vana on kirkasta taivasta vasten ja mahdollisesti myös varjossa tai sen takana”, Kuure sanoo.

Keskiviikkoiltana taivaalla loistivat kirkkaasti Kuun lisäksi Jupiter ja Venus. Planeetat näkyivät kirkkaan sään ansiosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut