Tampere-talon liiketoiminta on tarpeen jakaa kahteen yhtiöön, linjaa konsernijaosto – Tiedossa on myös jopa lähes 40 miljoonan euron remontti

Tampere-talon mahdollisista yhtiöjärjestelyistä keskusteltiin kaupunginhallituksen konsernijaoston kokouksessa.

Sorsapuistossa oleva Tampere-talo avattiin vuonna 1990. Kiinteistön omistaa Tampereen kaupunki.

21.2. 12:12 | Päivitetty 21.2. 18:05

Aamulehti

Konsernijaosto oli keskusteluissaan yksimielinen siitä, että Tampere-talo oy:n liiketoiminta on tarpeen jakaa kahteen eri yhtiöön, markkinaehtoiseen sekä yleishyödyllistä toimintaa tekevään. Yhtiön johtoa pyydettiin vielä tarkentamaan eri vaihtoehtoja maaliskuun aikana.

Konsernijaosto käsittelee asiaa seuraavan kerran huhtikuussa.

Tampere-talon johto esitteli tiistaina konsernijaostolle erilaisia vaihtoehtoja tulevaksi toimintamalliksi. Tampere-talon yhtiöjärjestely oli esillä Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaoston kokouksessa. Esityslistan mukaan kyseessä oli asiaa koskevien selvitysten tilannekatsaus. Konsernijaoston puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) sanoi ennen kokousta Aamulehdelle, että päätöksiä ei ole odotettavissa. ”Tänään käydään keskustelua, mikä olisi hyvä suunta, kuulostellaan yhteistä näkökulmaa.”

Tampere-talon toiminta on muuttunut viime vuosina, se haluaa olla myös iso kaupallinen promoottori. Nyt konsernijaostossa haetaan ratkaisua, miten muuttunut tilanne ratkaistaan. Perinteistä toimintaa on ollut, että yhtiö vuokraa Tampere-taloa erilaisia tapahtumia varten, avustaa niiden järjestämistä, vuokraa talon ulkopuolisiin tilaisuuksiin teknistä laitteistoa, kalusteita ja henkilökuntapalveluja sekä harjoittaa ohjelma- ja ravintolatoimintaa.

Aamulehti uutisoi viime viikolla julkaistussa artikkelissaan, että Tampere-talo kilpailee markkinoilla veronmaksajien riskillä tavalla, joka ei ole läpinäkyvä. Lisäksi kerroimme, että Tampere-talon Lumikuningatar-jääbaletti tuli veronmaksajille kalliiksi.

Lue lisää: Tampere-talosta paljastuu kyseenalaisia piirteitä: ottaa riskejä veronmaksajien rahoilla, ei avaa talouttaan – Johto ei tiennyt, että yhtiöjärjestyksen muutos pysäytettiin

Lue lisää: Aamulehti selvitti: Tampere-talon jättispektaakkeli Lumikuningatar tuli kalliiksi veronmaksajille – Myynti ulkomaille olisi iso riski

Remontti tulossa

Tampere-talo oy:n toiminnan jatkamiseksi on nyt esillä kolme vaihtoehtoa. Kaikissa vaihtoehdoissa kiinteistön omistaa Tampereen kaupunki, kuten nykyisinkin.

Koska kaupunki omistaa kiinteistön, Tampere-talon korjaushankkeen kustannukset tulisivat Tampereen kaupungin maksettavaksi. Elokuussa 2022 tehty kustannusarvio on noin 37,4 miljoonaa euroa. Remontin myötä kiinteistön vuokra todennäköisesti nousee merkittävästi. Tampere-talon esitystekniikkaa on jo uudistettu muutama vuosi sitten.

”Tampere-talo on yli 30 vuotta vanha, talo on pidettävä kunnossa”, sanoo Lyly.

Mikä?

Tampere-talo

Tampereen kaupungin omistama osakeyhtiö.

Hallitsee vuokralaisena Tampere-taloa ja vuokraa sitä tapahtumia varten.

Tampere-talo on vuonna 1990 yleisölle avattu kulttuuri- ja kongressikeskus Tampereen keskustassa.

Vuonna 2021 Tampere-talo oy sai kaupungin toiminta-avustusta 879 000 euroa ja vuokra-avustusta 5,6 miljoonaa euroa.

Tampere-talon liikevaihto vuonna 2021 oli 6,2 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja on Paulina Ahokas.

Kolme mallia

Nykyisessä toimintamallissa kaupunki omistaa kiinteistön ja vastaa kiinteistön investoinneista sekä perii yhtiöltä vuokraa, jonka yhtiö saa vastaavasti kumppanuusavustuksena vuosittain kaupungilta. Tampere-talo oy huolehtii kiinteistön ylläpidosta ja edelleenvuokrauksesta ja harjoittaa liiketoimintaa, jota Aamulehti on avannut tarkasti tässä jutussa.

Konsernijaoston esityslistan mukaan kaupungin sisäinen tarkastus on kiinnittänyt huomiota Tampere-talo oy:n kaupungilta saamiin tukiin ja toimintaa ja avustuksia on arvioitu muun muassa suhteessa kiellettyyn valtiontukeen. Esityslistalla todetaan, että ”omistajaohjausyksikön asiasta saamien selvitysten perusteella ei ole ainakaan toistaiseksi havaittu tekijöitä sen osalta, ettei nykyisen toimintamallin mukaisen toiminnan olisi mahdollista jatkua myös tulevaisuudessa.”

Toisessa vaihtoehdossa nykyinen Tampere-talo organisoidaan konserniksi, jossa markkinaehtoisesti toimivasta kokonaisuudesta muodostetaan tytäryhtiö. Mallista on käytetty nimeä konsernimalli tai emo-tytäryhtiömalli.

Kolmannessa vaihtoehdossa, eli niin sanotussa kahden erillisen yhtiön mallissa tai sisaryhtiömallissa, markkinaehtoisesti toimivasta kokonaisuudesta muodostetaan suoraan kaupungin omistama yhtiö, eikä toimintaa organisoida samaan konserniin.

Konsernijaoston esityslistan mukaan kolmosmallia voidaan pitää osittain kaupungin nykyisten omistajapoliittisten linjausten vastaisena. Yksi keskeinen kysymys on, mitkä ovat perusteet sille, että Tampereen kaupunki muodostaisi suoraan omistukseensa markkinoilla toimivan yhtiön.

Parin viime vuoden aikana Tampere-talon toiminnan järjestämisestä on teetetty lukuisia selvityksiä, joissa on haettu mahdollisuuksia järjestää kiinteistön omistus ja yhtiön toiminnan organisointi nykymallista poikkeavalla tavalla.

Päivitys 21.2.2023 kello 16.11: Uutiseen lisätty konsernijaostosta asian käsittelyn jälkeen saadut uudet tiedot. Konsernijaosto tiedotti olleensa keskusteluissaan yksimielinen siitä, että Tampere-talo oy:n liiketoiminta on tarpeen jakaa kahteen eri yhtiöön, markkinaehtoiseen sekä yleishyödyllistä toimintaa tekevään. Tampere-talo oy:n johtoa pyydettiin vielä tarkentamaan eri vaihtoehtoja maaliskuun aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut