Tampereella on edelleen pulaa koululääkäreistä: laajoja terveystarkastuksia ei voida järjestää kaikille – keväällä tilanteeseen on tulossa helpotusta

Pirkanmaan hyvinvointialueen toimialuejohtaja Tuire Sannisto kertoo, että kevään osalta tilanne on parempi. Valmistuvia lääkäreitä on tulossa tekemään neuvola- ja koululääkärityötä.

Kouluterveydenhuollon laajat terveystarkastukset on tarkoitus toteuttaa luokilla 1, 5 ja 8. Aamulehti kuvasi kouluvuoden aloitusta Atalan koululla Tampereella elokuussa 2021.

17.2. 8:05

Aamulehti

Koululääkäreistä on edelleen pulaa Tampereella. Aamulehti uutisoi viime syyskuussa, että kaikille oppilaille ei ole mahdollista järjestää laajaa terveystarkastusta koululääkäripulan takia.

Pirkanmaan hyvinvointialueella terveyspalvelujen ja opiskeluhuollon toimialuejohtajana lasten, nuorten ja perheiden palveluissa työskentelevä Tuire Sannisto kertoo, että alkukevään tilanne on pysynyt samanlaisena kuin syksyllä.

Perusopetuksen oppilaiden vanhemmille tiedotettiin helmikuun puolivälissä Wilma-viestillä, että 1., 5. ja 7.–8. luokkien laajoja terveystarkastuksia ei pysytä tarjoamaan kaikille. Terveystarkastuksia tarjotaan ensisijaisesti niille oppilaille, joista huoltajilla tai ammattilaisilla on huoli.

Keväällä helpottaa

Viestissä kerrotaan myös, että tilanteeseen on tulossa helpotusta loppukeväästä.

”Kouluille vanhempainyhdistysten toiveesta laitetussa tiedotteessa mainitsin lyhyesti, että loppukevään tilanne on parempi”, Sannisto kertoo. ”Meillä aloittaa nyt useampi lääkäri päätoimisten neuvola- ja koululääkäreiden sijaisuuksissa, kun valmistuva kurssi valmistuu”, hän jatkaa.

Sanniston mukaan uusilla lääkäreillä saadaan hieman kirittyä kouluterveydenhuollon työtä, mukaan lukien terveystarkastuksia.

”Mutta ei sekään kokonaistilannetta ratkaise, jos puhutaan nimenomaan terveystarkastuksista. Samalla tavalla priorisoidaan työtä loppukeväänkin ajan.”

Tulevaisuus auki

Sanniston mukaan lääkäripula näkyy hyvinvointialueella laajemminkin.

”Se on tietysti koko terveydenhuollon ongelma tällä hetkellä, julkisen terveydenhuollon erityisesti. Meidän lääkäritilannehan on paikoin aika vaikea myös terveysasemilla.”

Terveysasemien lääkäritilanne heijastuu suoraan koululääkärityöhön. Koululääkärityötä tekevät myös terveysasemien terveyskeskuslääkärit, eivätkä ainoastaan päätoimiset neuvola- ja koululääkärit.

Sanniston mukaan lääkärivaje johtuu siitä, ettei sijaisia ole saatu tarpeeksi. ”Virat meillä on täynnä, mutta on paljon perhe- ja muita vapaita ja osa-aikaisuuksia, joita ei olla saatu sijaistettua kattavasti.”

Yksi syy voi Sanniston mukaan olla myös se, että osa lääkäreistä ei ole tietoinen työmahdollisuuksista päätoimisena neuvola- ja koululääkärinä. Moni nuori lääkäri hakeutuu ensisijaisesti terveyskeskustyöhön. Sannisto kertoo, että työmahdollisuuksien esille tuomiseen on satsattu.

”Ei olla tiedettykään, että tämmöisiin tehtäviin voisi hakeutua. Mutta nyt meillä on tosiaan todella hyvin tulossa näitä valmistuvan kurssin nuoria töihin. Tässä kohtaa tilanne on parempi, ainakin nyt kevään osalta.”

Kevään sijaisuudet on Sanniston mukaan täytetty. Tuleva syksy on osittain vielä auki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut