Kirsi Mäenpää laski kukat perheensä haudalle Lamminpäässä – Seuraavana päivänä jäljellä oli yksi lehti

Kukat katosivat Kirsi Mäenpään äidin ja isän haudalta alle vuorokaudessa.

Tällaiset kukat haudalle oli asetettu 3. helmikuuta.

14.2. 9:44 | Päivitetty 14.2. 14:34

Aamulehti

Hämeenkyröläinen Kirsi Mäenpää ja hänen lähipiirinsä joutuivat suurta mielipahaa aiheuttaneen teon kohteiksi Tampereen Lamminpäässä helmikuun alkupuolella. Mäenpään sisko siunattiin 3. helmikuuta Lamminpään hautausmaan kappelissa.

”Sieltä kävelimme porukalla äidin ja isän haudalle, jonne siskonkin uurna lasketaan. Veimme kukat sinne – parikymmentä isoa vaaleanpunaista ruusua maljakkoon ja arkun päältä ison kukkalaitteen”, Mäenpää kertoo.

Siunaustilaisuus järjestettiin iltapäivällä kello 15 aikaan. Seuraavana päivänä puolilta päivin Mäenpään vanhempi sisko lähti käymään hautausmaalla. Yhtään kukkaa ei ollut jäljellä. ”Aika lailla röyhkeä teko. Rupesi niin ketuttamaan. Yksi ainoa lehti oli jäänyt”, Mäenpää kertoo.

Sisko kiersi tarkistamassa hautausmaan roska-astiat, mutta kukkia ei löytynyt. Jäljellä haudalla olivat vain maljakko ja kaksi hautalyhtyä.

Siunatun siskon uurnan laskun on sovittu olevan 24. helmikuuta. Mäenpää miettii, miten kukkia enää uskaltaa jättää haudalle. ”Pitääkö laittaa kettingeillä kiinni kiveen?”

Mäenpää ei voi käsittää, että jollekin tulee mieleen viedä kukkia haudalta. Hän toivoo, että joku on nähnyt tapauksen. ”Toivon myös, että tekijällä vähän omaa tuntoa kolkuttaisi. Olisi jättänyt edes kukkalaitteen, jos on pitänyt maljakkokukat ottaa.”

Mäenpää ei ollut vielä ollut yhteydessä seurakuntaan.

Tuoreita kukkia ei poisteta

Lamminpään seurakuntapuutarhuri Matti Santala sanoo, ettei seurakunta poista haudoilta tuoreita kukkia. Seurakunta kerää kukat pois vasta sen jälkeen, kun ne ovat olleet paikallaan tarpeeksi kauan ja menneet huononnäköisiksi.

Talvella kukat rapistuvat nopeammin kuin kesällä, koska ne jäätyvät. Näin nopeasti kukkia ei kuitenkaan kerätä. ”Joku ulkopuolinen on ollut asialla.”

Santala muistuttaa, että hautajaiskukkien poistaminen on omaisten tehtävä. Pääsääntöisesti se kuitenkin jää seurakunnalle.

Puutarhurin mukaan ilmoituksia kukkien varastamisesta hautausmaalta tulee silloin tällöin. ”Etenkin kesäaikaan tällaista voi tapahtua. Haudoilta saattaa kadota jopa istutetut kukat.”

Joskus haudoilta viedään myös lyhtyjä, mutta Lamminpäässä sellaista tapahtuu harvoin. ”Seurakunta ei valitettavasti pysty näitä varkauksia millään valvomaan.”

Rajumpaa ilkivaltaa, kuten hautakivien kaatamista tai töhrimistä, Lamminpään hautausmaalla ei ole tapahtunut vuosiin. ”10–15 vuotta sitten hautamuistomerkkien kaataminen oli ilmiö. Sitä ei onneksi ole ollut pitkään aikaan.”

Tampereen seurakuntien hautaustoimen päällikön Jyrki Lehtosen mukaan ilkivallalta on pitkälti säästytty Tampereen muillakin hautausmailla, toisin kuin monessa muussa kaupungissa.

Oikaisu 14.2.2023 kello 14.34: Korjattu Matti Santalan titteliksi Lamminpään seurakuntapuutarhuri. Aiemmin jutussa luki virheellisesti Lamminpään seurakunnan puutarhuri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut