Tampereelle rakennetaan uusi yhdeksänkerroksinen opiskelijatalo – vanhat kerrostalot puretaan pois alta

Tampereen Lapin kaupunginosasta puretaan viisi 1970-luvulla rakennettua opiskelijataloa. Tilalle rakennetaan opiskelijatalon lisäksi omistusasuntoja.

Havainnekuva Tampereen opiskelija-asuntosäätiön Toasin opiskelijatalosta. Kuva on Tampereen keskustan suunnasta Rauhaniementielle tultaessa.

14.2. 6:00

Aamulehti

Rauhaniementielle Tampereen Lapin kaupunginosaan rakennetaan uusi yhdeksänkerroksinen opiskelijatalo. Tampereen opiskelija-asuntosäätiön Toasin toiveena on, että talon rakentaminen alkaisi syksyllä.

Rauhaniementien varteen rakennetaan kuusi uutta taloa, joista opiskelijatalo on keskustan suunnasta Lappiin tultaessa ensimmäinen. Vanhan talon purkamista uuden opiskelijatalon rakentamiseksi valmistellaan. Uuteen taloon tulee 67 asuntoa, joista 51 on yksiöitä ja 16 kaksiota.

Neljä muuta 1970-luvun puolivälissä rakennettua Toasin opiskelijataloa puretaan tulevina vuosina. Rauhaniementie 28:ssa työt ovat pisimmällä. Sen ja rakennettavan uuden opiskelijatalon välissä sijaitsevissa kolmessa talossa on vielä asukkaat.

Uuteen taloon mahtuu enemmän asuntoja

Paikalle rakennettavissa uusissa taloissa voi olla korkeintaan 8–9-kerrosta. Nykyisissä Toasin taloissa on enimmillään seitsemän kerrosta.

Toasin toimitusjohtaja Kirsi Koski kertoo, että viiden vanhan talon asunnot ovat neliöiltään niin isoja, että yhteen uuteen taloon mahtuu puolet asuntomäärästä. ”Siellä on ollut paljon perheasuntoja. Toas on aikanaan ostanut asuintalot, joita ei ole tehty opiskelijataloiksi”, hän sanoo.

Koski pitää paikkaa hyvänä, sillä Kaupin ulkoilumaastot ja Näsijärven ranta ovat lähellä. ”Joukkoliikenneyhteydet eivät ole ihan sellaiset kuin jotkut kaipaavat, mutta asiat ovat yhteensä aika hyvin”, hän sanoo.

Valmista vuonna 2027

Tampereen asunto- ja kiinteistölautakunta käsittelee keskiviikkona kyseisen tontin vuokrasopimusta 60 vuodeksi uuden kaavan mukaisesti. Uusien talojen rakentamisen mahdollistava asemakaava vahvistettiin lokakuussa 2018. ”Vuokrasopimukset uudistetaan tontti kerrallaan”, Koski kertoo.

Toasin kanssa esisopimukset tonttien rakennusoikeuksista tehnyt YIT-rakennus oy rakentaa muut talot omistusasumiseen. Kaiken arvioidaan olevan valmista vuonna 2027.

Lapin kaupunginosayhdistys valitti kaavapäätöksestä aikanaan Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen korkeiden rakennusten ja rakennusoikeuden määrän vuoksi. Yhdistyksen mielestä talot eivät soveltuisi alueen ilmeeseen ja peittäisivät näkymät järvelle. Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut