Näsijärven railo ei estä jäällä liikkumista, sanoo retkiluistelurataa ylläpitävä yrittäjä – ”Jokaisen tulee itse tietää, mitä tekee”

Näsijärven jäälle muodostunut railo on Hiking Travel Hitin yrittäjä Pekka Tyllilän mukaan helposti nähtävissä ja vältettävissä.

6.2. 17:44

Aamulehti

Näsijärven jäälle voi mennä sinne muodostuneesta railosta huolimatta, kunhan pitää silmät auki ja noudattaa varovaisuutta, sanoo retkiluistelurataa ylläpitävän Hiking Travel Hit -yrittäjä Pekka Tyllilä.

Iltapäivällä retkiluisteluradalle Koukkuniemen lähettyville on asennettu lankku, jolla railon yli pääsi jopa puolitoista tonnia painavalla Avant-pienkuormaajalla, hän kertoo.

”Ne jotka haluavat pelata varman päälle, voivat mennä lankkusiltaa pitkin railon yli.”

Pelastuslaitoksen viesti aiemmin päivällä oli, että jäälle ei ole nyt syytä mennä. Ulkopuolisen paimentamisen sijasta Tyllilä kehottaa jokaista harkitsemaan itse, lähteekö jäälle vai ei.

”Viime kädessä ainut neuvo on se, että jokaisen tulee itse tietää, mitä tekee.”

Iltapäivällä järven jäällä oli Tyllilän arvion mukaan useampi sata ihmistä.

Lue lisää: Pelastuslaitos varoittaa Näsijärvelle muodostuneesta railosta, pyöräilijä putosi aamulla jäihin – tältä jäällä näyttää nyt

Railoon on hankala päätyä vahingossa

Railoon on Tyllilän mukaan hankala päätyä vahingossa, sillä nähtävillä ovat selkeästi jään pinnasta koholla olevat railon reunat ja mahdollisesti suuri vesilätäkkö.

”Molemmat ovat aika selvästi kuivasta jään pinnasta erottuvia asioita.”

Railon yli pääsee hänen mukaansa myös tarvittaessa vaikka jalkaisin, luistimilla ja hiihtämällä.

Railot kuitenkin muuttuvat jatkuvasti, joten huomenna tilanne voi olla taas erilainen, hän muistuttaa. Railon reunat voivat erota toisistaan, puskea toisiaan vastaan tai liikkua sivusuunnassa.

”Päivän aikana ei ole ollut liikuntaa jäässä, mutta yöllä voi taas olla.”

Lue lisää: Näsijärvellä polkenut Katri Mäkelä oli jo melkein perillä työpaikalla, kun yhtäkkiä jää petti alta – näin hän pelastautui hyisestä vedestä

Luonnonvoimia tulee kunnioittaa

Näsijärven turvallisuustilanne ei ole mustavalkoinen, muistuttaa puolestaan niin ikään Hiking Travel HITillä yrittäjänä toimiva Tuire Tyllilä. Hän ei pidä ajatuksesta, että jää voitaisiin jollain tavalla sulkea.

”Näsijärvelle ei voi laittaa lappua, että tämä järvi on nyt kiinni.”

Järveltä löytyy hänen mukaansa aina sellaisia paikkoja, joihin ei missään nimessä pidä mennä, esimerkiksi Tammerkosken läheisyydessä tai Lielahden pohjukassa sijaitsevat sula-alueet.

Railo on saanut ihmiset varpailleen, mutta tarvittavilla taidoilla varustettuna jäälle voi mennä.

”Aina luonnonvoimat ovat meitä mahtavammat, ja aina meidän tulee niitä kunnioittaa.”

Viranomaisten asettamien vilkkuvalojen lisäksi railoa ei tulla ainakaan Hiking Travel Hitin toimesta erityisesti merkitsemään. Railot ovat jokavuotinen luonnonilmiö, sanoo Pekka Tyllilä.

”Tämä voi olla koko talven mittainen riesa. Viime talvena jouduin neljään kertaan rakentamaan lankkusillan samaan paikkaan, että pääsee koneella ajamaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut