Mopoilija putosi Näsijärven jäihin – Pelastuslaitos varoittaa pitkästä ja leveästä railosta

Näsijärvelle on muodostunut pitkä ja leveä railo, pelastuslaitoksen vilkkuvalot varoittavat jäällä liikkuvia vaarasta.

6.2. 8:18 | Päivitetty 6.2. 20:50

Aamulehti

Näsijärvelle on muodostunut iso railo, minkä vuoksi jäälle ei ole tällä hetkellä mitään asiaa, varoittaa Pirkanmaan pelastuslaitos. Noin 2–3 metriä leveä railo ulottuu Koukkuniemestä Siilinkarille ja Siilinkarilta Lentävänniemeen.

”Yksi ihminen oli jo mennyt polkupyörällä ja pudonnut jäihin, mutta pääsi onneksi itse ylös”, kertoo tilanne- ja johtokeskuksen päivystävä palomestari Jari Hiltunen maanantaiaamuna kello 8.

Lue lisää: Näsijärvellä polkenut Katri Mäkelä oli jo melkein perillä työpaikalla, kun yhtäkkiä jää petti alta – näin hän pelastautui hyisestä vedestä

Myös toinen henkilö meinasi mennä jäälle, mutta palokunta oli silloin vielä paikalla ja varoitti henkilöä menemästä.

Hiltunen kertoo vielä illalla, että mopolla liikkunut poika oli pudonnut jäihin Ranta-Tampellan kohdalla noin kello 17.40. Hiltusen mukaan jää on paikalla ”ihan höttöä”.

Mopoilija oli selvinnyt säikähdyksellä ja päässyt itse ylös. Mopo jäi ainakin toistaiseksi pohjaan.

Pelastuslaitoksen yksiköllä oli mukanaan kaksi vilkkuvaloa, joilla railo merkittiin Koukkuniemen päässä. Vilkkuvalot jäivät varoittamaan jäällä liikkujia ainakin tiistaiaamuun asti. Ne eivät kuitenkaan Hiltusen mukaan riitä, vaan railo pitäisi merkata paremmin.

”Se on niin lähellä kaupunkia, ja ihmisiä liikkuu jäällä. Se on hyvin vaarallista”, korostaa Hiltunen.

Vilkkuvalot näkyvät vain jonkun matkaa, mutta railo on pitkä. Hiltunen varoittaa, että railo saattaa tulla yllättäen eteen, kun esimerkiksi pyörällä liikkuu.

”Jäät liikkuvat koko ajan, tilanne saattaa nopeasti muuttua, ja railoja voi tulla lisää. Nyt ei ole syytä mennä jäälle.”

Jäälle muodostuneen railon päällä oli maanantaina aamupäivällä lankku.

Tampereen satamavastaavan mukaan jäähän muodostunut railo ei ole varsinaisesti aukko, vaan kyse on siitä, että jäät ovat menneet limittäin ja päälle on muodostunut vettä.

Railoa ei merkitä

Tampereen satamavastaava Tuomas Salovaara kertoo maanantaiaamuna kello kymmenen jälkeen, että satamatoimiston väkeä on käynyt paikan päällä katsomassa jäähän muodostunutta railoa ja tullut siihen tulokseen, että railoa ei merkata.

Ison railon lisäksi jäähän on muodostunut muitakin pienempiä railoja, mutta Koukkuniemestä Siilinkarille ja Siilinkarilta Lentävänniemeen ulottuva railo on näistä isoin.

”Kokonaisen railon merkitseminen ei ole mikään yksinkertainen asia, eikä se ole tarkoituksenmukaista. Railoja tulee talven mittaan joka vuosi ja se on ihan normaalia. Tässä pätee samat säännöt kuin ennen, jäällä liikuttaessa on noudatettava erityistä varovaisuutta ja tunnettava olosuhteet joissa liikkuu”, Salovaara sanoo.

Salovaara kertoo, että seuraavaksi tarkistetaan, onko alueella mitään erityisiä vaaranpaikkoja, jotka edellyttäisivät muita toimia kuten merkkaamista. Tähän mennessä sellaisia paikkoja ei ole löytynyt. ”Jäällä kulkee esimerkiksi luistelu- ja kävelyreitti Siilinkarille. He, jotka reittejä ylläpitävät, rakentavat siihen tarvittaessa esimerkiksi siltoja ja merkkaavat niitä.”

Salovaara lisää, että jäähän muodostunut railo ei ole varsinaisesti aukko, vaan kyse on siitä, että jäät ovat menneet ikään kuin limittäin ja jään päälle on muodostunut vettä. Hän korostaa erityistä varovaisuutta jäällä liikuttaessa erityisesti hämärän aikaan.

”Jos liikkuu jäällä esimerkiksi hämärän aikaan polkupyörällä, on erittäin tärkeää olla kunnollinen valaistus ja säätää nopeus sen mukaan, että siellä voi olla vaaranpaikkoja.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut