Aamulehti
Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) pyrkii kevään vaaleissa eduskuntaan. Jos hänet valitaan sinne, kaupungin johtoon tarvitaan joku muu. Mutta kuka?
Aamulehti soitti pormestaripuolue kokoomuksen kaupunginvaltuutetuille ja kysyi, kenet valtuutetut näkisivät mielellään Ikosen seuraajana, jos tämä lähtee. Tavoitimme 17 valtuutetun ryhmästä 13 valtuutettua.
Puolueen riveistä kysymystä kommentoidaan vielä niukasti. Moni muistuttaa, ettei mikään ole varmaa ennen vaaleja, eikä spekulaatioita haluta lausua ääneen liian aikaisin.
Yksittäiset kokoomusvaltuutetut ilmaisevat kiinnostuksensa tehtävään julkisesti. Kalervo Kummola oli puolueen toinen pormestariehdokas kuntavaaleissa 2021, ja hän on ilmoittanut olevansa edelleen käytettävissä tehtävään. Myös apulaispormestari Aleksi Jäntti vahvistaa puhelimessa olevansa kiinnostunut tehtävästä.
Myös Ilkka Sasi kertoo, että voisi harkita pestiä, mutta pitää spekuloimista ennenaikaisena, sillä kuntavaaleissa pormestariehdokkaina olivat Ikonen ja Kummola, joten asiasta päätettiin hänen mukaansa jo tuolloin. Sasi sanoo keskittyvänsä toistaiseksi apulaispormestarin tehtävään, jossa aloittaa kesäkuussa.
Tunnetuista nimistä ainakaan kansanedustaja Sofia Vikman, valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Anne-Mari Jussila ja ex-kansanedustaja Anneli Taina eivät aio harkita pestiä.
Intoa ja painetta hakea
Jäntti on yksi Tampereen neljästä apulaispormestarista kesäkuun alkuun saakka, jolloin kaupunkiympäristön palvelualueen lautakuntien apulaispormestarin tehtävä siirtyy ennalta sovitusti sdp:n Pekka Salmelle. Salmi on nykyisin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen lautakuntien apulaispormestari. Tämän tehtävän ottaa kesäkuussa hoitoonsa kokoomuksen Ilkka Sasi.
Sikäli Jäntillä on paitsi intoa, myös luonteva sauma pyrkiä uuteen työhön.
”Henkilökohtaisella tasolla on jopa vähän painetta vähintäänkin pyrkiä siihen”, Jäntti naurahtaa. ”Ja totta kai uskon mahdollisuuksiini. Jos en uskoisi, en edes puhuisi tällaista.”
Jäntti muistuttaa kuitenkin, että asiasta puhuminen on ennenaikaista ennen eduskuntavaaleja. Toisaalta puolueen Pirkanmaan piirin puheenjohtajana Jäntti uskoo Ikosen vaalimenestykseen.
Kaksi nimeä kuntavaaleissa
Kummola oli puolueen toinen nimetty pormestariehdokas toissa kesän kuntavaaleissa, joissa häntä äänesti 2 259 tamperelaista. Pormestariksi nousi Ikonen, joka sai istuvan pääministerin jälkeen eniten ääniä, yli 5 000 äänen potin.
Osa kokoomuksen valtuutetuista katsoo, että käytännössä pormestarin pesti kuuluu vaalien asetelman vuoksi Kummolalle, jos Ikonen siirtyy muualle.
”Tässä ei mielestäni ole varsinaisesti kyse siitä, mikä minua henkilökohtaisesti huvittaa tai kuka minua miellyttää, vaan se, että ennen vaaleja sanottiin äänestäjille, että näillä pormestariehdokkailla mennään”, kommentoi Petri Rajala.
Osa valtuutetuista ei halua nimetä nimiä tässä kohtaa. ”Me emme ole käyneet tästä keskustelua, vaan on haluttu antaa kaikille työrauha”, sanoo Anne-Mari Jussila.
Teknisesti Kummolan aiempi ehdokkuus ei sido ehdotusta tekeviä. Jäntin mukaan mahdollisessa pormestarivalinnassa ollaan siinä mielessä lähtötilanteessa, vaikka se ja aiempi äänisaalis voikin vaikuttaa puolueessa äänestävien omaan arvioon.
Aluejärjestö tekee ehdotuksen
Ikonen ilmoitti päätöksestään lähteä ehdolle torstaina. Eduskuntavaalit käydään huhtikuussa, ja vasta silloin selviää, aukeaako tie eduskuntaan. Istuvan pormestarin vaalimenestystä pidetään kuitenkin todennäköisenä.
Myös valtuustoryhmässä povataan menestystä oman puolueen ehdokkaalle, jonka ehdokkuus ei vaikuta tulleen yllätyksenä, sillä tunnetuille nimille on aina kysyntää.
Jos pormestarin paikka aukeaa, kokoomuksen aluejärjestö tekee ehdotuksen seuraajasta, ja puolueen valtuustoryhmä vie ehdotuksen eteenpäin kaupunginvaltuustolle, joka tekee lopullisen päätöksen.
Kokoomusvaltuutetut eivät ennusta pormestarin mahdollisen vaihtumisen aiheuttavan suuria muutoksia Tampereella, vaikka poliitikon henkilökohtaiset ominaisuudet näkyvätkin aina työssä. Pormestariohjelmasta on sovittu kauden alussa, ja valtuutettujen mukaan siitä on tarkoitus pitää kiinni.
Anne-Mari Jussila muistuttaa, että vaalien jälkeen monien muidenkin roolit voivat vaihtua kaupungin päätöksenteossa, kun varajäsenistä tulee jäseniä tai luottamustehtävät vaihtuvat. Kesäkuussa sdp ja kokoomus kierrättävät myös kahden apulaispormestarin tehtäviä.
”Olettaisin, että varmaan kukin pohtii ja miettii, asettaisiko tavoitteeksi jotakin paikkaa. Mutta väittäisin, että meidän väki keskittyy nyt vaaleihin. Vasta sitten nähdään, ketkä tulevat valituksi. Mutta sanotaanko näin, että kuhinaa varmasti on.”