Kyynelet valuivat Tampereella Niihaman majalla sunnuntaina – Pitkäaikaisen yrittäjän eläkkeelle jääminen herkisti

Niihaman majalla kävi sunnuntaina ulkoilijoita ruuhkaksi asti, sillä nykyinen yrittäjä piti kahvilaa auki viimeisen kerran. Päivä oli tunteellinen monelle.

Kristiina Koski (oik.) ja Tuuli Kilpeläinen olivat tulleet sunnuntaina lasten kanssa Niihaman majalle viettämään talvipäivää. Paikka on kaikille ennestään tuttu. Eturivissä vasemmalta alkaen ovat Jooa Koski, Hilja Pasanen, Juuso Koski, Mikael Koski ja Veeti Pasanen.

29.1. 18:29

Aamulehti

Aurinko helotti sunnuntaina pilvettömältä taivaalta kuin kiitoksena Niihaman majan yrittäjälle Juho Jokiselle. Hän piti ulkoilijoiden suosiossa olevaa majaa auki viimeisen kerran ennen eläkkeelle jäämistä. Asiakkaita ei tarvinnut odotella – päinvastoin. Ruuhka oli hetkittäin sellainen, että kaikki eivät olleet mahtua ovesta sisään. Hulina alkoi jo edellisenä päivänä. ”Vuosien varrelta on tullut väkeä ihan varta vasten morjestamaan", Jokinen kertoo.

Hiihtolenkin lomassa majalle pysähtyneet Jouko Lähteenmäki ja Tarja Kononov aikoivat hekin käydä toivottamassa Jokiselle hyviä eläkepäiviä. "Tämä on ollut tosi mukava paikka käydä – alueen henki ja sydän”, kaksikko luonnehti.

Jouko Lähteenmäki ja Tarja Kononov kertoivat Juho Jokisen olevan luonteeltaan sellainen, joka jää mielellään juttelemaan ihmisten kanssa. "Hän on ihmisenä lämmin", Tarja Kononov kuvaili.

Lotta Pörsti työskentelee Leinolan koulussa opettajana ja kävi sunnuntaina kiittämässä Niihaman majan yrittäjää myös koulun puolesta.

Monelle Niihaman ladut ja maja ovat tuttuja vuosikymmenten ajalta. Lotta Pörsti on yksi heistä. ”Alle kymmenen vanhasta olen hiihtänyt. Kyynelehdin jo, kun kävin tässä tänään aikaisemmin.”

Sunnuntaille varatut tarjottavat katosivat pikavauhtia kävijöiden suihin. Juho Jokisen vaimo Liisa Jokinen kantoi puolen päivän aikaan autolta lisää munkkeja kahvilan takahuoneeseen. Mukana oli kukat, jotka hän oli ostanut puolisolleen juhlapäivän kunniaksi. ”Niin paljon on kiitoksia tullut, että Juho on ihan pökerryksissä. Ihan huippua.”

Perhe on ollut tiiviisti mukana majan toiminnassa. Iltaisin ja viikonloppuisin tiskin takana tai keittiössä hääri usein Liisa Jokinen tai joku heidän yhdeksästä lapsestaan.

Juho ja Liisa Jokinen ovat tunteneet toisensa siitä asti, kun Liisa oli 14-vuotias ja Juho 17-vuotias. Niihaman majaa he ovat pitäneet vuodesta 2010.

Tuttu kyltti oli ladunvarressa viimeistä kertaa sunnuntaina.

Jatkajaa toivotaan

Aamulehti uutisoi keskiviikkona, että majan toiminnalle olisi jatkaja, mutta kaupunki ei ole solminut uutta sopimusta tämän kanssa. Tampereen kaupungin toimitilapäällikkö Niko Suoniemi sanoi, että neuvottelut majan vuokrasopimuksesta eri toimijoiden kanssa ovat yhä kesken, eikä varmuutta kahvilan jatkamiselle ole. Vielä perjantaina tilanne oli sama, mutta vuokrasopimusasia saattaa ratketa alkuviikosta.

Sunnuntaina Niihamassa useampi ulkoilija sanoi olevansa surullisin mielin, jos majan toiminta ei saa jatkoa. ”Melkein joka viikonloppu olemme käyneet tässä. Tämän takia me tulemme tänne”, sanoivat kangasalalaiset Jouni ja Marjukka Pylvänäinen.

Kristiina Koski ja Tuuli Kilpeläinen paistoivat majan nuotiopaikalla vaahtokarkkeja lastensa kanssa. Kilpeläiselle uutinen yrittäjän eläkkeelle jäämisestä tuli sunnuntaina uutisena. ”Tosi sääli, jos loppuu toiminta. Olemme käyneet tässä joka talvi ja hirveästi tykänneet. Aina on ollut kivaa tekemistä lapsille.”

Ikkunat menivät huuruun väenpaljoudesta jo puoleenpäivään mennessä.

Marjukka ja Jouni Pylvänäinen sekä Katja Kellberg (oik.) ovat Niihaman majan vakikävijöitä. Marjukka Pylvänäinen toivoo, että kahvilatoiminta jatkuisi sopivan rentona ulkoilijoille. Kellberg kuvaa majan tunnelmaa ainutlaatuiseksi ja kertoo olleensa todella iloinen siitä, että munkkeja on saanut myös gluteenittomina.

Veisussa asuva Paavo Niukkala kuvasi sunnuntain tunnelmia haikeiksi, sillä hänellä on ollut tapana piipahtaa kahville, mehulle ja munkille hiihtämisen ohessa.

Jokiset nostivat liput salkoon juhlan kunniaksi, ja Juho Jokinen luikautti muutaman säkeen laulusta Kotimaani ompi Suomi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut