Asukkaat keksivät keinoja pitää vilu loitolla, kun lämmöt katkaistiin – rälläkkä lauloi Tampereen Tammelassa, jotta urakka saatiin aikataulussa valmiiksi

Tampereen Tammelassa katkaistiin torstaina lämmitys ja lämmin käyttövesi 15 taloyhtiöstä noin 18 tunniksi ison runkoputken vaihdon vuoksi. Kello 18 aikaan enää yksi talo oli lämpöä vaille.

Hitsaaja Tero Patoranta Tonisco Service oy:stä lyhensi Tampereen Tammelassa putken liitokohdan sopivan mittaiseksi kulmahiomakoneella eli rälläkällä.

19.1. 16:31 | Päivitetty 19.1. 18:49

Aamulehti

Torstain nollakeli palveli Tampereen Tammelassa hyvin sekä ison runkoputken vaihtoa että vaihdon vuoksi lämmöttä jääneitä asukkaita.

Tammelan puistokadun ja Tunturikadun kulmaa lähellä asuva Veikko Siltanen sanoi, että lämmityksen ja lämpimän käyttöveden katkaisu eivät ehtineet vaikuttaa ainakaan puoleenpäivään mennessä mitenkään hänen elämäänsä.

Mikä?

Kauko­lämpö­verkoston saneeraus

Tampereen Tammelassa saneerataan kaukolämpöverkkoa.

Ison runkoputken vaihdon vuoksi katkaistiin lämmitys ja lämmin käyttövesi torstaina noin 18 tunniksi.

Katkos tuntui 15 taloyhtiössä Tunturikadulla, Välimaankadulla, Pohjolankadulla, Ainonkadulla ja Kaivokadulla.

Urakoitsija Maansiirto Harry Mäkelä oy, tilaaja Tampereen sähkölaitos.

Kaukolämpösaneerauksen vierellä asuva Veikko Siltanen palasi torstaina ennen puoltapäivää Kaupista kävelylenkiltä. Hän aikoi lämmittää vettä peseytyäkseen.

42 vuotta samassa talossa asunut Siltanen varautui edellisiltana lämmön katkaisuun puolenyön maissa. ”Illalla käänsin kaikki patterit täysille siltä varalta, että lämpöä jäisi varastoon”, hän kertoo.

Siltasen kikka vaikutti toimineen. ”En huomannut aamulla mitään poikkeavaa asunnon lämpötilassa. Se oli ihan normaali. Kun on näin lauhaakin, tuskin se ehtii laskea edes 15:een.”

Katkon piirissä olevien taloyhtiöiden asukkaille oli järjestetty mahdollisuus käydä peseytymässä Tampereen kylpylässä, mutta Kaupista lenkiltä palaava Siltanen aikoi lämmittää vähän vettä peseytyäkseen kotona. ”Kerran vettä tulee, sehän riittää. Olisi eri asia, jos sitä ei tulisi.”

Lämpöjen ja lämpimän veden paluuseen oli aikaa vielä kuutisen tuntia. ”Ei tule suurta katastrofia, vaikka työt venyisivätkin. Huoneistossa kuitenkin lämpö riittää”, Siltanen sanoi.

Yö poissa kotoa

Samassa taloyhtiössä asuva Sofi Marjamäki ajoi pihaan ja pysäköi auton parkkipaikalle. Hän oli yön poissa kotoa. ”Totesin, että en jää testaamaan, kuinka kylmä tulee, vaan menen mieluummin nukkumaan muualle yön.”

Marjamäki kiirehti asuntoonsa ja lupasi huikata parvekkeelta, miltä lämpötila kodissa tuntuu. Hänellä ei ole lämpömittaria tarkan vertailun tekemiseksi.

Parvekkeellaan valokuvattavana oleva Sofi Marjamäki yöpyi toisessa osoitteessa, mutta totesi palattuaan kotinsa olevan lämmin.

Marjamäki luki parisen viikkoa sitten tiedon saneerauksen tuomasta lämpökatkosta kiinteistön oveen kiinnitetystä lapusta. Hän piti asiasta tiedottamista riittävänä.

”Venynyt turhan pitkälle”

Työnjohtaja Vesa Tuhola Tampereen sähkölaitokselta piti huolta, että suuret kaukolämpöputket tyhjennettiin ja täytettiin venttiilien avulla, kun niiden aika oli. Työt alkoivat puolenyön jälkeen.

Tampereen sähkölaitoksen työnjohtajan Vesa Tuholan takana näkyy valokuvassa Tammelan puistokadun suuntainen kaukolämmön runkolinja.

Poikkeuksellisen pitkää lämpökatkoa talvella Tuhola pitää valitettavana, mutta tällä kertaa sitä ei voitu välttää. ”On ollut sattumia, että tämä on venynyt turhan pitkälle. Kun talvi tulee, työkin hidastuu entisestään.”

Runkolinjan reitin varrelle osui myös hidastavia tekijöitä. ”Vaikka kuinka suunnitellaan reitti, aina tulee vastaan jokin viemäri tai korkeajännite, mikä aiheuttaa erittäin paljon päänvaivaa.”

Aamulehti tavoitti Tuholan uudestaan illalla. Tuholan mukaan työt olivat edenneet päivän aikana pääpiirteissään suunnitelman mukaisesti. Hitsauksen kanssa oli ollut pieniä haasteita. Kello 18 aikaan vain yksi taloista oli vaille lämpöä. Senkin luvattiin saavan lämmön puolen tunnin sisään.

Kaukolämpötyömaa valokuvattuna Tunturikadun suuntaisesti Tampereen Tammelassa. Runkolinjasta lähtevät jakolinjat kohti kiinteistöjä.

Tampereen Tammelassa valmisteltiin torstaina putken liittämistä edellisten jatkoksi.

Työ etenee kaukolämpötyömaalla.

Taustalla näkyy kaksi aikansa palvellutta kaukolämpöputkea. Ilmaan höyrystyi vettä putkistoista.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut