Rakennusliitto: Tampereen Sulkavuoren työmaalla hyväksikäytetty ukrainalaispakolaisia – Näin projektipäällikkö ja avi kommentoivat

Sulkavuoren työmaalla on alihankkijoiden kautta työskennellyt ajankohdasta riippuen toistasataa ukrainalaista. Rakennusliiton selvityksen mukaan kokeneille raudoittajille maksetaan Sulkavuoren työmaalla alle puolet summasta, joka mahdollistaisi aidon yrittäjänä työskentelemisen.

Sulkavuoren työmaalla Tampereella työskentelee 18 eri kansalaisuutta. Rakennusliiton työmaatarkastuksessa ilmeni epäselvyyksiä ulkomaalaisten työntekijöiden työluvissa sekä ukrainalaisten työntekijöiden saamissa korvauksissa.

18.1. 16:00 | Päivitetty 18.1. 18:00

Aamulehti

Rakennusliiton mukaan Tampereen Sulkavuoren jätevedenpuhdistamon työmaalla on hyväksikäytetty ukrainalaista työvoimaa. Rakennusliitto teki tarkastuksen työmaalle 13. tammikuuta.

Liiton mukaan työmaan johto ei tiedä, kenen palveluksessa työmaalla työskentelevät ukrainalaiset sotapakolaiset ovat. Ukrainalaisia on siirretty kevytyrittäjiksi, joille maksetaan alle puolet asianmukaisesta laskutuksesta.

Rakennusliitolle työmaan johto on sanonut ukrainalaisten tulleen ”latvialaisen hyväntekeväisyysjärjestön kautta”. Liiton mukaan kyseessä on kuitenkin työvoimaa vuokraava latvialainen yritys SIA UNA R.

Sulkavuori on kuuden Pirkanmaan kunnan yhteinen hanke. Työmaan pääurakoitsijoina toimii työyhteenliittymä Sulkavuori eli Kreate ja rakennusyhtiö Aki Hyrkkönen Oy.

Työyhteenliittymän projektipäällikön Jussi Kiurun mukaan Sulkavuoren työmaalla on alihankkijoiden kautta työskennellyt ajankohdasta riippuen toistasataa ukrainalaista. Kiurun mukaan Rakennusliitto on nyt pyytänyt alihankkijoilta selvityksiä palkanmaksuketjuista.

”Tarkastuksessa on ilmennyt jotain, mikä vaatii lisäselvityksiä, ja nämä selvitykset ovat työn alla”, Kiuru kommentoi Aamulehdelle.

Näin Keskuspuhdistamo kommentoi

Työmaan tilaaja, Tampereen seudun keskuspuhdistamo oy, kertoo tiedotteessaan noudattavansa lakeja ja työehtosopimuksia. Keskuspuhdistamolla on kaikille työmailleen valvontaorganisaatiot.

Tiedotteessaan Keskuspuhdistamo kuitenkin sanoo, että sen valvonnalla on rajallinen mahdollisuus päästä käsiksi esimerkiksi yksittäisen aliurakoitsijan työntekijän palkkatietoihin.

Keskuspuhdistamon mukaan työmaan ja alihankintaketjun tilaajavastuusta huolehtiminen kuuluu pääurakoitsijalle. "Pääurakoitsijan velvollisuus on tarkistaa työmaalla toimivilta muun muassa työluvat, veroasiat, vakuutukset ja keskeiset työehdot. [...] tilaajalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin luottaa saamiinsa selvityksiin että asiat on kunnossa”, tiedotteessa sanotaan.

Avi alkaa selvittää

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston (avi) työsuojelun johtajan Tuija Vähänen-Koivuluoman mukaan avi aikoo selvittää, mistä tapauksessa on kyse.

”Totta kai lähdemme selvittämään tämän tyyppistä [asiaa]”, hän sanoo.

Rakennusliiton mukaan työmaalla vallitsi jopa epätietoisuus siitä, kenen palveluksessa ukrainalaiset työntekijät ovat. Liiton mukaan työmaan johdolla ja työntekijöillä oli eri tieto siitä, kuka maksaa työntekijöiden palkat.

Selvityksen mukaan kokeneille raudoittajille maksetaan Sulkavuoren työmaalla alle puolet summasta, joka mahdollistaisi aidon yrittäjänä työskentelemisen.

Palkkalaskelmien mukaan työntekijöille on maksettu noin 14 euroa, josta vähennetään muun muassa palvelumaksua 5 prosenttia ja niin kutsutuilta kevytyrittäjiltä peritään työnantajan 1,34 prosentin sairasvakuutusmaksu ja 45 euroa tilikaudessa tapaturmavakuutusmaksua.

Liiton mukaan yrittäjästatuksella toimineilta on peritty myös yrittäjän eläkemaksuja, vaikka heidän ansionsa eivät ole ylittäneet YEL-rajaa. Nettopalkka jää kokeneilla työntekijöillä 10 euron tuntumaan.

Rakennusliiton toimitsijoiden tarkastuskäynnillä paljastui, että tammikuun puolessa välissä työntekijöille oli maksettu vasta marraskuun palkkoja. He työskentelivät arkipäivisin 10 tuntia ja lauantaisin kuusi tuntia. Ukrainalaiset työntekijät tiesivät olevansa yrittäjäroolissa, mutta eivät tienneet, mitä se käytännössä tarkoittaa.

Avin Vähänen-Koivuluoman mukaan vielä ei voi automaattisesti sanoa, onko Sulkavuoren tilanne ollut laillinen vai laiton. Olennaista on, voiko työmaalla työtä tehneiden työssä olla kyse yrittämisestä vai ei.

”Tämä on juuri sellainen tilanne, jossa lainsäädäntö tai sen tulkinta on hieman epäselvä”, hän sanoo.

Myös muita epäselvyyksiä

Sulkavuoren työmaalla työskentelee 18 eri kansalaisuutta. Rakennusliiton työmaatarkastuksessa ilmeni epäselvyyksiä myös muiden ulkomaalaisten työntekijöiden työluvissa.

”Aliurakoitsijat ovat vastuussa omista työntekijöistään ja hankintakanavistaan, mutta kyllähän se niin menee, että mehän siitä viime kädessä vastaamme”, Kiuru kommentoi.

Kiurun mukaan aluehallintovirasto teki joulukuussa rakennustyömaalla tarkastuksen. ”Siinä ei näiden osalta ole meidän puolesta havaittu puutteita”, hän sanoo.

Kiurun ja työyhteenliittymän lähettämän tiedotteen mukaan mahdollisiin korjaaviin toimenpiteisiin ryhdytään selvityksen tulosten perusteella. Työyhteenliittymän mukaan se on noudattanut lakeja, säädöksiä ja työehtosopimuksia.

”Tarkastusprosessi on edelleen käynnissä”, Kiuru sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut