Kari Mäntysaari osti uuden asunnon Nokia-areenan viereisestä tornitalosta – Sitten alkoivat jääkiekon MM-kisat ja ongelmat paljastuivat: ”Olemme katuneet kauppoja”

Tampereen kannen tornitalot rakennettiin esteettömiksi. Sen vuoksi myös Kari Mäntysaari ja hänen vaimonsa ostivat asunnon Topaasi-tornista. Nokia-areenan tapahtumien aikaan paljastui kuitenkin ongelmia. Nyt Mäntysaari kertoo asunnon ostamisen rakennuksesta olleen virhe.

Kari Mäntysaari ja hänen puolisonsa ovat asuneet Topaasi-tornitalossa pian vuoden. Asunto ostettiin sillä perustella, että kulkeminen kotiin olisi esteetön. Liikkumisen apuna senioriskootteria käyttävä Mäntysaari kertoo, että esimerkiksi MM-kisojen aikaan liikkuminen kotiin ja sieltä pois oli paikoin erittäin hankalaa.

20.1. 16:22

Aamulehti

Kari Mäntysaari, 74, ja hänen puolisonsa muuttivat noin vuosi sitten Topaasin tornitaloon, joka sijaitsee Nokia-areenan kyljessä.

Liikkumisen apuna senioriskootteria käyttävä Mäntysaari kertoo, että pariskunta päätyi ostamaan uuden kotinsa keskustassa sijaitsevasta tornitalosta esteettömyyssyistä. Nyt alle vuotta myöhemmin Mäntysaari toteaa asunnon vaihtamisen olleen virhe.

”Olemme katuneet kauppoja, valitettavasti. Vaimo katselee aika-ajoin asuntoilmoituksia, mutta muuttaminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista”, Mäntysaari sanoo.

Mäntysaari sanoo, että uudelta kodilta edellytettiin esteettömyyttä hänen heikentyneen liikuntakykynsä takia. Asuntoa ostaessa SRV:n asuntomyyjä esitteli tarkasti reitit, joita pitkin hän pääsisi kotiinsa.

Tampereen Topaasissa asuva kari Mäntysaari kertoo, että vaikka jaloin kulkeville Sorin sillalta on Topaasin asukkaille vain muutaman metrin matka, eivät apuvälinettä käyttävät pääse samaa reittiä kulkemaan. Esteetön liikkuminen kotiovelle tapahtuu Nokia-areenalle johtavaa kävelyluiskaa pitkin.

Ei mainittu kaupanteossa

Asuntokauppoja tehdessä ei kuitenkaan mainittu, että tapahtumien aikaan kulku asuntoon ja sieltä pois hankaloituisi tai yritettäisiin jopa estää kokonaan. Mäntysaari arvioi, että tämä ei todennäköisesti ollut myöskään asuinkerrostalot rakentaneen SRV:n tiedossa.

”Emme mekään voineet edes kuvitella, että asuminen tässä tulisi olemaan tällaista. Valitettavasti joudunkin toteamaan, että väärä asunto tuli valittua”, Mäntysaari sanoo pettyneenä.

Mäntysaari ei ole ainoa Nokia-areenan tornitaloissa asuva, jonka kulkemista on yritetty estää. Aamulehti kertoi alkuviikolla myös toisesta tornitalojen asukkaasta, joka kertoi järjestyksenvalvojien estävän ajamisen kotiovelle.

Lue lisää: Järjestyksenvalvojat estävät ajamisen kotiovelle Nokia-areenan tornitalossa – Asukas: ”Emme todellakaan tienneet, että tämä on tällaista”

Tampereen Topaasissa asuva Kari Mäntysaari kertoo, että kulku kotiin ja sieltä pois estettiin ensimmäisen kerran samana päivänä, kun ensimmäinen jääkiekon MM-ottelu pelattiin.

MM-kisat paljastivat ongelmat

Mäntysaari kertoo liikkuvansa ulkona päivittäin. Hän sanoo, ettei seuraa tarkasti, mikä tapahtuma areenalla milloinkin on, eikä hän asukkaana koe tämän myöskään olevan hänen velvollisuuteensa, vaan liikkumaan tulisi päästä aina.

Asunnosta pois ja takaisin kulkemisen ongelmat paljastuivat Mäntysaarelle, kun jääkiekon MM-kilpailut käynnistyivät toukokuussa.

Mäntysaari kertoo, että kulku estettiin ensimmäisen kerran samana päivänä, kun ensimmäinen ottelu pelattiin.

”Lähdin tällöin kotoa normaaliin tapaan kulkemaan reittiä kohti luiskaa, kun paikalla ollut järjestyksenvalvoja tuli kertomaan, että tästä ei saa mennä.”

Pitkän vääntämisen Mäntysaari pääsi lopulta kulkemaan ulos. Mäntysaari kertoo, että takaisin kotiin tullessa hän toivoi, että pääsisi ongelmitta kotiinsa. Näin ei käynyt.

”Eivät he päästäneet kulkemaan suoraan läpi. Kun olin antanut selvityksen, missä fyysisesti asun, minut päästettiin läpi.”

Tamperelainen Kari Mäntysaari kertoo, että kulkeminen Sorin sillalle onnistuu apuvälinettä käyttäen ainoastaan samaa reittiä pitkin, josta Nokia-areenan tapahtumiin menevät ja sieltä poistuvat kulkevat. Hän ehdottaa, että tulevien MM-kilpailuiden aikana pieni osa kulkuväylästä voitaisiin erottaa heille, jotka kulkevat koteihinsa.

Yhteydenotto auttoi

Mäntysaari kertoo, että omaan kotiin ja sieltä pois liikkuminen tehtiin niin hankalaksi, että hän oli asiasta yhteydessä sekä isännöitsijään että SRV:hen.

Yhteyden ottaminen kannatti. Mäntysaari kertoo, että hänelle ja hänen puolisolleen asunnon myynyt henkilö otti asian välittömästi hoitaakseen.

Mäntysaari sanoo, että seuraavan kerran, kun hän lähti asunnostaan liikkeelle, paikalle tuli yksi järjestyksenvalvoja, joka teki hänelle tietä ja siirsi aitoja, jotta liikkuminen asunnosta ja takaisin olisi mahdollista.

Mäntysaari kertoo, että yhteydenoton jälkeen ongelmia ei ole tässä mittakaavassa ilmennyt ja esteettömiä reittejä pitkin on päässyt kulkemaan kohtuullisen joustavasti tapahtumista huolimatta.

SRV:n aluejohtaja Henri Sulankivi kertoo Aamulehdelle sähköpostitse, että esteettömyys on otettu koko Kannen hankkeessa laajasti huomioon rakentamisen suunnitteluvaiheesta lähtien. Hän sanoo, että tapahtumien konkretisoituessa tapahtumaturvallisuusasioista on sovittu Nokia-areenan, tapahtumajärjestäjien ja viranomaisten kesken.

Kari Mäntysaari toivoo, että tänä vuonna MM-kisojen järjestäjät ottaisivat talojen asukkaat viime vuotta paremmin huomioon.

Uudet kisat, uudet ongelmat?

Vaikka tilanne on parantunut viime keväästä, asuminen Topaasi-tornitalossa Nokia-areenan kyljessä huolestuttaa.

”MM-kisat ovat pian jälleen edessä ja pahaa pelkään, että liikkumisen kanssa on samat haasteet edessä”, Mäntysaari sanoo.

Hän muistuttaa, että esteettömiä kulkureittejä käyttävät paitsi liikuntarajoitteiset, myös esimerkiksi henkilöt, jotka työntävät lastenvaunuja.

Mäntysaari toivoo, että nyt kisojen ollessa jo nurkan takana, sen järjestäjät ottaisivat talojen asukkaat huomioon.

”Meidän taloyhtiön tulisi nyt ehdottomasti olla asian kanssa valppaana, jotta pystyisimme sopimaan turnauksen turvajärjestelyistä vastaavan tahon kanssa siitä, kuinka kulkeminen järjestetään. Toivon toki myös, että omakohtainen kertomukseni herättää keskustelua siitä, ettei kulkureittejä voida sulkea asukkailta minkään syyn nojalla.”

Myös SRV:n Sulankivi kertoo toivovansa, että taloyhtiö, tapahtumanjärjestäjät ja Nokia-areena löytävät yhteisymmärryksessä asiaan ratkaisun, joka palvelee taloyhtiön liikuntarajoitteisia asukkaita mahdollisimman hyvin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut