SM-hiihtojen Kaupin kisakatsomossa oli lauantaina hulppea tunnelma – Katso löydätkö tuttuja kuvista

Kaikki tiet veivät lauantaina Tampereen Kauppiin, jossa seurataan viikonlopun ajan maastohiihdon SM-kilpailuja. Kävimme kuulostelemassa yleisön tunnelmia kisapaikalla.

Erähiihtoa perinteisillä välineillä harrastava Team Vintage nauttii kisatunnelmasta ladun varrella nuotion ympärillä. Oikealta Antti Korpi, Katja Korpi, Jari Virtanen, Ilkka Sipilä, Sanna Eschner ja Jyrki Eschner.

21.1. 16:27

Aamulehti

Tampereella Kaupin metsässä tuoksuu kahvi ja paimenkello kilkattaa. Selostajan ääni kaikuu kaiuttimista ja kertoo, että meneillään on miesten maastohiihdon SM-kisat ja vuorossa 15 kilometriä vapaalla tyylillä.

Kisapaikalle Kaupin Urheilupuistoon oli lauantaiaamuna jonoa.

Kello käy vasta aamukymmentä, mutta ladun varsi on jo täynnä yleisöä.

Kilpaladun ensimmäisen nousun päällä Kattikukkulan maastossa seisoo nuotion ympärillä perinteisiin hiihtoasuihin sonnustautunut seurue, jolla on nokipannu tulilla. Pari seurueen jäsentä siemailee lämpimikseen kahvia kuksasta.

Kuusihenkinen kaveriporukka esittäytyy Team vintageksi. ”Kun kerrankin Mansessa on SM-kisat, niin päätimme tulla pitämään hauskan festaripäivän tänne metsään. Olemme luonto- ja eräporukkaa, joka harrastaa hiihtoa ja erähiihtoa perinteisillä välineillä”, Antti Korpi kertoi.

Korven mukaan hiihdossa on ihan oma hohtonsa. ”Hiihto on alkukantainen laji, jossa mennään räkä poskella. Maastohiihto on kuninkuuslaji”, Korpi hehkuttaa.

Jyrki Eschnerillä oli mukanaan tervatut puiset perinnesukset. ”Lampisen suksitehdas alkoi vuonna 1901 tehdä näitä suksia. Terva tuo hyvän luiston, se toimii tosi hyvin.”

Hanna Kivikko on ladun varressa poikiensa Miro, 4, ja Aaro, 2, Korpelan kanssa. Pojat istuvat toppavaatteissaan retkialustoilla ja syövät eväsleipiä. Mukana on myös Hanna Kivikon äiti, mammaksi itsensä esittelevä Maarit Kivikko. ”Pitihän tänne tulla, kun kisat kotikaupungissa järjestetään. Tunnelma on paras paikan päällä, se on ihan eri asia kuin katsoa hiihtoa telkkarista. Eväät kruunaavat kaiken.”

Eevi Immonen (oik.) ja Outi Keränen ovat tulleet Sotkamosta asti Tampereelle kannustamaan Immosen poikaystävää Miska Poikkimäkeä, joka kilpaili lauantaina. ”Tuleehan näitä kisoja vuoden aikana kierrettyä. Nämä ovat ihan hyvin järjestetyt kisat. Onhan se ihan eri asia olla täällä paikan päällä katsomassa ja fiiliksessä mukana.”

Tamperelaiset Marika ja Tapio Viinikka ovat tulleet seuraamaan kisoja yhdessä koiransa, kultainennoutaja Moskun kanssa. Marika Viinikka istui pilkkijakkaralla vierellään talja, jonka päällä lepäsi lämpötakkiin ja töppösiin sonnustautunut Mosku. Tapio Viinikka päivysti ladun varressa. ”Täällä on tuttuja hiihtämässä ja isäntä on tuommoinen hiihtohullu, niin joutuu itsekin uhrautumaan”, Marika Viinikka kertoo.

Kaupin stadionin katsomossa kilpailijoiden lähtöä ja maaliintuloa voi jännittää ihan istumapaikoilta. Ladun tapahtumia maastosta ja lähikuvia kilpailijoista välitetään katsojille myös ison screenin kautta.

Heinolasta tulleet Manna ja Tapio Nordman istuvat kisakatsomossa jännittämässä poikansa Eetu Nordmanin hiihtoa miesten 15 kilometrillä. ”Poika lähtee kohta hiihtämään. Hän on nyt 37-vuotias, mutta on nuorena hiihtänyt enemmänkin. Parikymmentä vuotta sitten olimme kisoissa joka viikonloppu. Täällä Tampereella on hieno uusi stadion ja hyvä screeni, pääsee lähelle katsomaan.”

Tampereen Pyrinnön Pirjo Järventausta grillaa kisamakkaroita, joita oli varattu nälkäisille kisavieraille kilokaupalla. Tarjolla oli myös hodareita ja tietysti mustaa makkaraa puolukkahillon kera. ”Makkaroita on niin paljon, että kaikille varmasti riittää. Kun tilanne ladulla hiljenee, niin yhtäkkiä kaikki ovat jonossa. Siihen täytyy varautua, että makkaroita on reilusti kuumana.”

Mitä?

Lukuja hiihdon SM-kisoista

Ilmoittautuneita kilpailijoita on kaikkiaan noin 340.

Kymmeniä ammattilaisia on rakentamassa kisoja muun muassa tulospalvelussa ja televisiotuotannossa.

Vapaaehtoisia on järjestelyissä mukana lähes 250.

Ratojen merkitsemiseen on varattu 300 muovista ’havutupsua’ ja noin 500 latukolmiota.

Mainosaitaa on rakennettu radan varrelle noin 400 metriä.

Viimeksi Tampereella on ollut SM-hiihdot vuonna 2006.

Lue lisää: SM-hiihdot ovat tänä vuonna äärimmäisen mielenkiintoiset – Ainakin näistä syistä Tampereella järjestettävistä kisoista pitää innostua

Lue lisää: Yli 200 talkoolaista pitää huolen, että hiihdon SM-kisat onnistuvat: ”Tunnelma on näissä kisoissa ihan omanlaisensa”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut