Tavara-asema täyttyi heti äärimmilleen: ”Alkoi tosi tamperelaisesti”– Katso kuvat ensimmäisen keikkaillan tunnelmista

Tavara-aseman ensimmäinen keikkailta alkoi räntäsateessa, mutta kylmä tunnelma ei ulottunut tupaten täynnä olevaan tapahtumatalon sisälle. Keväälle buukatuista keikoista ensimmäiset on jo myyty loppuun.

Saimaa-yhtye päräytti Tavara-aseman keikkakevään käyntiin perjantai-iltana. Etualalla vasemmalla on basisti Juho Kanervo, hänen vieressään laulaja Jesper Anastasiadis.

13.1. 22:00

Aamulehti

Kello on 19.05 perjantai-iltana, ja oven takana räntäsateessa seisoo viitisentoista ihmistä. Jonon kärjessä odottaa 28-vuotias tamperelainen Leo Mäntynen.

”Sitten avataan”, sanoo järjestyksenvalvoja Olli Söderlund. Tampereen Tavara-aseman ovet aukeavat talon historian ensimmäiseen keikkailtaan. Ensimmäiseksi sisään työntyy yhdeksän miestä.

Leo Mäntynen ei ole tullut Tavara-asemalle avajaisten perässä, vaan bändin vuoksi. ”En ole koskaan nähnyt Saimaata livenä. Se on kiinnostava yhtye”, hän sanoo.

Tamperelainen Leo Mäntynen oli ensimmäinen ihminen, joka saapui Tavara-aseman avajaisillan keikalle. Hän varasi lipun jo lokakuun lopulla.

”Ilta alkoi tosi tamperelaisesti”

Mäntysen jäljessä Tavara-asemalle työntyvät sastamalalaiset Esa Pesonen, 60, ja Pyry Pesonen, 31, sekä tamperelaiset Visa Pesonen, 34, ja Ari Visanen, 30. Esa Pesonen on kustantanut poikansa ja Ari Visasen keikalle kiitokseksi siitä, että nämä purkivat talkootyönä hänen myyntikojunsa Tampereen Joulutorilta.

Visa Pesonen naurahtaa ja sanoo: ”Ilta alkoi tosi suomalaisesti, tosi tamperelaisesti: jonotusta räntäsateessa.”

Illan bändi, Saimaa, on nuorille miehille yllätys. ”Nämä eivät tiedä siitä mitään. Olemme ennakkoluulottomasti liikkeellä. Minulle selvisi vasta viikko sitten, että Tavara-asemalla on nyt avajaiset”, Esa Pesonen kertoo.

Pyry Pesonen on sisääntulon jälkeen ehtinyt jo hieman katsella ympärilleen Tavara-asemalla. ”Mitä tuossa kuikuilin, pidän tästä paikasta. Aloin heti viihtyä täällä”, hän sanoo.

Esa Pesonen (oik.) tarjosi Tavara-aseman ensimmäisen keikkaillan Visa Pesoselle (vas.), Pyry Pesoselle ja Ari Visaselle kiitokseksi näiden talkootyöstä.

Mikä?

Tavara-asema

Mikä? Yli 1 000 hengen tapahtumatalo. Keikkapaikka, joka muuntautuu myös yritystilaisuuksiin, gaaloihin, messuihin, festivaaleihin, teatteriin, kokouksiin ja juhliin.

Ikä: Valmistunut vuonna 1907. Heräsi uudelleen henkiin kutsuvierasjuhlassa 12. tammikuuta 2023, ensimmäinen keikka 13. tammikuuta.

Ohjelmassa tänä keväänä: Muun muassa Arttu Wiskari, Olavi Uusivirta, Vesterinen yhtyeineen, Anssi Kela, Ismo Alanko, Yona.

Erityistä: Tavara-asema oli Ratapihankadun tiellä. Sekä rakennuksen siirtäminen että sen purkaminen olivat esillä 2000–2010-luvuilla. Asema siirrettiin 28 metriä idemmäs ja hieman etelämmäs 25.7.2020.

Tarjoilija Tony Rasimus kehuu Tavara-aseman isoa, yhtenäistä tilaa. ”Ei mitään sokkeloita. Tästä tulee vähän laiva mieleen, koska täällä on iso yläparvi, josta näkee esiintyjät.” Tavara-asemalla ei käytetä kertakäyttömukeja, vaan mukit kerätään kärryihin, kuljetetaan pesuun ja käytetään uudelleen.

Vesterisen liput vietiin ensimmäisenä

Onnea, iloa, helpotusta. Niitä kertoo tuntevansa Tampereen Kulttuurikamarin markkinointi- ja myyntipäällikkö Kristiina Paananen hiukan ennen Tavara-aseman avajaisten alkua. Tavara-asemalla vietettiin torstaina kutsuvierasjuhlia, mutta perjantaina talo pääsee toden teolla siihen käyttöön, johon se on kunnostettu: keikkapaikaksi ja tapahtumatilaksi. Paanasen ja ohjelmapäällikkö Janne Laurilan ajatukset ovat kuitenkin jo tulevaisuudessa: ensi kesässä, ensi syksyssä, ensi vuodessa ja vuodessa 2025.

Lippuja ensimmäiseen iltaan on myyty yli 1 000. Kun siihen lisätään illan kutsuvieraat, ollaan lähellä sitä 1 200:aa, jonka talo vetää seisomapaikkoina.

Tavara-asema veti jo ensimmäisenä iltana lähes 1 200 hengen yleisön.

Laurila kertoo, että keväälle buukatuista keikoista ensimmäisenä myi loppuun Vesterinen yhtyeineen, sitten Olavi Uusivirta.

Kulttuurikamari pyörittää myös Tullikamarin Klubia ja Pakkahuonetta. Laurila kertoo, että Tavara-asemalle luodaan sen oman identiteetin mukainen tapahtumakonsepti. ”Raskain hevimusiikki viihtyy edelleen Tullikamarilla.”

Tampereen Kulttuurikamarin ohjelmapäällikön Janne Laurilan mukaan Tavara-asema sai torstain kutsuvierasillassa kehuja näyttävästä portaikosta ja parvesta, tilan toimivuudesta tapahtumapaikkana sekä siitä, että punatiiltäkin näkyy. Puutteitakin vielä on: ”Muusikko Pauli Hanhiniemi huomautti kutsuvierasillassa, että takahuoneen suihkusta puuttuu pyyhekoukku”, Kulttuurikamarin markkinointi- ja myyntipäällikkö Kristiina Paananen sanoo ja naurahtaa.

Tamperelaiset Kirsi Ylinen, 53, ja Petri Jokinen, 54, kertovat tulleensa Tavara-asemalle ennen kaikkea Saimaa-bändin perässä, mutta talon uusi ilmekin kiinnostaa heitä. ”Taksinkuljettaja suositteli Saimaata”, Ylinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut