Asumisoikeusasuntoa voi pian hakea mistä päin Suomea tahansa – samalla haku muuttuu maksulliseksi

Asumisoikeusasunnon haussa tarvittavaa järjestysnumeroa ei vastedes haeta enää kunnasta. Syksystä alkaen selvitetään kaikkien asumisoikeusasuntoon muuttavien, alle 55-vuotiaiden täysi-ikäisten asunnon tarve ja varallisuus.

11.1. 7:38

Aamulehti

Asumisoikeusasunnon hakutapaan on tulossa muutoksia, tiedottaa Tampereen kaupunki.

Asukasvalinnassa tarvittava järjestysnumero muuttuu maksulliseksi ja on vastedes voimassa vain määräajan. Lisäksi hakija saa järjestysnumeron syyskuun alusta alkaen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran verkkopalvelusta eikä enää kunnasta.

Asumishakemuksessa tarvittava järjestysnumero on voimassa kaksi vuotta. Hakijalla tai hakijaruokakunnalla voi olla kerrallaan vain yksi voimassa oleva järjestysnumero. Kuntakohtaiseen numeroon verrattuna Aran antamassa järjestysnumerossa on se ero, että sillä voi hakea asumisoikeusasuntoa mistä tahansa Suomen kunnasta.

Mikä?

Tällainen on asumis­oikeus­asunto

Asukas omistaa asumisoikeuden, mutta omistajayhtiö omistaa asunnon.

Muuttaessaan asuntoon asukas maksaa yhtiölle kertaluonteisen asumisoikeusmaksun ja kuukausittain käyttövastiketta. Muuttaessaan pois asukkaalle palautetaan asumisoikeusmaksu indeksin mukaan korjattuna.

Asukkaaksi pääsee tarveharkinnan mukaan eli jos ei omista alueella kohtuullisen asumistason mukaista omistusasuntoa eikä ole riittäviä varoja sen hankkimiseen tai asuntonsa korjaamiseen.

Poikkeuksena ovat 55 vuotta täyttäneet hakijat. Heidän ei tarvitse täyttää asunnon tarve-edellytystä.

1.9.2023 alkaen asunnon tarve ja varallisuus selvitetään kaikilta huoneistoon muuttavilta 18–54-vuotiailta.

Lähde: Tampereen kaupunki.

Siirtymäaikana etusijalla

Ennakkoarvion mukaan järjestysnumeron hakeminen maksaa uudistuksen jälkeen noin 10 euroa. Numeroa voi hakea paitsi Aran verkkopalvelussa myös postitse toimittamalla tulostetun hakemuksen ja maksukuitin Aralle.

Järjestysnumeroa tarvitaan asumisoikeusasunnon hakemisessa, koska sen mukaan määräytyy samaa asuntoa hakevien keskinäinen järjestys niin, että pienin numero on hakijajonossa ensimmäisenä.

Kunnan antama järjestysnumero, jolla hakija hakee asumisoikeusasuntoa, on voimassa vielä tämän vuoden loppuun asti. Siirtymäaikana syyskuun alusta vuoden loppuun käytössä ovat molemmat tavat: asumisoikeusasuntoa voi hakea kunnasta tai Arasta saadulla numerolla. Tällöin samaa asuntoa hakevien keskinäinen järjestys määräytyy niin, että kunnan antamalla järjestysnumerolla asuntoa hakeva on jonossa ennen Aran numerolla hakevaa.

Hakemus asumisoikeusasuntoon jätetään vastedeskin sille yhteisölle, joka omistaa asumisoikeusasunnon. Syyskuun ensimmäisestä päivästä alkaen asunnon omistajayhteisö vahvistaa asunnon enimmäishinnan ja valitsee asukkaat, eikä siihen tarvita enää kunnan hyväksyntää. Tämän toivotaan nopeuttavan asukkaiden hyväksymistä.

Yli 30 vuoden takaa

Tampereella on kuusi asumisoikeusasuntojen omistajayhteisöä. Asumisoikeusasuntoja on eri puolilla kaupunkia kaikkiaan 4 048. Ensimmäiset asumisoikeusasunnot valmistuivat Tampereelle vuonna 1992.

Tampereen kaupungin antamia asumisoikeuden järjestysnumeroita on voimassa noin 37 000, mutta samalla hakijalla voi olla niitä useita. Kaikki numeron haltijat eivät myöskään oikeasti hae asumisoikeusasuntoa tai ole sen tarpeessa. Vanhin käyttämätön järjestysnumero on yli 30 vuoden takaa, vuodelta 1991.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut