Miksi poliisin piti ampua harvinainen eläin Tampereella? Erikoinen tapaus sai lukijat ihmettelemään, näin Metsähallitus ja poliisi kommentoivat

Poliisi lopetti harvinaisen metsäpeuran perjantaina Tampereen Lielahdessa. Vilkkaalla alueella liikkuneen eläimen kohtalo viritti keskustelun siitä, olisiko eläimen voinut siirtää alueelta pois toisella tavalla. Kysyimme asiaa Metsähallituksesta.

Poliisi lopetti Seitsemisen kansallispuistosta Tampereen Lielahteen eksyneen metsäpeuran loppiaisena. Metsähallitukselle eläin luovutettiin Näsijärven rannasta, läjityspaikan läheisyydestä. Aamulehdellä ei ole tietoa siitä, missä eläin ammuttiin.

11.1. 15:49 | Päivitetty 11.1. 17:15

Aamulehti

Poliisi lopetti Tampereen Lielahteen eksyneen metsäpeuran Tampereen Lielahdessa perjantaina 6. tammikuuta. Eläimen lopettaminen käynnisti laajan keskustelun siitä, miksi harvinainen eläin lopetettiin.

Lue lisää: Poron epäiltiin eksyneen Lielahteen – Lopetettu harhailija paljastui harvinaiseksi eläimeksi, joka oli syntynyt Seitsemisessä

Aamulehden Facebook-sivulla asiaan liittyen kommentteja oli kertynyt keskiviikkoaamuun mennessä 392 ja verkkouutisen kommenttiosioon 90.

Kommenteissa lukijat ihmettelevät muun muassa sitä, miksi poliisi lopetti eläimen, eikä sitä esimerkiksi yritetty häätää alueelta tai nukuttaa ja siirtää takaisin Seitsemisen kansallispuistoon, josta se oli lähtenyt liikkeelle.

Metsähallituksen Metsäpeura life -hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja sanoo, että tilanteessa ei voida välttyä keskustelulta siitä, olisiko eläintä pitänyt yrittää pelastaa. Hän itsekin pitää tilannetta harmillisena, mutta uskoo poliisin toiminnan olleen siinä tilanteessa perusteltua.

Mykrä-Pohja sanoo, että yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta vastaava poliisi on toiminut tilanteessa sen hetkisten tietojen ja olosuhteiden vaatimalla tavalla.

”Jälkikäteen on noita olosuhteita tarkemmin tuntematta mahdotonta ottaa kanta siihen, kuinka olisi tullut toimia.”

Mykrä-Pohja arvelee, että akuutin tilanteen ollessa päällä poliisilla ei todennäköisesti ole ollut tietoa, mistä eläimestä on kyse.

Olisiko nukutus ollut vaihtoehto?

Olisiko eläimen voinut ottaa kiinni ja siirtää pois kaupunkialueelta?

Vuosi sitten Helsingissä liikkui puolivuotias metsäpeura, joka otettiin kiinni ja nukutettiin. Vasa oli huonokuntoinen ja kooltaan ”riuskan miehen syliin otettava”. Lielahdessa liikkunut metsäpeura oli vuoden vanhempi ja selvästi isompi kuin Helsingissä kiinni otettu.

Lue lisää: Mistä se saapui ja mitä lajia se oikeasti on? ”Poron” seikkailut päättyivät ainakin toistaiseksi onnellisesti, mutta mysteeri ei ratkennut – kuvat

Mykrä-Pohjan mukaan toinen ongelma Tampereen tilanteessa oli saada akuuttiin tilanteeseen nukutusase ja sen käyttäjä.

Nukutusaseella saa pääsääntöisesti ampua vain eläinlääkäri tai sen käytön tulee tapahtua eläinlääkärin valvonnassa. Lisäksi jokainen nukutusnuoli annostellaan esimerkiksi eläimen painon ja fysiologisen tilanteen mukaan. Nuoli pitää ampua korkeintaan 10–15 metrin päästä. Ampumisen jälkeen nukahtaminen vie osumakohdasta ja eläimen stressitilasta riippuen muutamasta minuutista yli 20 minuuttiin.

”Sinä aikana nuolesta säikähtänyt ja nukahtamista vastustava eläin saattaa siirtyä pitkänkin matkan ja ehtiä tekemään vaikka mitä.”

Aamulehti yritti selvittää, missä ja kenellä Pirkanmaalla on tällainen nukutuspyssy. Asiaa kysyttiin Särkänniemestä, Riistanhoitoyhdistykseltä sekä Tampereen kaupungin valvontaeläinlääkäriltä, joka arvioi lähimmän nukutuspyssyn sijaitsevan Saaren eläinklinikalla Mäntsälässä.

Poliisi: Perustui kokonaisarvioon

Aamulehti tavoitti poliisin keskiviikkona puoli neljän aikaan iltapäivällä. Poliisi ei tuolloin kommentoinut asiaa. Sisä-Suomen poliisi palasi asiaan myöhemmin keskiviikkona tiedotteella.

Poliisin mukaan metsäpeura liikkui loppiaisena vilkkaasti liikennöidyllä alueella ja oli vauhkoontunut. Tietoja muun muassa eläimen käyttäytymisestä on poliisin mukaan sittemmin välitetty Metsäpeura life -hankkeen toimijoille. Poliisi pitää valitettavana sitä, että eläin oli eksynyt liikenteen sekaan.

”Eläimen lopettaminen on aina viimeinen keino”, poliisi kertoo tiedotteessaan. Ennen lopettamista poliisi arvioi eläimen aiheuttamaa riskiä. Ensisijaisesti eläin pyritään karkottamaan alueelta turvallisesti.

Poliisi kertoo, että arvioi metsäpeuran aiheuttamaa turvallisuusriskiä koko tehtävän ajan. Lielahden tapauksessa poliisi kertoo arvioineensa, että jossain myöhemmässä vaiheessa eläin olisi todennäköisesti ollut poliisitehtävän kohteena, mutta tällöin loukkaantuneena ja ehkä aiheuttaen esimerkiksi kolareita.

Lain mukaan poliisilla on oikeus ottaa kiinni ja viimesijaisena keinona lopettaa eläin, joka aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle tai terveydelle tai huomattavaa vahinkoa omaisuudelle taikka vakavasti vaarantaa liikennettä. ”Tässä tapauksessa ratkaisu eläimen lopettamisesta perustui kokonaisarviointiin tilanteessa käsillä olleiden yksityiskohtaisten tietojen perusteella”, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Mikä

Metsäpeura life -hanke

Seitsemän vuotta kestävä metsäpeuran suojelu- ja kannanhoitohanke, joka päättyy tänä vuonna.

Keskeisin tavoite on palauttaa laji sen alkuperäisille esiintymisalueille eteläiselle Suomenselälle.

Palautusistutusten lisäksi toteutetaan monipuolisesti kannan vahvistumista ja levittäytymistä tukevia toimenpiteitä ja seurataan kannan kehitystä.

Palautuskohteita ovat olleet Lauhanvuoren ja Seitsemisen kansallispuistot, joihin metsäpeuroja on vapautettu totutustarhauksen jälkeen.

Hankkeen kustannusarvio sen alkaessa oli 5,16 miljoonaa euroa. 60 prosenttia rahoituksesta tulee EU:lta.

Lähde: Suomenpeura.fi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut