Uudet ilmakuvat näyttävät, kuinka Tammelan uusi stadion kurottaa kohti korkeuksia – Aamulehti näyttää, kuinka stadion kokee remontissa radikaalin muutoksen

Aamulehden tuoreet ilmakuvat näyttävät Tampereen uuden jalkapallopyhätön rakentamisen vaiheen.

Aamulehti kuvasi rakentuvan Tampereen Tammelan stadionin ympäristöä ilmasta torstaina 5. joulukuuta. Ilmakuvat näyttävät, kuinka alue on muuttunut.

7.1. 12:26

Aamulehti

Tampereen Tammelan stadion valmistuu tämän vuoden marraskuussa. Rakennustyöt ovat edenneet kovaa vauhtia. Sekä stadionrakenteet että sitä ympäröivät asuinrakennukset ovat jo nousseet lähes kokonaan harjakorkeuteen.

Stadionin lisäksi stadionkortteliin nousee asuinrakennuksia. Lisäksi stadionin alle tulee esimerkiksi ruokakauppa ja muita palveluita.

Stadionia ja sen yhteyteen rakennettavia asuintaloja tehdään allianssimallilla, jossa osapuolina ovat Tampereen kaupunki, Pohjola Rakennus oy, YIT ja JKMM Arkkitehdit.

Aamulehden valokuvaaja Toni Repo kuvasi aluetta ilmasta torstaina 5. tammikuuta.

Osasta asuntoja on näkymät stadionille. Asuinrakennusten nimet ovat Victoria, Vesta, Ylärima, Kulmuri ja Vapari.

Tammelan stadion otettiin käyttöön vuonna 1931. Uuden stadionin rakentamiseen saatiin avustusta myös Euroopan jalkapalloliitto UEFA:lta. Kyseessä on jalkapalloliiton HatTrick-investointiraha, jota se myönsi hankkeelle miljoona euroa. Lisäksi Tammelan stadion sai opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkarakentamiselle tarkoitettua valtionavustusta 750 000 euroa.

Satoja asuntoja ja ruokakauppa

Stadionin yhteyteen tulee viisi asuinrakennusta, joissa on yhteensä noin 250 asuntoa. Asuntojen rakentamisesta vastaavat Pohjola rakennus ja YIT.

Stadionille rakennettavat asunnot ovat olleet huippusuosittuja. Muun muassa Pohjola Rakennus kertoi kesällä 2021, että Asunto oy Tampereen Victorian asunnot oli varattu loppuun viikossa. Rakennukseen tulee yhdeksän kerrosta. Yrityksen toinen asuinrakennus stadionilla on seitsemänkerroksinen Asunto oy Tampereen Vesta.

Lue lisää: Tammelan stadionin asunnoista varattu yli 160: "Suosio on käsittämätön" – Ylimmistä kerroksista näkee pelikentälle olohuoneesta

Korkeimmalle kohoaa YIT:n rakennuttama Ylärima, jossa on 12 kerrosta. YIT vastaa myös Kulmurin ja Vaparin rakentamisesta.

Stadionkortteliin saadaan ruokakauppa, jonka bruttopinta-ala on 2500 neliömetriä.

Osasta Tammelan stadionin uusista rakennuksista näkee suoraan jalkapallokentälle.

Projektin Facebook-sivulla kerrotaan, että maanrakennusvaiheen työt ovat pääosin valmistuneet. Rakentamisen runko- ja sisävaiheissa on tällä hetkellä käynnissä muun muassa stadionin pohjoispään lasiseinän asennus ja stadionin rungon asennus katsomoissa. Kalevan puistotien puolella kesken ovat keskimassan vesikattotyöt, elementtiasennus ja paikallavalutyöt.

MIKÄ?

Tammelan stadionin kortteli

Tammelan stadion

Katsomopaikkoja 8 000.

Vip-paikkoja 500.

Liikuntaesteisille tarkoitettuja paikkoja 18.

Rakentaja Pohjola Rakennus oy.

Alkuperäinen kustannusarvio 28,4 miljoonaa euroa. Rakentamiselle on varattu 3,2 miljoonan euron lisämääräraha Tampereen vuoden 2023 talousarvioon.

Rakennustyöt alkoivat heinäkuussa 2021, ja valmista on määrä olla marraskuussa 2023.

Asuinrakennukset ja liiketilat

Yhteensä viisi asuinrakennusta, joiden rakentamisesta vastaa Pohjola Rakennus oy ja YIT Suomi oy.

Stadionkortteliin tulee yhteensä noin 250 asuntoa.

YIT toteuttaa stadionin kellaritasoon sijoittuvat kauppakeskus-, pysäköinti- ja aputilat.

Liiketiloihin vuokralaiseksi tulossa muun muassa Kesko.

Valotaidetta ja polkupyöräpaikkoja

Uudelle Tammelan stadionille tulee myös valotaidetta. Stadionin valotaideteoksen suunnittelivat Tommi Grönlundja Petteri Nisunen. Taiteilijat tunnetaan installaatioista, jotka yhdistelevät valoa ja ääntä.

Tammelan stadionin taideteoksen nimi on jalkapallotermein Puolenvaihto. Taideteos tulee näkymään myös sen ulkopuolelle, sillä stadionin päätyihin tulee suuret lasiseinät.

Stadionille rakennettavat asunnot ovat olleet huippusuosittuja.

Työmaalla tehdään töitä maanantaista launtaihin. Tammelankadun osalta liikennejärjestelyihin on tulossa muutoksia 9. tammikuuta.

Stadionille rakennetaan myös maanalainen parkkihalli. Suunnitellut lähes 1 000 polkupyöräpaikkaa eivät kuitenkaan mahdu stadionin alueelle, vaan Tampereen kaupunki joutuu hakemaan poikkeuslupaa asemakaavaan, jotta polkupyöräpaikat saadaan mahdutettua stadionin läheisyyteen. Polkupyöräpaikat palvelevat stadionin tapahtumien ulkopuolisina aikoina kaikkia kaupunkilaisia.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut