Innokkaimmat ryntäsivät heti Tampereen Tohlopille luistelemaan: ”Oli tosi ihanaa”

Suosittu retkiluistelurata Tohloppi-järvellä houkutteli heti maanantaina ja tiistaina kävijöitä.

Ystävykset Ulla Kannisto ja Kristiina Jalonen sekä Jalosen poika Jesse Wäljas kehuivat luisteluolosuhteita, vaikka jäätä ei vielä ollut ehditty aurata. Jesse meni lumisella radalla useamman kerran nurin, mutta lumessa luisteleminen oli hänestä ”ihan mahtavaa.”

3.1. 16:42

Aamulehti

Tohloppi-järveä peitti tiistaina alkuiltapäivästä reilu lumikerros, mutta sellainen ei tosiluistelijoita hidasta. Jäällä viiletti kello 13 aikaan useampi luistinpari, ja lumeen piirtyneistä jäljistä päätellen ne eivät olleet edes päivän ensimmäiset.

Ulla Kannisto, Kristiina Jalonen ja Jesse Wäljas luistelivat kokonaisen komean kierroksen. ”Oli tosi ihanaa luistella. Ajattelimme tulla jo huomenna uudestaan", Kannisto ja Jalonen kertovat.

Uutinen retkiluisteluradan avaamisesta oli houkutellut runsaslukuisen joukon luistelun ystäviä Tohloppi-järvelle jo edellispäivänä. "Iltaa myöten otsalamppujen kanssa oli porukkaa menossa. Tänään ovat aamusta lähtien soittaneet, koska lähdetään auraamaan”, kertoo Tuukka Tuominen. Hän oli tiistaina iltapäivällä lähdössä auraamaan rataa aamun runsaiden lumisateiden jäljiltä.

Rata on tänä vuonna noin sata metriä pidempi kuin viime vuonna eli 3,2 kilometriä. Lenkki kiertää hieman aiempaa enemmän Tohloppi-järven reunoja pitkin. ”Hiukan voi radassa olla mutkia enemmän, mutta ne ovat loivia ja hyvin luisteltavia.”

Tuukka Tuominen kertoi auranneensa rataa viime vuonna 1 300 kilometriä, mikä tarkoittaa 419 kierrosta. Yksi aurauskerta vaatii 15 kierrosta.

Tuomisen mukaan jäälle uskaltaa kyllä mennä, vaikka se on vielä osin kohvaa. Jään paksuus on radan alueella 17–20 senttimetriä. Vielä maanantaina Tuominen kiersi rataa potkukelkalla, mutta lähti tiistaina jäälle mönkijällä. Se painaa 450 kiloa ja mies 90 kiloa. ”On se pieni jännitys aina, kun ensimmäistä kertaa lähtee ajamaan. Kaikki on aina mahdollista.”

Nyt rata on aurattu, mutta ei vielä höylätty. Höylän Tuominen ottaa esiin, jos viikonlopulle ennustetut reilut pakkaset toteutuvat. ”Meidän jäähöylä Soikkeli on äärimmäisen hyvä vehje. Sen jäljiltä jää vastaa jäähalliolosuhteita.”

Tiistainakin jää kelpasi luistelijoille. Radan lähistöllä asuva Jouni Karppinen oli tyytyväinen, kun radalla ei ollut isoja koloja. ”Hyvältä vaikuttaa.”

Sää ratkaisee

Rata on tyypillisesti saatu auki juuri vuodenvaihteessa. Viime talvi oli poikkeus, kun jäälle päästiin jo marraskuussa. Tänä talvena Tuominen elätteli toiveita radan avaamisesta joulukuun alussa, mutta runsas lumentulo sotki suunnitelmat. Jatkossa radan kunnossapidon näkökulmasta paras sää olisi kunnon talvisää ilman vesisateita. ”Lumen ja pakkasen kanssa pärjäämme, kunhan ei vettä tule. Se on meille myrkkyä.”

Suosittu soihtuluistelutapahtuma on suunnitelmissa tällekin talvelle. Tuominen arvioi, että sen ajankohta osuu tammi–helmikuun vaihteeseen, mutta sää ratkaisee.

Jouni Karppisella on polvivamma, ja siksi retkiluistelu sopii kuntoilumuotona hänelle. ”Toinen hyvä puoli on, että ei tarvitse voidella. Olen laiska voitelemaan.”

Aiempien vuosien tapaan rannan välinevuokraamo ja kahvila ovat auki viikonloppuisin säävarauksella. Välinevuokraamoa varten rantaan on tuotu aiempia vuosia isompi kontti ja vuokrattavien välineiden määrää on kasvatettu. Vuokraamon Tuominen pitää todennäköisesti auki jo ensi viikonloppuna, mutta kahvilan avaaminen on epävarmaa. ”Jos on 20 astetta pakkasta ja tuulee neljä metriä sekunnissa, en viitsi tulla palelluttamaan sormia makkaraa kääntäessä.”

Mikä

Tohlopin retkiluistelurata

Rata on noin 3,2 kilometriä pitkä ja 13 metriä leveä.

Telttakahvio on auki säävarauksella luistelukauden ajan viikonloppuisin klo 12–15 ja vuokraamo kello 11–16, tilauksesta ryhmille muinakin aikoina.

Radan kunnosta ja muutoksista tiedotetaan Tohlopin retkiluisteluradan Facebook-sivulla ja Instagramissa.

Tuukka Tuomisella oli tiistaina yllään kelluntapuku ja mukana naskalit pahimman varalta.

Umpihangessakin voi luistella, kun alla on riittävän hyvä jää.

Kyltti kertoo ohjeet luistelijoille.

Jää kantoi tiistaina jo mönkijän painon. Pinnan laatu keräsi kehuja kävijöiltä.

Lue lisää: Retkiluistelu kasvattaa suosiotaan huimaa vauhtia, Ylöjärvellä uusi rata nousi jättisuosioon vain tunneissa – ”Aika iso potentiaali”

Lue lisää: Tampere avustaa retkiluistelu­kohteita – neljälle toimijalle tukea yhteensä 36 500 euroa

Lue lisää: Mitä pitää tehdä, jos putoaa jäihin? Pelastuslaitoksen ammattilainen näytti, miten kannattaa toimia – Video: näin se käy

Lue lisää: Tässä lukijoiden mielestä parhaat retkiluistelureitit Pirkanmaalla – Legendaarisen Saarikylien radan kausi avattiin toden teolla viikonloppuna, katso video ja kuvat

Oikaisu 4.1. klo 10.51: Tekstissä luki virheellisesti, että Tohlopin rata olisi ensimmäinen Tampereella auki saatu retkiluistelurata. Näsijärvellä avattiin rata 18.12.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut