Tampereen uudenvuoden ilotulituksen alku viivästyi – Syynä turvallisuus­protokolla

Häiriötapauksessa laukaisulaitteisto voisi päästä ampumaan ilotulitteita holtittomasti.

Tampereen uudenvuoden ilotulitusta saapui katselemaan paljon yleisöä.

2.1. 14:13

Aamulehti

Timantteja taivalla -ilotulitusnäytös houkutteli uudenvuodenyönä Ratinan suvannon ympäristöön sankan joukon katselijoita.

Näytöksen alku hieman viivästyi. Ilotulituksen oli määrä alkaa kello 21.50. Aamulehden tietojen mukaan viivästys kesti noin 20 minuuttia.

Kysyimme näytöksen tuottamisesta vastanneen Profilightin toimitusjohtajalta Mika Yli-Jyrältä, mitä tapahtui.

”Nykyisin käytettävät laukaisulaitteet ovat tietokoneohjattuja. Laitteistoissa on omat turvallisuusprotokollat, jotka tarkastavat, että kaikki on varmasti kunnossa.”

Lauantaina h-hetken lähestyessä laukaisulaite ei saanut yhteyttä yhteen ilotulitepatteristoon. Näytös ei pääse alkamaan, ennen kuin yhteys on kunnossa. ”Jouduimme lauantaina yrittämään monta kertaa, että kone löysi kaikki laitteet.”

Lue lisää: Uudenvuoden ilotulituksesta on tulossa komea kuuden minuutin näytös Tampereella – Tässä kaikki, mitä tapahtumasta pitää tietää

Turvallisuuden vuoksi

Laitteistossa on tällainen ominaisuus turvallisuussyistä, ettei esimerkiksi ulkopuolinen radiosignaali pääse häiritsemään näytöstä. Samoja laitteistoja käytetään myös olympialaisissa ja muissa isoissa tapahtumissa.

Häiriötapauksessa laukaisulaitteisto voisi päästä ampumaan ilotulitteita holtittomasti. Tästä voisi aiheutua vaaraa ihmisille, tai näytöksestä tulisi epäloogisen näköinen.

Lauantai-illan kaltaisia häiriötilanteita sattuu Yli-Jyrän mukaan harvoin. Varsinainen testiohjelma oli suoritettu jo aiemmin illalla, ja silloin kaikki toimi.

Tuulitilanne suotuisa

Selkeää syytä yhteysvirheelle ei löytynyt. ”Syynä oli mahdollisesti ilmankosteus tai vioittunut antenni.”

Yli-Jyrän mukaan ilotulitteet eivät vaadi poutasäätä. Liian kova tuuli on sen sijaan ongelma. Helsingissä lauantain ilotulitus jouduttiin perumaan kovan tuulen vuoksi. Tampereen tuulitilanne oli ilotulitukselle suotuisa.

Ilotulitusnäytöksissä tuulta tarkkaillaan koko ajan. Jos tuuli muuttuisi, siihen voitaisiin reagoida nopeasti. ”Näytöksen pystyy tarvittaessa keskeyttämään sekunnin murto-osassa.”

Tampereen uudenvuoden ilotulituksen rahoituksesta ja tuottamisesta vastasi tänä vuonna pieni joukko paikallisia yrittäjiä.

Aamulehti näytti lauantain näytöksen suorana lähetyksenä. Lähetyksessä oli teknisiä ongelmia. Aamulehti pahoittelee asiaa.

Noin kuusi minuuttia kestävän show’n voi katsoa tästä tallenteelta:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut