Tätä ei ainakaan jää vuodesta 2022 ikävä – näin kertovat ihmiset Tampereen keskustassa: ”Työkiireitä ei jää ikävä”

Moni odottaa henkilökohtaisessa elämässään muutosta työtilanteeseensa.

Essi Piira (toinen oik.) on Toni Riitijoen (toinen vas.) sekä Mikko Tuonosen (vas.) naapuri, ja Kaisa Kotti (oik.) on Riitijoen työkaveri. Piira kyseli mieskaksikolta, voisiko juhlia heidän kanssaan, koska olisi muuten ollut uudenvuoden yksin. Mukaan mahtui hyvin, ja uudenvuodenaattona Piira tutustui myös porukassa olleeseen Kaisa Kottiin, ja juttu luisti hyvin.

1.1. 0:01

Aamulehti

Takana on käänteentekevä vuosi 2022, jolloin alkoi Ukrainan sota, sähkön hinta nousi hillittömästi, inflaatio kiihtyi ja koronapandemia jatkui. Kysyimme uudenvuodenaattona Tampereen keskustaan tulleilta ihmisiltä, mitä he odottavat ensi vuodelta yleisesti ja omassa elämässä.

Tiedustelimme myös, mitä he eivät ainakaan jää vuodesta 2022 kaipaamaan.

Suuri määrä ihmisiä kertyi katsomaan uudenvuodenaaton ilotulitusta Ratinan suvannon laitamille.

Toni Riitijoki odottaa alkaneelta vuodelta, että pysyisi terveenä, saisi juhlia nelikymppisiään ja näkisi ystäviä, joita on koronan takia nähnyt vähän. ”Eristäytymistä ja koronaa ei jää ikävä”, hän sanoo.

Kaisa Kotti odottaa vuodelta 2023 nautinnollisuutta. ”Sairautta ei jää vuodelta 2022 ikävä. Iso piste”, hän sanoo.

Essi Piira odottaa matkustelua, jotta pääsisi lentokoneella Meksikoon ja Madridiin. ”Vuodelta 2022 ei jää töitä ikävä. Olen ravintola-alalla ja olen tehnyt liikaa töitä, enemmän kuin ikinä. Korona-ajan jälkeen alasta on tullut sellainen, että pitäisi painaa töitä kuin robotti.”

Mikko Tuononen odottaa terveyttä ja sitä, että pääsee porukalla reissaamaan Italiaan.

”Työkiireitä ei jää ikävä. Olen järjestelmäasiantuntija, ja meillä on ollut järkyttävän kiireistä. Olen tehnyt parhaimmillaan 14-tuntisia päiviä. Asiakkaillamme on ollut tarve asentaa paljon uusia laitteita.”

2022 jää taakse.

Katja Starchenko, 13, toivoo vuodelta 2023 rauhan ja rakkauden lisäksi sitä, että kouluissa meno rauhoittuisi. Nyt on kovin levotonta. ”Sähellystä ja kaikenlaista turvattomuutta ei jää vuodesta 2022 ikävä”, hän jatkaa. Moona Hoppula, 14, jatkaa: ”Odotan vuodelta 2023 yleistä yhteiskunnallista hyvää mieltä, yhtenäisyyttä ja yhteistyötä. En jää kaipaamaan vuoden 2022 sekavuutta, jota on ollut etenkin maailmassa, mutta myös omassa elämässä.”

Ilotulitus huipentui loppua kohti.

Kimi Jokelainen ja britti Rufus Cory ystävystyivät neljä vuotta sitten verkossa peliaiheisella keskustelupalstalla. Nyt he juhlivat ensimmäisen kerran uuttavuotta yhdessä, Tampereella. ”Tahdon vuonna 2023 päättää ohjelmistokehittäjän opintoni. Ei minulla ole mitään erityistä, mitä en jää vuodelta 2022 kaipaamaan”, Jokelainen kertoo. ”Opiskelen taloushallintoa, ja haluan valmistua vuonna 2023. Haluan saada työpaikan ja tienata rahaa, jotta voin elättää itseäni. Koronarajoituksia ei jää viime vuodesta ikävä”, kertoo Cory.

”Haluaisin uuden työpaikan. Olen tehnyt rakennuksissa putkitöitä 20 vuotta, ja kropalle alkaa riittää. Olen vähän ajatellut rekkakuskin työtä, mutta en päässyt koulutukseen. Jokin istuva työ sen pitäisi olla, sanoo sinkkuisä Mauri Virta. Hänen mielestään vuosi 2022 meni hänellä hyvin. Peetu Virta, 10, odottaa vuodelta 2023 Playstation 5 -peliä. ”Vuodesta 2022 ei jää ikävä pinaattikeittoa, jota on ollut koulussa joka viikko”, hän sanoo.

”Toivon ensi vuodesta parempaa kuin menneestä. Kaipaan myös positiivisuutta. Nyt vellotaan negatiivisuudessa. En jää vuodesta 2022 kaipaamaan sotia ja huonoa mieltä, sanoo Kari Tuomi. Pirjo-Riitta Tuomi odottaa vähemmän stressaavaa maailmantilannetta kuin viime vuonna. ”Koronaa ja sotatilannetta en jää kaipaamaan.”

Eevi Rahkjärvi odottaa vuodelta 2023 taas kaikkea uutta ja sitä, että pääsisi opiskelemaan psykologiaa ja että elämä olisi mukavaa. Kaipaamaan hän ei jää maailman kriisejä vuonna 2022. Pauliina Pirttiaho odottaa vuodelta 2023, että valmistuisi lukiosta syksyllä. Vuoden 2022 huonoja kokemuksia hän ei jää kaipaamaan. Veera Niemi odottaa vuodelta 2023 lukiosta valmistumista ja että hän pääsisi opiskelemaan media & arts -koulutusohjelmaan. Kaikkia maailman kriisejä ja huonoja päiviä vuodelta 2022 hän ei jää kaipaamaan.

”Odotan vuodelta 2023, että työt vähän vähenisivät. On tehty kohta 20 vuotta töitä kahdessa vuorossa. Venäjää ei jää ikävä vuodesta 2022”, sanoo ilmastointiasentaja Janne Mauriala. Timo Pellonperä toivoo terveyttä ja maailmantilanteen rauhoittumista. ”Sähkön hinnannousua ei jää vuodesta 2022 ikävä.” Päivi Mauriala ja Sari Aho odottavat terveyttä ja maailmanrauhaa. Ukrainan sotatilannetta he eivät jää kaipaamaan menneeltä vuodelta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut