Historiallisen Tahmelan torpan tontin käyttötarkoitus halutaan muuttaa asumiseen – Myös lisärakentamista suunnitellaan

Tontilla sijaitsee suojellut 1870-luvulla rakennettu Tahmelan torppa ja todennäköisesti 1910-luvulla rakennettu pienempi huvilatyylinen asuinrakennus. Kahden uuden rakennuksen rakentamiseen ja piharakennuksen purkamiseen on myönnetty poikkeamislupa, mutta se ei ole vielä lainvoimainen.

Kulmatontilla sijaitsee vihreä mansardikattoinen rakennus, joka on laajennettu Tahmelan torpasta. Kuva otettu tammikuussa 2022.

30.12.2022 7:20

Aamulehti

Tahmelan torpan tontille Hirvikadun ja Selininkadun kulmaukseen haetaan asemakaavamuutosta, jonka tavoitteena on palauttaa tontin käyttötarkoitus asumiseen. Tontti sijaitsee Tampereen Tahmelassa.

Tampereen kaupunki omistaa tontin, mutta vuokraa sitä yksityiselle. Kiinteistön vuokralainen jätti asemakaavan muutoshakemuksen 1. joulukuuta 2021. Kaavaehdotus on yleisesti nähtävillä 22. joulukuuta 2022 – 3. helmikuuta 2023. Ehdotus odottaa palautteita ja Pirkanmaan maakuntamuseon lausuntoa, joiden perusteella harkitaan mahdollisia muutoksia, kertoo toimistoarkkitehti Merja Kinos. Sen jälkeen kaava viedään hyväksyttäväksi.

Tontin pinta-ala on 1 652 neliömetriä. Sillä sijaitsee 1870-luvulla rakennettu Tahmelan torppa, todennäköisesti 1910-luvulla rakennettu pienempi huvilatyylinen asuinrakennus sekä piharakennus. Tahmelan torppa ja huvilatyylinen rakennus ovat suojeltuja.

Lue lisää: Kiinteistöyhtiö suunnittelee lisärakentamista historiallisen torpan tontille Tampereella – alueen vanhin talo halutaan suojella

Tontin pienempi, huvilatyylinen rakennus on rakennettu 1900-luvun alussa. Rakennus kuvattu tammikuussa 2022.

Kaksi uutta rakennusta

Tampereen yhdyskuntalautakunta myönsi 18. tammikuuta tontille poikkeamisluvan kahden uuden asuinrakennuksen rakentamiseksi ja piharakennuksen purkamiseksi. Aamulehti uutisoi tammikuussa, että poikkeamislupaa haki kiinteistövuokraukseen keskittyvä Invilla oy.

Rakentamislupaa ei myönnetä, ennen kuin tontilla on asemakaavanmuutos vireillä. 12. joulukuuta täydennetyn kaavaehdotuksen mukaan poikkeamispäätöksestä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen alkuvuodesta, eikä päätös ole vielä lainvoimainen.

Tontin rakennusoikeus vähenisi kaavamuutoksen johdosta 826 kerrosneliömetristä 515 kerrosneliömetriin. Rakennusoikeus jaetaan neljän rakennuksen kesken. Uusi tonttitehokkuus olisi 0,31 aiemman 0,50 sijaan.

Asemakaavan määräyksen mukaan uudisrakennusten rakennusoikeudesta voidaan käyttää enintään puolet, jos suojeltuihin rakennuksiin ei ole toteutettu kuntotutkimuksiin perustuvaa korjausta. Tällä hetkellä rakennukset ja piha-alue ovat hoitamattomia. Kaavaehdotuksessa saneerauksen ja uudisrakentamisen avulla alueen yleisilme siistiytyy merkittävästi.

Laajennetussa Tahmelan torpassa on monia aikakautensa piirteitä. Sellaisia edustavat T-malliset, yläosasta moniruutuiset ikkunat. Kuva otettu tammikuussa 2022.

Tahmelan vanhin

Tontin Selininkadun reunassa sijaitsevan Tahmelan torpan kerrotaan olevan Tahmelan vanhin rakennus. Tämä käy ilmi maakuntamuseon 18. tammikuussa antamasta ennakkolausunnosta. Mansardikattoinen asuinrakennus kuului Pispan taloon. Torppa on antanut nimen koko eteläpuoliselle kaupunginosalle.

Rakennusta laajennettiin 1900-luvun alussa, ja siinä on säilynyt paljon aikakauden rakentamisen piirteitä. Sellaisia ovat esimerkiksi suorakaiteen muotoinen runko, jyrkkä mansardikatto, koristeelliset ikkunankehykset ja T-malliset, yläosasta moniruutuiset ikkunat.

Hirvikadun puoleinen asuinrakennus edustaa ennakkolausunnon mukaan Tahmelasta pääosin kadonnutta huvilarakentamista. Sen säilyneiksi piirteiksi nimetään loiva satulakatto, suorakaiteen muotoinen runko, kookas, puuleikkauksen koristeltu avokuisti, risti-ikkunat sekä eteläsivun lyhyt kolmiomainen poikkipääty, jossa on sahalaitaisia räystäslistoja.

Tontti on aiemmin ollut osa laajemmalla alueella toiminutta kauppapuutarhaa. Siitä muistuttaa yhä viereinen, puistona oleva omenatarha.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut