Kartta kertoo, missä rakettien ampuminen on kielletty Tampereella – Poliisi kehottaa uudenvuoden juhlijoita välttämään vahvaa humalatilaa

Poliisilla on uudenvuoden yönä työvuorossa normaalivahvuutta enemmän poliiseja. Poliisi kertoo puuttuvansa laittomaan ilotulitteiden käyttöön. Lähes puolet silmävammoista aiheutuu katsojille.

Keskustan yrittäjille on annettu lupa järjestää ilotulitustapahtuma Tampereen keskustassa uutenavuotena. Raketit ammutaan 31. joulukuuta kello 21.50 alkaen.

30.12.2022 7:00

Aamulehti

Yksityishenkilöiden ilotulitteiden käyttöä rajoitetaan tänäkin uutenavuotena Tampereella. Ilotulitteita ei saa ampua Tampereen keskustan alueella. Kieltoalue on sama kuin viime vuonna. Muualla Tampereella ilotulitteiden käyttö on sallittua ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta uudenvuoden yönä kello 18–2.

Pelastuslaitoksen ja poliisin mukaan ilotulitteiden käyttö on kiellettyä keskustassa yleisen turvallisuuden takaamiseksi. Ilotulitteiden käyttö ehti aiheuttaa useana vuonna keskustassa huomattavia häiriöitä ja vahinkoja.

Juovu maltillisesti

Sisä-Suomen alueen poliisiasemat ovat varautuneet vilkkaaseen vuodenvaihteeseen. Uudenvuoden yönä työvuorossa on normaalivahvuutta enemmän poliiseja. Tilastot osoittavat hälytystehtävien kaksinkertaistuvan uutenavuotena verrattuna normaaliin viikonloppuun. Tyypillisimmät tehtävät liittyvät päihtymykseen, pahoinpitelyihin ravintoloissa tai kadulla sekä kotihälytyksiin.

Poliisi kehottaa tiedotteessaan juhlijoita liikkumaan tutussa ja turvallisessa porukassa sekä välttämään vahvaa humalatilaa. Poliisi kertoo puuttuvansa lainvastaiseen ilotulitteiden käyttöön.

5-vuotias sai silmävamman

Ilotulitteista on aiheutunut viime vuosina yhä enemmän silmävammoja. Viime uutenavuotena Suomen sairaaloissa hoidettiin 21:tä, vuotta aikaisemmin 11:tä ja kaksi vuotta sitten viittä potilasta. Vain yksi kymmenestä oli käyttänyt suojalaseja.

Suomen silmälääkäriyhdistyksen mukaan tulitteiden joukossa on aina ”susia”, vaikka niitä käytetään ohjeiden mukaisesti: räjähtävät sytyttäessä, näyttävät jäävän ”suutareiksi” tai kääntyvät väärään suuntaan.

Viime uutenavuotena lähes puolet vammoista aiheutui ilotulitusta seuraaville katsojille. Loukkaantuneiden mukaan useimmissa tapauksissa ilotulite oli kaatunut ja lentänyt heitä kohti. Tukes tiedottaa, että vammoilta olisi hyvin todennäköisesti vältytty käyttämällä suojalaseja.

Kolmasosa ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista tulee lapsille ja nuorille. Viime uutenavuotena nuorin oli 5-vuotias.

Suojalaseja hankkiessa on hyvä tarkistaa, että lasit on tarkoitettu kipinöiltä, roiskeilta ja sinkoilevilta irtokappaleilta suojautumiseen. Kunnolliset suojalasit asettuvat kasvoille hyvin ja estävät roiskeiden pääsyn silmiin joka suunnalta.

Mitä?

Muista nämä ilotulitteita käyttäessäsi

Valitse paikka huolella, ettei käytöstä aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille tai muulle omaisuudelle.

Ilotulitteita ei pidä käyttää sisätiloissa tai parvekkeella.

Lue käyttöohjeet.

Käytä telinettä tai tukea ampuessasi ilotulitteita.

Suuntaa ilotulitteet pois ihmisistä, rakennuksista ja muusta omaisuudesta.

Suojalasien käyttö on pakollista. Myös yleisön on hyvä suojata silmänsä.

Käytä sytytyspuikkoa.

Poistu turvalliselle etäisyydelle.

Älä tee omia viritelmiä.

Ilotulitteita ei tule käyttää alkoholin vaikutuksen alaisena.

Lähde: Pirkanmaan pelastuslaitos

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut