Tampereella avautuu pian uusi keikkapaikka yli 100-vuotiaassa rakennuksessa – Kuvat: Tältä näyttää vanhan tavara-aseman sisällä nyt

Jatkeen projektijohtajan mukaan remontti sujui suhteellisen hyvin, vaikka suojeltu julkisivu sekä sodan aiheuttamat toimitusongelmat aiheuttivatkin lisää selvitystyötä. Lopputulokseen hän on tyytyväinen.

Tampereen vanhan tavara-aseman remontti on loppusuoralla. Rakennuksesta tulee tapahtumatila, jossa järjestetään muun muassa keikkoja.

30.12.2022 5:30

Aamulehti

”Kyllä se hieno tila on”, Jatkeen projektijohtaja Rauno Kulmala vahvistaa Tampereen vanhan tavara-aseman valmistumisen kynnyksellä. ”Kaikki ovat sitä mieltä, että se on tosi makee ja että siitä tulee hieno yleisötila. Ja sehän oli tarkoituskin alkuaan, että siitä tulisi kaikille avoin paikka, eikä mitään yksityistä toimistorakennusta tai muuta.”

Jäljellä on enää joitain pienempiä tehtäviä, kuten maalausta, baaritiskien asennusta, talotekniikan sähkötöiden viimeistelyjä, sisustamista sekä ääni- ja valotekniikan töitä.

Rakennuksesta tulee Tampereen Kulttuurikamarin tapahtumatila, ja paikan nimeksi siekailemattomasti Tavara-asema. Ensimmäinen keikka järjestetään perjantaina 13. tammikuuta, kun Saimaa saapuu uudelle lavalle.

Lue lisää: Uusi tamperelainen keikkapaikka julkisti ensimmäiset esiintyjänsä – mukana monta nimekästä artistia

Tavara-asema sijaitsee Tammelassa junaradan vieressä. Sen julkisivu on suojeltu.

Sisäänkäynnin yhteydessä on narikka.

Yläkerrassa sijaitsee kabinetti ja esiintyjien käytössä oleva takahuone.

Mikä?

Tavara-asema

Vanhasta tavara-asemasta tulee Tullikamarin (Pakkahuone ja Klubi) toimintaa pyörittävän Tampereen Kulttuurikamarin oy:n kolmas tapahtumatila.

Tavara-asema aukeaa tammikuun toisella viikolla.

Rakennus siirrettiin heinäkuussa 2020 Ratapihankadun oikaisemiseksi nykyiselle paikalleen, josta purettiin rautatieläisten seurantalo Morkku. Sijaitsee Tampereen Tammelassa, junaradan varressa.

Vuonna 1907 valmistuneen kiinteistön omistaa A. Ahlström kiinteistöt oy. Sen suunnitteli Bruno Granholm vuonna 1905.

Kulttuurikamari toimii tiloissa vuokralaisena. Tavara-asemaa on remontoitu viime syksystä lähtien. Urakoitsijana toimii Jatke Pirkanmaa oy.

Tampereen Kulttuurikamari aloitti oman tilarakentamisensa loppuvuodesta. Keikkapaikkana Tavara-aseman kapasiteetti on noin 1 200.

Projektijohtaja Rauno Kulmalan mukaan vanhan rakennuksen kunnostamisessa voi olla jonkin verran hankaluuksia. ”Joudutaan aika paljon tekemään yhteistyötä käyttäjän, toteuttajan, kiinteistön omistajan ja suunnittelijoiden kanssa. Ratkaisuja haetaan paikan päällä, jotta mitoitukset ja muut asiat saadaan kuntoon”, hän kertoo.

Tavara-asemalla on jätetty näkyviin vanhaa tiiliseinää.

Tiloihin ei alun perin pitänyt tulla parvea, mutta suunnitelmat muuttuivat.

Ei suuria yllätyksiä

Kulmalan mukaan Tavara-aseman remontointi on mennyt suhteellisen hyvin. ”Totta kai tuollaisessa vanhassa on aina säätämistä”, hän myöntää.

Tavara-aseman julkisivu on suojeltu. Rakennuksen muuttaminen tapahtumatilaksi on Kulmalan mukaan vaatinut sopimista projektin eri osapuolien ja viranomaisten kanssa. Esimerkiksi poistumisreittien tekeminen vaati suunnittelutyötä.

Kulmalan mukaan yllätyksiltä kuitenkin vältyttiin projektin aikana. Siihen auttoi hänestä se, että tiedossa oli, millaiset rakenteet ovat ja mitä oltiin tekemässä. Alussa rakennuksessa oli vain pystyssä olevat ulkoseinät ja maapohja. ”Mutta toki tuli vanhojen, purettujen betonirakenteiden jäämiä, joita jouduttiin jonkin verran fiksailemaan ja purkamaan varovasti pois, ettei tiiliseiniä vaurioitettaisi lisää.”

Kulmalan mukaan alkuperäisistä suunnitelmista poikettiin vain muutamia kertoja. Esimerkiksi vanhoihin tiiliseiniin oli suunniteltu erilaista pinnoitetta. ”Ajattelimme tällaista vähän krouvimpaa pintaa sinne, ja siitä tietysti tuli vähän haasteita. Se on kumminkin hyväksyttävää tasoa, mitä olemme sinne tekemässä”, Kulmala kertoo.

Tavara-aseman sisätiloihin puolestaan rakennettiin parvi, joka ei aluksi kuulunut suunnitelmiin.

Valotekniikkaa on asennettu paikoilleen kattoon.

Alakertaan on pystytetty jo baaritiski.

Tällainen on Tavara-aseman logo.

Sota mutkisti projektia

Tavara-aseman remontin budjettia ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta projektijohtaja Kulmalan mukaan siinä pysyttiin pääosin. ”Varmaan jonkin verran kustannuksia kertyi enemmän kuin mitä alkuaan oli.”

Kustannuksiin vaikutti hänen mukaansa muun muassa sisätiloihin rakennettu parvi. ”Se oli harkittu teko, eikä se ollut siinä mielessä budjetin ylitystä. Mutta toki, kun on suhteellisen pieni kohde, työtehokkuuden näkökulmasta on haastavaa, että saadaan tehokkaasti tehtyä ja limitettyä töitä.”

Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti myös jonkin verran kustannuksia. Kesäkuussa Kulmala arvioi Aamulehdelle, että kustannukset nousevat 10–15 prosenttia, eli noin 200 000 euroa.

Sota myös vaikeutti toimituksia, ja esimerkiksi sähkökeskukset saapuivat viiveellä. Jatke hankki esimerkiksi ilmanvaihtokoneita itse ennen kuin urakoitsija oli selvillä. ”Tiesimme, että tulee aikatauluriskiä, jos odotamme urakoitsijaa. Ostimme ne omiin nimiimme, ja urakoitsija vain asensi niitä”, Kulmala kertoo.

Hänen mukaansa piti tehdä paljon selvittämistyötä, että toimitukset saatiin suunnilleen ajallaan ja että saatiin tieto, paljonko ne olivat myöhässä, jos viivettä oli. Selvittäminen oli tärkeää, jotta työmaalla pystyttiin reagoimaan ja vaihtamaan tarvittaessa työjärjestystä.

”Kuitenkin nyt on saatu kokonaisuus hallintaan ja kuntoon”, Kulmala toteaa tyytyväisenä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut