Tältä näyttää joulu Tampereen kylpylässä: hotelli ääriään myöten täynnä, joulubuffetit loppuunmyytyjä – "Tulimme arkea pakoon"

Tampereen kylpylässä on paljon vieraita vain jokusen kilometrin päästä. Kylpylään saattaa mennä koko suku, koska siellä jokaisella on oma tila ja rauha.

Tampereen Lentävänniemessä asuvat Venla Seppä ja Tero Nieminen tulivat jouluksi Holiday Clubin Tampereen Kylpylään liki kaksivuotiaan poikansa Sulo Seppä-Niemisen kanssa. Tero Niemisen vanhemmilla on rakennuksessa huoneisto, ja siksi he päätyivät jouluksi kylpylään. Myös Niemisen vanhemmat Vantaalta yöpyivät Tampereen Kylpylässä. ”Täällä on enemmän tilaa”, Nieminen perustelee kylpyläjoulun viettoa.

25.12.2022 15:58 | Päivitetty 25.12.2022 16:08

Aamulehti

Holiday Clubin Tampereen kylpylä on koronavuosien jälkeen vihdoin taas jouluna täpötäynnä. Välipäivienkin täyttöaste on hyvä, 80–90 prosenttia, kertoo hotellinjohtaja Petri Alanko.

Kylpylän joulubuffetit ovat olleet loppuunmyytyjä.

Se, että kylpylähotelli on jouluna täynnä, ei ole harvinaista. Jouluksi paikalle tulevat niin hotellivieraat kuin lomaosakkeen omistajat. Kun hotelli on täynnä, aamiaisella käy 400 ihmistä.

Alangon mukaan Pirkanmaan lisäksi on kaksi pääilmansuuntaa, joista Tampereen kylpylään tullaan: pääkaupunkiseutu ja Etelä-Pohjanmaa.

”Itsekin olen kysynyt, että miksi juuri Etelä-Pohjanmaa. Eteläpohjalaisille Tampere on ollut toinen Amerikka, iso kaupunki, jossa on nähtävää ja tekemistä. Monilla on myös Tampereella paljon sukulaisia, ja se on syy tulla tänne.”

Espoolaiset Lotta ja Tomas Turunen viettivät joulun Tampereen Kylpylässä Iivon ja Einon kanssa. ”Tultiin joulua ja rutiineja pakoon. Olen isyysvapaalla, ja arki koostuu ruokailuista, päiväunista ja rataslenkeistä. Niitä kolmea vain toistetaan ja muistetaan leikkiä välillä. Nyt, kun Lotta on paikalla, hän ottaa enemmän vastuuta”, Tomas Turunen sanoo. Perhe päätyi Tampereelle myös siksi, että olivat lukeneet sosiaalisesta mediasta Tampereen olevan hyvä joulukaupunki. Turusten perhe matkustaa kaikki vapaapäivänsä.

”Se täytyy vain kestää”

Alangon mukaan Tampereelle vetävät normaalisti esimerkiksi konsertit ja tapahtumat, mutta jouluna kävijät vain rauhoittuvat. Miten Tampereen kylpylä selviää, kun sähkö on kallista?

”Kyllä tilanne on haastava. Kyllä siinä saa laskutikkua käyttää. Kylpylä on niin iso energiankuluttaja. Huonelämpötila on laskettu 21 asteeseen, ja lamppujen käyttöä on vähennetty. Olemme pitäneet kiinni siitä, että veden lämpötila on 32 astetta, koska meillä on paljon vauvauintia ja kuntoutusuintia.”

”Myös inflaatio on tuonut hinnoitteluun uuden kulman. Ei ole sellaista lääkitystä, jolla tämä taklataan. Se täytyy vain kestää ja katsoa tulevaa”, Alanko sanoo.

”Me ostimme kämpän ja meillä on kaikki siellä levällään. Ei ole hetkeen suihkua, saunaa eikä makuuhuonetta, koska asunto on remontissa. Me olemme peseytymässä”, hollolalaisperheen isä Joni Lukin perustelee, miksi he tulivat jouluksi Tampereen Kylpylään. ”Kävimme Pyynikin näkötornilla ja munkilla”, äiti Miia Lukin jatkaa. Samassa kylpylässä ovat myös Miian vanhemmat ja siskon perhe sekä kolmen perheen neljä koiraa. ”Helppo viettää joulua täällä, kun kaikilla on omat huoneensa”, Miia Lukin sanoo.

Tampereesta on tullut joulukaupunki

Visit Tampereen markkinointi- ja viestintäasiantuntija Katariina Onnela sanoo, että Tampere on viime vuosina nostanut suosiotaan etenkin joulumatkailukaupunkina, koska tänne on tullut hienoja vetonauloja kuten Keskustorin valotaideteokset.

Onnelan mukaan jouluna Tampereelle tullaan lähikunnista, mutta myös ympäri Suomea.

”Perinteisesti Helsingistä tullaan mielellään Tampereelle. Täällä houkuttavat hyvät kulttuuripalvelut ja hyvät kulkuyhteydet. Kun vetää 200 kilometrin ympyrän Tampereen ympärille, aika mukavasti väki tulee sen ympyrän sisältä.”

Moni sanoo, että Tampereella on valtavan hieno joulutunnelma. Onko Tampereesta tulossa joulukaupunki Rovaniemen kilpailija?

”No, en nyt lähtisi kilpailemaan Rovaniemen kanssa. Heillä on omat vahvuutensa ja meillä omamme. Etelä-Suomesta tänne on helpompi tulla kuin Rovaniemelle. Jos haetaan kunnon elämystä, mennään Lappiin.”

Kuinka iso bisnes joulu on Tampereelle?

”Kyllä joulun aika on totta kai yksi sesonki. Hotellit ovat täynnä, ja ravintoloiden joululounaat vetävät. Kun ihmisillä on vapaata, he mielellään lähtevät esimerkiksi Tampereelle. Tampereella kaikki tuppaa olemaan kävelymatkan päässä.”

Onnelan mukaan lentoyhteydet tuovat Tampereelle myös kansainvälisiä vieraita. ”Osa tulee sukulaisiin Ruotsista ja Virosta.”

Joulunpyhien ajanvietteeksi Onnela suosittelee esimerkiksi ostosten tekoa Ratinassa, laskettelua Mustassavuoressa, Särkänniemen akvaariota, Näsinneulaa, luistelua Sorsapuiston tekojäällä, Trampolin Parkia, Irti maasta -kiipeilypaikkaa ja ulkopaikkakuntalaisille ratikka-ajelua.

Italialaiset Enzo Graffino ja Sylvia Lobascio tulivat jouluksi Tampereen kylpylään. ”Tyttäreni elää suomalaisen miehen kanssa, ja siksi olemme täällä 22.–27. joulukuuta.” Tytär asuu Tampereen Armonkalliolla. Paria mietityttää, mitä Naistenlahden voimalaitos oikein polttaa ja onko laitos saastuttava.

”Vielä ihmisten rahat riittävät”

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että majoitus- ja matkailuyritysten jouluvaraustilanne on nyt ihan hyvä ottaen huomioon sen, että taloustilanne on heikentynyt. ”Ainakin vielä ihmisten rahat riittävät.”

”Varsinkin Pohjois-Suomessa ulkomaalaisia asiakkaita on ollut tosi paljon koko talven. Itärajan pinnassa olevien yritysten, joissa on ollut aiemmin paljon venäläisiä, tilanne on heikompi. Venäläiset toivat aiemmin näille yrityksille kymmenen päivää lisää sesonkia joulun ja uudenvuoden jälkeen.”

Lapin mukaan ennakoidaan, että nyt tulisi kaikkien aikojen paras talvikausi ulkomaalaisten matkaajien osalta Pohjois-Suomessa.

”Matkaajia on onnistuttu saamaan Pohjois-Suomeen yhä enemmän eri maista. Joulumatkailulle britit ovat tosi tärkeitä, mutta matkailijoita tulee myös Ranskasta, Saksasta, Benelux-maista, Portugalista ja jonkin verran Israelistakin. Myös Yhdysvaltain matkaajissa näkyy kasvua.

Japanilaisia ja kiinalaisia matkaajia on Suomessa huomattavasti aiempaa vähemmän koronatilanteen ja Venäjän asettaman ylilentokiellon takia.

Kotimaisia matkailijoita ei ole Lapin mukaan tänä jouluna Suomessa liikkeellä yhtä paljon kuin ennen, koska osa on lähtenyt joulunviettoon ulkomaille. Viime jouluna oli vielä matkustusrajoituksia.

Saara Taajoranta ja Veera Kujanpää, 8, viettivät joulua Tampereen kylpylässä. He ovat kotoisin muutaman kilometrin päästä Kalevasta. ”Meillä on sukujoulu. Siskoni, äitini, siskoni mies ja anoppi ovat täällä, ja eilen täällä oli myös isäni vaimonsa kanssa syömässä.” Kylpylään tullut suku asuu Tampereella, Ylöjärvellä ja Puumalassa. ”Anoppi sai ilmoituksen kylpylätarjouksesta, ja päätettiin tulla tänne. Haluttiin tehdä jotain uutta.”

Viime vuoden kylpyläsuluista valituksia

Timo Lapin käsityksen mukaan joulun ja uudenvuoden varaustilanne näyttää Suomen kylpylöissä hyvältä. Vuoden alku sitten onkin kysymysmerkki. Tammikuu on muutoinkin matkailu- ja ravintola-alan huonoin kuukausi.

Vuosi sitten, 22. joulukuuta, kylpylöitä suljettiin erittäin tiukkojen koronarajoitusten takia.

"Maralla on jäsentensä puolesta valituksia menossa hallinto-oikeudessa. Kymmenessä Suomen suurimmassa kylpylässä tuli tietoon vain kymmenen koronatartuntaa koko pandemia-ajalta.” Kylpylät pitävät edelleen sulkupäätöksiä kohtuuttomina.

”Ajetaan valitukset korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti ja katsotaan, millaisia ratkaisuja tulee.”

Lähihoitaja Riikka ja kokki Marko Lahtinen tulivat Tampereen kylpylään jouluksi Tampereen Linnainmaalta. Marko Lahtisen vanhemmilla on Lapinniemessä Holiday Clubin loma-osake. ”Tulimme tänne, jotta pääsee vähän kotoa pois. Tulimme arkea pakoon, kun on pienet lapset, ja molemmat olemme työelämässä”, Riikka Lahtinen sanoo. Sylissä Elle sekä Bea.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut