Legendaarisen tamperelais­ravintolan henkilökunta auttoi vähävaraisia saamaan joulun: ”Oli todella ahdistavaa lukea siitä hädästä ja ahdingosta”

Ravintolan henkilökunta auttoi noin kymmentä vähävaraista pirkanmaalaisperhettä tai yksinäistä henkilöä. Kolehdin avulla kerätyillä varoilla hankittiin 50–150 euron arvoisia lahjakortteja.

23.12.2022 21:18

Aamulehti

Viime jouluna henkilökohtaisesti kolmea vähävaraista perhettä lahjakorttilahjoituksin auttanut tamperelainen Juhani Lakkapää halusi tänä vuonna päästä auttamaan suurempaa joukkoa ja päätti pyytää kollegansa, ravintola Henkan työntekijät mukaan.

Lakkapää kertoo, että idea yhdessä kollegoiden kanssa auttamisesta käynnistyi viikko sitten. Hän sanoo, että rahaa saatiin kerättyä melko lyhyessä ajassa niin merkittävästi, että ravintolan henkilökunta pystyi auttamaan noin kymmentä vähävaraista perhettä tai yksin asuvaa henkilöä.

”Koko henkilökunta oli keräyksessä innokkaasti ja hyvällä hengellä mukana. Kantava ajatus oli, että autamme vähävaraisia saamaan paremman joulun niillä resursseilla, mitä meillä oli käytössä”, Lakkapää sanoo.

”Yhteydenotot kertovat hädästä”

Autettavat henkilöt ja perheet valikoituivat yhteydenottojen perusteella, joita ravintola pyysi sosiaalisessa mediassa alkuviikolla. Yhteydenottoja tuli kaikkiaan noin 200.

Lakkapää kertoo, että osa henkilöistä oli yhteydessä puhelimitse, osa sähköpostitse. Yhteydenottoja tuli myös henkilöiltä, jotka kertoivat ahdingosta jonkun toisen puolesta.

Yhteydenottojen läpikäyminen oli Lakkapäälle rankka kokemus, joka ei unohdu. Hän sanoo, että yhteydenotot kertoivat suoraan siitä ahdingosta, jossa ihmiset tällä hetkellä ovat.

”Tekstien lukeminen ei ollut helppoa. Oli todella ahdistavaa lukea kaikesta siitä hädästä ja ahdingosta, joka ihmisillä syystä tai toisesta on.”

Lakkapää on surullinen siitä, että heikossa asemassa olevia ei auteta riittävästi. Hän kertoo kokevansa, ettei poliittiset päättäjät kiinnitä tähän riittävästi huomiota.

”Koen, että monet päättäjät ovat hyvin vieraantuneita ihmisten arjesta ja heidän hädästään.”

Liikuttunut tunnelma

Yhteydenottoja tuli valtava määrä, eikä kaikkia ollut mahdollista auttaa. Lakkapää kertoo, että autettavat henkilöt valikoituivat sen perusteella, mitä he tilanteestaan kertoivat.

”Osa henkilöistä myös arvottiin, sillä kaikilla ei ole kykyä kertoa omasta tuskastaan samalla tavalla kuin toisilla ja halusimme varmistaa, että myös he saavat apua, jotka eivät osaa asiaa välttämättä ilmaista.”

Lakkapää kohtasi kaikki ravintola Henkan henkilökunnan auttamat perheet ja yksinäiset henkilöt aatonaattona, kun hän vei lahjakortit autettaville henkilökohtaisesti.

Samaan tapaan kuin kirjoitukset, myös autettujen kohtaamiset jäivät Lakkapäälle mieleen. ”Sairautta, työttömyyttä, eroja ja lasten sairauksia. Koko kirjo oli näkyvissä ja hätä käsinkosketeltava”, hän kertoo.

Lakkapää toivoo, että voi myös ensi jouluna olla mukana auttamassa joko yksityishenkilönä tai koko ravintolan voimin.

”Ainakin tällä hetkellä tuntuu siltä, että haluamme olla uudelleen mukana auttamassa ja aina parempi, jos myös muita ravintoloita saadaan lähtemään mukaan talkoisiin”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut