Tampereen rautatieaseman viereistä vanhaa puistoa kohennetaan – jos rahoitus saadaan

Posteljooninpuiston yleissuunnitelmaluonnos on nähtävänä Tampereen kaupungin verkkosivuilla. Puiston kohentaminen riippuu kuitenkin koko Asemakeskuksen suunnitelmien edistymisestä.

Kuvassa alareunaan jäävä Posteljooninpuisto on ollut yli 140 vuotta osa tamperelaista maisemaa. Monelle se on kuitenkin varsin huomaamaton osa aseman ympäristöä. Tulevaisuudessa puistoa on tarkoitus kohentaa. Kuva on vuodelta 2020.

22.12.2022 14:10

Aamulehti

Tampereen rautatieaseman läheisyydessä sijaitsevaa Posteljooninpuistoa aiotaan kohentaa. Puiston yleissuunnitelmaluonnos on nähtävänä Tampereen kaupungin verkkosivuilla.

Puisto kunnostetaan samalla, kun Itsenäisyydenkadun linjausta muutetaan ja asematunneli uusitaan. Hankekehityspäällikkö Mikko Siitosen mukaan aikaisin toteutumisajankohta puiston kohentamiselle on ensi vuonna, mutta se edellyttää valtion rahoitusta Asemakeskuksen suunnitelmiin ja alikulkusillan uusimiseen. Nyt valmisteilla olevalla kaavalla mahdollistetaan tulevia muutoksia.

”Jos valtion rahoitus saadaan, rakentaminen voidaan aloittaa aikaisintaan MM-kisojen jälkeen”, Siitonen sanoo.

Historiallinen puisto rakennettiin alun perin asemapuutarhaksi vuonna 1876. Osa puiston vanhimmasta puustosta on peräisin 1800-luvun lopulta, jolloin puistoon istutettiin muun muassa 22 lehmusta, kymmenen pihlajaa, 27 jalavaa, neljä vaahteraa ja neljä päärynäpuuta. Samoihin aikoihin, kun nykyinen asemarakennus rakennettiin 1930-luvun lopulla, myös puiston nimi vaihdettiin Asemapuistoksi. 1970-luvulta lähtien puisto on tunnettu Posteljooninpuistona.

Kunnostuksen tarkoituksena on säilyttää puiston ilme nykyisellään, palauttaa alkuperäisen puiston symmetristä muotoilua ja liittää puisto tiiviimmin Itsenäisyydenkatuun. Puiston kukkaistutuksia laajennetaan ympyrämäiseen muotoon puiston keskelle ja radanpuoleiseen osaan istutetaan uusi puusukupolvi.

Kulkureitit säilyvät nykyisellään. Itsenäisyydenkadun ja Rautatienkadun risteyksestä lähtevää puistokäytävää levennetään hieman, ja käytävä pinnoitetaan kiveyksellä. Olavi Virralle omistettu veistos Elämän virta pysyy nykyisellä paikallaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut