Julkisuus Acutan valtaviksi kasvaneiden hoitojonojen ympärillä leikkasi pitkät hoitoajat nopeasti puoleen

Hoitojonotilanne päivystys Acutassa on parantunut viime viikon jälkeen. Ruuhkia saattaa kuitenkin olla edessä jälleen jouluna ja välipäivinä, kun terveysasemat joko sulkevat ovensa tai supistavat toimintaansa.

Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystyksen Acutan potilasruuhkat helpottivat Taysin päivystystoimialan vastuualuejohtajan Mikko Franssilan mukaan sen jälkeen, kun päivystyksen raju potilastilanne nousi otsikoihin viime viikolla.

21.12.2022 19:37

Aamulehti

Päivystys Acutan hurja potilasruuhka nousi isoksi puheenaiheeksi Pirkanmaalla viime viikolla. Taysin päivystystoimialan vastuualuejohtaja Mikko Franssila kertoi tällöin pelkäävänsä, että syksyn aikana huonompaan suuntaan mennyt tilanne pahenee edelleen.

Franssila kertoi tällöin myös, että Acutassa on päivittäin tilanteita, ettei petipaikkoja ole vapaana ja saapuvia potilaita joudutaan ottamana ylipaikoille. Hän sanoi myös, ettei kovin kaukana ole tilanne, jossa potilaat joutuisivat odottamaan hoitoon pääsyä ambulanssissa.

Myös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) kertoi, että sillä on Acutan toiminnasta valvonta käynnissä.

Viime viikon uutisoinnin jälkeen päivystyksen tilanne on parantunut. Mikko Franssila kertoi Aamulehdelle keskiviikkona alkuillasta, ettei päivystyksessä ole poikkeuksellista ruuhkaa eivätkä liukkaan sään aiheuttamat onnettomuudetkaan ole näkyneet päivystyksen toiminnassa.

Franssilan mukaan loukkaantuneita on ollut yllättävänkin vähän siihen verrattuna, millainen pääkallokeli ympäri Pirkanmaata vallitsee.

Franssilan näkemys on, että vähentyneen potilasmäärän taustalla on uutisointi Acutan pahaksi äityneen tilanteen ympärillä. Hän sanoo, että uutisoinnin alettua tilanne heijastui lähes välittömästi Acutan jonotilanteeseen.

Lue lisää: Acutan potilaat voivat pian joutua jonottamaan hoitoa ambulanssissa: ”Tilanne on todella, todella vaikea”

Monia toimia

Ruuhkatilanne helpotti Franssilan mukaan jo torstaina ja perjantaina. Viikonloppuna päivystyksessä oltiin hänen mukaansa jo lähempänä Acutan tyypillistä tilannetta.

Franssila arvioi, että pahaksi äitynyt jonotilanne laski kahdesta syystä.

”Julkisuus vaikutti siihen, että päivystykseen ei hakeuduttu enää niin paljon. Kun samaan aikaan kunnat avasivat kiitettävästi lisäpaikkoja ja ottivat potilaita osastoille, vaikuttivat ne huomattavasti tilanteeseen.”

Lue lisää: Näin Valkeakoski vastaa Taysin hätähuutoon: Kuusi lisäpaikkaa terveyskeskussairaalaan

Franssila sanoo, että julkisuuden aiheuttamien toimien myötä Acutan pitkät hoitoajat puolittuivat nopeasti ja myös päivystyksessä vietetyn ajan mediaaniarvo laski useamman kymmenen minuuttia.

”Toki potilaita käy edelleen paljon, mutta olemme saaneet heitä aikaisempaa paremmin jatkohoitoon ja myös jatkohoitopaikan odotusajat ovat lyhentyneet”, Franssila sanoo.

Franssila kiittelee toimia, joita asiassa on tehty sairaanhoitopiirin johdon koordinoimana. Pitkäaikaisesta ratkaisusta ei kuitenkaan ole kyse, vaan toimilla on vastattu akuuttiin kriisiin.

”Vaikka paikkoja on saatu auki erilaisin järjestelyin, lisäkäsiä ei ole tullut mistään ja tilanne kuormittaa nykyistä henkilöstöä.”

Jouluna tilanne voi jälleen muuttua

Päivystyksen näkökulmasta yksi vuoden kiireisimmistä ajoista kolkuttelee jo kuitenkin ovella, ja Acutan parantunut tilanne saattaa joulun aikana jälleen heikentyä.

Franssila sanoo, että jouluaatto sekä välipäivät ovat haastavia, kun kuntien omat terveysasemat sulkevat ovensa kokonaan tai osittain ja se tuo painetta päivystykseen.

Myös tilanne jatkohoitopaikkojen osalta saattaa heikentyä jouluna. Hoitajapulan takia jo aikaisemmin suljettujen jatkohoitopaikkojen lisäksi koko Pirkanmaan alueella suljetaan joulun ajaksi kymmeniä paikkoja.

Jouluna Acutan hoitajamäärä vastaa normaalia arki- ja viikonloppumitoitusta. Normaali mitoitus pyritään turvaamaan myös tilanteissa, joissa tulee äkillisiä poissaoloja.

Franssilan mukaan myös lääkäritilanne on jouluna riittävä.

”Kaikki vuorot ovat täynnä ja välipäiville on suunniteltu myös lisäresurssia”.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut