Tampereen siivouspalvelu vähävaraisille vanhuksille lopetetaan, myös lounasetu poistuu – Kerro, mitä muutoksia hyvinvointialue tuo sinun palveluihisi

Hyvinvointialueen aloittaessa ensi vuonna kaikki palvelut yhdenmukaistetaan Pirkanmaan kunnissa. Tamperelaisilta vanhuksilta se vie kaksi etuutta.

”Koko hyvinvointialueella on oltava samat palvelut, ja myös palvelujen saamisen perusteiden pitää olla yhdenmukaiset”, sanoo Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelulinjajohtaja Päivi Tryyki.

21.12.2022 6:30

Aamulehti

Tampereen kaupungin vähävaraisille vanhuksille tarjoama palvelusetelillä tuotettu siivouspalvelu päättyy 1.1.2023, kun Pirkanmaan hyvinvointialue aloittaa. Lokakuussa siivouspalvelua käytti 220 asiakasta.

Hyvinvointialueella palvelut yhdenmukaistetaan, eikä eri kunnissa voi olla erilaisia palveluita. Tarja Jokinen sanoo Tampereen vanhusneuvoston varapuheenjohtajana, että kyseessä on palvelujen huononnus. Hän pohtii, voisiko kaupunki tarjota siivouspalvelua jotenkin muuten kuin sosiaali- ja terveyspalveluna. ”En ole keksinyt, miten sen voisi tehdä.” Tarja Jokinen (sd.) vaikuttaa myös Pirkanmaan aluevaltuustossa.

Aamulehti tekee juttua hyvinvointialueen mukanaan tuomista muutoksista erilaisissa palveluissa. Kerro kyselyssä, miten muutos näkyy sinun elämässäsi.

Samat palvelut samoin perustein

Pirkanmaan hyvinvointialueen ikäihmisten ja vammaisten palvelujen palvelulinjajohtaja Päivi Tryyki sanoo, että koko hyvinvointialueella on oltava samat palvelut. Myös palvelujen saamisen perusteiden pitää olla yhdenmukaiset. ”Yhdenmukaistamisen myötä joku saa enemmän ja joku menettää palveluita.”

Ohjenuorana yhdenmukaistamisessa on Tryykin mukaan ollut, että kulut eivät saisi nousta nykyisestä. Jos vain Tampereella käytössä olevat palvelut laajennettaisiin koko Pirkanmaan hyvinvointialueelle, se nostaisi kuluja. Tampereella asuu vähän alle puolet Pirkanmaan asukkaista.

Lähikorttikin poistuu

Yhdenmukaistaminen vie tamperelaisilta vanhuksilta toisenkin palvelun. Lähikortti lopetetaan. Kortilla on saanut Tampereen kaupungin lähitorien ravintoloista lounaan alennettuun hintaan. Kaupunki on subventoinut lounaasta 4,1 euroa ja keittolounaasta 1,50 euroa.

Tampereen kaupungin ikäihmisten palveluiden palvelujohtaja Mari Patrosen mukaan muut ikääntyneiden palvelut jatkuvat ennallaan, mutta kotiin tuotettavien tukipalvelujen myöntämisen perusteisiin tulee muutoksia. Ensi vuoden alusta näitä palveluja myönnetään säännöllisen kotihoidon asiakkaille.

Myös joidenkin korvausten ja palkkioiden maksupäivät voivat muuttua. Lisäksi joidenkin asiakkaiden etuuksiin ja asiakasmaksuihin tulee pieniä muutoksia.

Lue lisää: Aluehallitus päätti, millaisia asiakas­maksuja Pirkanmaan hyvinvointi­alueelle tulee – Katso tästä, mitä käynti hammaslääkärissä tai päivystyksessä maksaa

Mitä?

Hyvinvointialueen muutokset

Sosiaali- ja terveyspalvelut tarjoaa 1.1.2023 alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue.

Puhelinnumerot: Tampereen sosiaali- ja terveyspalvelujen 03-alkuiset puhelinnumerot vaihtuvat alkuvuonna, mutta vanhoihin numeroista puhelut ohjautuvat oikeaan numeroon 30.4.2023 asti. Työtekijöiden matkapuhelinnumerot ja Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin puhelinnumerot eivät muutu.

Sähköpostit: Hyvinvointialueen sähköpostiosoitteet ovat @pirha.fi-loppuisia.

Verkkopalvelut: Tiedot sosiaali- ja terveyspalveluista eivät löydy Tampere.fi-sivuilta, vaan hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta pirha.fi.

Verkkopankkilaskut: Jos haluaa asiakasmaksulaskut verkkopankkiin, täytyy solmia verkkopankissa uusi e-laskusopimus hyvinvointialueen kanssa.

Lähde: Tampereen kaupunki

Tampereen kaupunki tarjoaa siivouspalvelun tilalle kotitalousvähennyksen hyödyntämistä.

Vähennyksestä ei kuitenkaan ole täyttä hyötyä pienituloiselle pientä veroa maksavalle henkilölle. Vähennys tehdään ensisijaisesti valtion tuloverosta ja sen jälkeen kunnallisverosta, sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksusta ja kirkollisverosta. Jos verovelvollisen verot eivät riitä kotitalousvähennyksen tekemiseen, kustannuksia ei voi vähentää tulevien vuosien verotuksessa.

Kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa henkilöltä. Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut