Osa Tampereen keskustan parkkihalleista oli ääriään myöten täynnä keskiviikkona – ”Pahimmat ruuhkat 20 vuoden aikana”

Ratinan ja Koskikeskuksen parkkipaikkojen käyttömäärät ovat vuodenaikaan nähden keskiarvoa korkeammat. Lumi ja palvelunestohyökkäys ovat vaikuttaneet parkkihallien käytön sujuvuuteen.

Parkkihallit ovat nyt todella käytettyjä Tampereella. Tältä näytti Plevnan parkkihallissa keskiviikkona puoli neljän aikaan iltapäivällä.

21.12.2022 15:51

Aamulehti

Tampereen ydinkeskustan parkkihallit ovat tällä hetkellä ääriään myöten täynnä.

Finnparkin operatiivinen johtaja Tami Koivuniemi sanoo Aamulehdelle, että Ratinan ja Koskikeskuksen hallien kapasiteetti ei riitä tällä hetkellä kaikille halukkaille ja että autoilijoita on tällä hetkellä enemmän kuin ennen koronaa. ”Ruuhkat ovat pahimmat, mitä olen viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana nähnyt.”

Keskustan suurimmassa parkkihallissa Finnparkin Ratinassa on käytössä 1 215 parkkipaikkaa. Viime päivinä kello 12–18 hallissa on ollut keskimäärin 1 200 pysäköityä ajoneuvoa. Ratinan lisäksi myös Koskikeskuksen ja P-Hämpin parkkipaikkojen kävijämäärät ovat vuodenaikaan nähden keskiarvoa korkeammat. ”Ihan maksimikapasiteetilla mennään”, Koivuniemi sanoo.

Myös katuverkosto hallien ympärillä on paikoin pahoin ruuhkautunut. Ruuhkaisuus näkyy Koivuniemen mukaan siinä, että parkkihallien ulosmenoväylistä tulee pullonkauloja, kun monet haluavat ajaa samanaikaisesti ulos kadulle, jolla on liikennettä.

”En ole varma, onko Tampereen katuverkkoa suunniteltu tällaiselle liikennemäärälle.”

Ratinan kauppakeskuksen parkkihallissa oli pitkiä autojonoja lauantaina iltapäivällä.

Lumi sotkee järjestelmän

Viime viikonloppuna Ratinan kauppakeskuksen parkkihallissa autoilijat joutuivat jonottamaan kymmeniä minuutteja päästäkseen ulos. Tilannetta vaikeuttaa myös lumi: rekisterikilpien automaattinen lukeminen ei onnistu, jos lumi, loska tai rapa peittävät kilpiä.

Oikein toimiessaan kamerat tunnistavat auton rekisterinumeron, kun auto ajaa sisään. Sieltä tieto lähetetään pysäköintisovellukseen ja parkkihallin porteille. Tällöin kamera tunnistaa saman rekisterikilven uudelleen ulosmenoporteilla, laskee hinnan ja nostaa puomin automaattisesti. Jos jotain menee vikaan eikä puomi nousekaan, asiakkaan on soitettava asiakaspalveluun.

Koivuniemi suosittelee autoilla keskustaan halajavia jättämään auton ratikkareitin varrelle pysäköintilaitoksiin ja putsaamaan rekisterikilvet lumesta ja loskasta.

Lue lisää: Autoilija jonotti tamperelaisessa parkkihallissa ulospääsyä 40 minuuttia

Palvelunestohyökkäys

Ruuhkien lisäksi Finnparkilla on ollut ongelmia pysäköintisovellus Moovyn kanssa. Ongelmat ovat johtuneet järjestelmään kohdistuneesta palvelinestohyökkäyksestä. Hyökkäys alkoi joulukuun puolessa välissä suomalaisista numeroista. Tilanne rauhoittui alkuviikosta, mutta on aktivoitunut jälleen, Koivuniemi sanoo.

Hyökkäykset ovat hidastaneet sovelluksen käyttöönottoon tarvittavien tekstiviestien lähettämistä. Suurinta osaa sovellusta käyttävistä viestien hitaus ei kuitenkaan koske.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut