Aamulehti
Tampereen kaupungin Rane-energianeuvojan mukaan joulunakin voi säästää sähköä, kunhan jaksaa suunnitella ja toimia hieman etukäteen. Energianeuvonnan Rami Kotilaisen mukaan esimerkiksi kinkunpaistossa ajoitus on tärkeää, sillä uuni vaatii runsaasti sähkötehoa.
Tampereen kaupunki kertoi joulun ajan energiansäästöstä perjantaina.
Esimerkiksi joulukinkku kannattaa paistaa jo paria päivää aikaisemmin, jos se syödään joulupöydässä kylmänä, Kotilainen sanoo. Kinkun paistamista yöllä hän pitää hyvänä asiana, koska niin saadaan sähkönkäyttöä pois huippukulutustunneilta.
Joulu- eli led-valot eivät hänen mukaansa kuluta paljoa sähköä, mutta nekin kannattaa sammuttaa ainakin yöksi. Myös sähkösaunan kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä pitkään ja hartaasti saunomalla voi saada tuotettua ison sähkölaskun.
Hauduta ja hyödynnä jälkilämpö
Myös valtakunnalliselle Astetta alemmas -sivustolle on koottu useita tarkentavia vinkkejä, kuinka säästää sähköä uunia käytettäessä.
Ensinnäkin uunissa kannattaa paistaa aina useampi ruoka yhtä aikaa: aloita ruoista, jotka vaativat kuumimman lämmön. Muistathan, ettet päästä lämpöä karkaamaan availemalla uuninluukkua.
Ruokia voi täyden kärventämisen sijaan myös hauduttaa, ja ruokia paistaessa kannattaa hyödyntää niin uunin esi- kuin jälkilämpöä.
Vältä näitä kellonaikoja
Tänä talvena sähköstä voi olla ajoittain pulaa, mikä voi aiheuttaa kiertäviä sähkökatkoja. Sähköpula aiheutuu, jos Suomen sähköntuotanto ja sähköntuonti eivät kohtaa kulutusta eli sähköä tarvitaan enemmän kuin sitä on saatavilla.
Kaupungin mukaan on tärkeää vähentää energiankulutusta, jotta sähköä riittää kaikille. Erityisen tärkeää on vähentää käyttöä huippukulutustunneilla eli arkiaamuisin kello 8–10, iltapäivällä kello 16–17 ja illalla kello 18.30–20.