Anne-Mari Jussila eroaa Tampereen kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajistosta, syynä häirintätapausten käsittely – Kummola ja Kostiainen kiistävät väitteet

Anne-Mari Jussilan päätöksen taustalla on hänen mukaansa tapa, jolla ilmitulleita häirintätapauksia on ryhmässä käsitelty.

Anne-Mari Jussila (keskellä) kertoi sunnuntaina, että hän eroaa kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajistosta. Syyksi hän kertoo tavan, jolla puolue on käsitellyt esiin nousutta häirintää. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Kalervo Kummola ja kokoomuksen aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Leena Kostiainen kiistävät Jussilan väitteet, joiden mukaan häirintäepäilyt kuitattiin liian kevyesti.

11.12.2022 15:06 | Päivitetty 11.12.2022 17:46

Aamulehti

Tampereen kokoomuksen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Anne-Mari Jussila ilmoittaa eroavansa puheenjohtajistosta. Eron syyksi hän ilmoittaa viimeaikaisten häirintätapausten käsittelytavan, ennen kaikkea sen, ettei asiaa ole käsitelty sen vaatimalla vakavuudella valtuustoryhmän kanssa. Jussila kertoi asiasta sunnuntaina iltapäivällä tiedotteella.

Aamulehdelle Jussila vahvistaa, että eropäätös liittyy Ilkka Sasia koskeviin häirintäepäilyihin. ”Asian käsittely on ollut pintapuolista. Olen ollut yksi niistä, joka on vaatinut asian viemistä valtuustoryhmän käsittelyyn. Jos tällaista asiaa pitää lähteä käsittelemään, sen käsittelyn pitää olla mahdollisimman avointa ja ripeää. Koen, että näin ei ole nyt tapahtunut. Ennemminkin olemme olleet hyvin hiljaa ja vähätelleet asian vakavuutta.”

Kokoomuksen ryhmä on Jussilan mukaan käsitellyt asian nopeasti ja vain yhdessä kokouksessa. ”Asian valmistelu on ollut vaillinaista. Ilkka Sasi on myös koko ajan ollut paikalla, kun siitä on käyty keskustelua.”

Tampereen kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja on Kalervo Kummola ja varapuheenjohtajia Ilkka Sasi ja nyt paikkansa jättävä Jussila.

Aamulehti uutisoi torstaina huhumyllystä ja kertomuksista, joiden seurauksena Sasilta käytännössä evättiin mahdollisuus päästä eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Useiden Aamulehden haastattelemien kokoomusnaisten uskottavien kertomusten perusteella Sasin käytös on ollut ajoittain liian tungettelevaa ja intiimiä sekä puheet ronskeja. Selvityksensä perusteella Pirkanmaan kokoomuksen työvaliokunta ei suositellut Sasin ehdokkuutta. Sasilla on kuitenkin kokoomuksen Tampereen valtuustoryhmän luottamus.

Vakavia epäilyjä

Jussila toteaa, että Ilkka Sasi on näkyvä poliitikko ja vastuullisissa asemissa olevilta pitää pystyä vaatimaan asiallisuutta kaikissa eri tilanteissa. Viime vuosituhannen tavat ja normit eivät enää ole tätä päivää.

”Tässä on ollut syvimmillään kyse eduskuntavaaleista ja piirin toiminnasta, mutta Ilkka Sasi on yhtä lailla kunnanvaltuutettu sekä hyvinvointialueen aluevaltuutettu. Silloin nämä asiat pitäisi avoimuusperiaatteen vuoksi viedä kaikkiin niihin ryhmiin, joissa hän toimii.”

Ilkka Sasin on ensi kesänä määrä aloittaa myös Tampereen elinvoiman ja kilpailukyvyn apulaispormestarina.

Jussilan mukaan avoin keskustelu olisi paikallaan, koska kyse on näin vakavista epäilyistä. Hän huomauttaa, että Ilkka Sasiin kohdistuvat häirintäepäilyt juontavat jo kymmenen vuoden taakse.

”Kun huhupuheita tulee näin pitkältä aikajänteeltä, tuntuu hassulta, että kyse olisi vain kokoomuksen sisäisestä valtapelistä Ilkka Sasin ja Aleksi Jäntin välillä. Minusta se on ihmisten aliarvioimista. Keskustelua pitäisi käydä siitä, mikä on nykypäivänä häirintää ja mahdollisesti seksuaalista häirintää, ja miten se kitketään meidän kulttuuristamme.”

Jussila toteaa päätyneensä ratkaisuunsa, koska Ilkka Sasi ei ole vetänyt omia johtopäätöksiään. ”Ehkä minun eroni on eräänlainen pelinavaus keskustelulle, miltä Tampereen kokoomus tulevaisuudessa näyttää. En halua olla vain hiljaa ja hyväksyä tätä tilannetta.”

Anne-Mari Jussila aikoo jatkaa politiikan tekoa valtuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä. Hän kertoo, ettei ole ehdolla ensi kevään eduskuntavaaleissa. Jussila työskentelee Kalevan lukion apulaisrehtorina.

Kummola ihmettelee

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Kalervo Kummola ihmettelee Jussilan päätöstä ja syytöksiä. ”Tämä on hänen ratkaisunsa, mutta en ymmärrä, mistä on kysymys. Häirintäepäilyt on käsitelty ihan asiallisesti ja sehän on ensisijaisesti ollut piirin asia.”

Kummolan mukaan Jussila on ajatustensa kanssa yksin. ”Tämä on ainutlaatuinen kommentti enkä usko, että kukaan muu on samaa mieltä. Kaikkein ihmeellisintä tässä on se, että Anne-Mari Jussila ei puhunut sanaakaan siinä kokouksessa, jossa tätä asiaa käsiteltiin. Hän oli paikalla kyllä itse.”

Kummolan mukaan kokoomuksen uusien sääntöjen mukaan häirintäepäilyt pitää käsitellä valtuustoryhmän, aluejärjestön ja aluevaltuuston puheenjohtajiston kesken. ”Tämä asia on käsitelty myös siellä.”

Valtuustoryhmä päättää, kuka korvaa Jussilan puheenjohtajistossa. Kummolan mukaan asiasta päätetään todennäköisesti heti maanantaina.

”Käsittely oli avointa”

Leena Kostiainen on kokoomuksen aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu. Hän oli mukana valtuustoryhmän kokouksessa, jossa Ilkka Sasin häirintäepäilyitä käsiteltiin eikä allekirjoita Jussilan väitteitä asian pintapuolisesta käsittelystä.

Kostiaisen mukaan Pirkanmaan kokoomuksen puheenjohtaja Aleksi Jäntti piti ensin perusteellisen selvityksen asiasta ja perusteli, miksi piirin työvaliokunta on päätynyt ratkaisuunsa, eikä suosittele Sasia eduskuntavaaliehdokkaaksi luottamuspulan vuoksi.

”Myös Ilkka Sasi sai kertoa oman vastineensa asiaan. Sen jälkeen käytiin keskustelua jonkin aikaa. Puheenvuoroja käytettiin, ja ainakin 4–5 ihmistä kyseli asioita. Itsekin kysyin tarkentavia kysymyksiä tapahtumien ajankohdasta. Siinä oli kyllä avoimelle keskustelulle tilaa eikä ryhmän johto johdatellut keskustelua kumpaankaan suuntaan.”

Kostiainen kertoo ottaneensa asian esille myös aluevaltuustoryhmän kokouksessa, jossa Sasi oli itsekin paikalla. ”Kenelläkään ei ollut siinä kohtaa mitään kysyttävää.”

Kostiaisen mukaan tilanne on hankala. ”Meillä ei ole mitään todistusaineistoa (Sasia vastaan), vaan olemme pelkkien huhupuheiden varassa. Vaikea tässä on mitään tuomiota muodostaa.”

Puolueen protokollan mukaan aluevaltuustoryhmän puheenjohtajana Kostiainen on keskustellut häirintäepäilyistä myös valtuustoryhmän puheenjohtajan Kalervo Kummolan ja kokoomuksen Tampereen aluejärjestön puheenjohtajan Ilpo Rantasen kanssa.

”Kokoonnuimme kolmistaan viikko sitten ja totesimme, että näillä tiedoilla ilman näyttöä emme tällä hetkellä voi tehdä mitään. Suhtaudumme asiaan vakavasti ja totta kai edellytämme asiallista käytöstä jatkossa. Ilkka on itse sanonut, että hän kiinnittää asiaan entistä tarkemmin huomiota. Selvää on, että näin ei saa toimia kukaan.”

Aamulehti ei sunnuntai-iltana tavoittanut kokoomuksen varapuheenjohtajaa, Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikosta kommentoimaan puolueensa tilannetta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut