Tampereen politiikan pitkät pojat muistelevat kirjassaan aseveliakselin loppua

Pauli Ruoholahti ja Seppo Rantanen sanovat isojen ryhmien eli sdp:n ja kokoomuksen yhteistyön tuoneen ennustettavuutta päätöksentekoon.

Pitkät pojat eli Pauli Ruoholahti (vas.) ja Seppo Rantanen kirjansa julkistamistilaisuudessa Juicen kirjastossa perjantaina.

9.12.2022 16:05

Tampereen kunnallispolitiikan pitkät pojat eli 198-senttinen kokoomuslainen Seppo Rantanen, 75, ja 186-senttinen sosialidemokraatti Pauli “Paukku” Ruoholahti, 70, ovat koonneet kirjaksi kokemuksiaan tamperelaisesta päätöksenteosta neljännesvuosisadan ajalta.

Pitkät pojat -nimeä kantava omakustanne julkistettiin Juicen kirjastossa Tampereella perjantaina iltapäivällä.

Kirjansa alkusanoissa muistelijat kertovat halunneensa jatkaa sotavuosista aina 1980-luvun puoliväliin jatkuneen aseveliakselin työtä toimiessaan politiikassa vuodesta 1985 lähtien 2010-luvulle.

Aseveliakselin vaikutus näkyi selvimmin Tampereella, jonka kunnallispolitiikkaa sdp ja kokoomus hallitsivat vuoden 1945 kunnallisvaaleista 1980-luvulle. Lopullisesti tamperelaisen aseveliakselin on sanottu murtuneen Tampereen ensimmäisen pormestarin vaalissa syksyllä 2006.

Rantanen ja Ruoholahti toimivat kymmenkunta vuotta suurimpien valtuustoryhmien puheenjohtajina.

”Vaikka aseveliakselin aikaa arvosteltiin kabinettipolitiikan ajaksi, toi isojen ryhmien yhteistyö paljon ennustettavuutta ja pitkäjänteisyyttäkin poliittiseen päätöksentekoon. Valtakirja oli saatu äänestäjiltä, ja aikanamme luotiin pohjaa niin rantatunnelin ja ratikan rakentamiselle kuin ydinkeskustan kehittämisellekin”, toteavat tekijät.

Rantasen ja Ruoholahden mukaan Tampereella tehty työ näkyy 2020-luvullakin valtakunnallisissa kyselyissä, kun on tiedusteltu halutuinta muuttopaikkakuntaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut