Stockmannin ja Pirkanmaan osuuskaupan sopimusriita tuli päätökseen: Stockmann ei maksa vahingonkorvausta heti

Korvaus maksetaan tasalyhenteisesti kerran vuodessa, ja viimeisen kerran 30. huhtikuuta 2028.

Tampereen Stockmannin tavaratalo kuvattuna maaliskuussa 2022.

8.12.2022 17:06

Aamulehti

Korkein oikeus antoi torstaina päätöksen Pirkanmaan osuuskaupan ja Stockmannin välisessä vahingonkorvausriidassa. Päätös tarkoittaa, että Stockmann ei maksa 1,5 miljoonan euron korvausta heti.

Stockmann maksaa korvauksen saneerausohjelmansa mukaisessa aikataulussa. Tämä tarkoittaa Stockmannin lakiasiainjohtajan Jukka Naulapään mukaan sitä, että korvaus maksetaan tasalyhenteisesti kerran vuodessa, ja viimeisen kerran 30. huhtikuuta 2028.

Riidassa on kyse vuoden 2020 tapahtumista. Stockmann ilmoitti tuolloin Pirkanmaan osuuskaupalle Food Market Herkun alivuokrasopimuksen päättymisestä Tampereella. Stockmann purki sopimuksen ennenaikaisesti hakeuduttuaan yrityssaneeraukseen.

Riitaa on aiemmin käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa ja Helsingin hovioikeudessa, joissa kiisteltiin muun muassa siitä, oliko Pirkanmaan osuuskaupan saatavissa kyse saneerausvelasta vai niin kutsutusta massavelasta.

Asiaa käsiteltiin myös välimiesoikeudessa. Pirkanmaan osuuskauppa vaati välimiesmenettelyssä Stockmannilta 5,9 miljoonan euron suuruista vahingonkorvausta. Välimiesoikeus pääosin hylkäsi toukokuussa 2022 vaatimukset, ja Stockmann velvoitettiin korvaamaan vahingonkorvauksena 1,5 miljoonaa euroa.

”Finaalissa ja hyvä niin”

”Se on nyt finaalissa ja hyvä niin. Tässähän oli kyse vain siitä, millä tavalla aiemmin tuomittu Stockmannin korvaus meille tulee”, sanoo Pirkanmaan osuuskaupan toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko.

Korkein oikeus antoi tämän vuoden helmikuussa Pirkanmaan osuuskaupalle valitusluvan siitä, onko saatava saneerausvelkaa vai ei. ”Käsittelyyn ottaminen kertoi, että tällaisesta ei ole oikeustapauksia. Totta kai täytyy valmistautua, että päätöshän voi olla kumminpäin vaan, kun tähän haetaan ennakkoratkaisua”, Mäki-Ullakko sanoo.

Hän pitää tärkeänä, että korvausta maksetaan. ”Ehkä tärkein oli välimiesoikeuden päätös, jossa Stockmann tuomittiin korvauksiin meille. Vaihtoehto olisi ollut se, että ei mitään korvausta.”

Lue lisää: Food Market Herkun vuokra­sopimuskiistaan ratkaisu – Pirkanmaan osuuskaupan Stockmannilta vaatima korvaussumma pieneni miljoonilla euroilla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut