Tahmelan päiväkodin pihaan tulee marjapensaita, kukkia ja soraa – mikrobiystävällisellä pihalla on mahdollisimman vähän asvalttia

Mikrobiystävällinen piha päiväkodissa ei ole uusi keksintö. Virroilla Koivurinteen päiväkodissa on hoidettu pihaa jo vuosia sitten. Viljami Alastalo toi kompostia pensaiden juurelle toukokuussa 2007.

8.12.2022 17:54

Aamulehti

Tahmelan päiväkotiin Tampereella aiotaan tehdä mikrobiystävällinen piha.

Se tarkoittaa, että pihassa on mahdollisimman paljon luonnonmateriaaleja ja kasvillisuutta. Ne mahdollistavat luonnollisen altistumisen mikrobeille. Pihaan istutetaan puita, marjapensaita, ketokasveja ja kukkia sekä mahdollistetaan vesileikit ja viljely istutuslaatikoissa. Tontille istutetaan useita isokokoisia puita varjopaikoiksi. Pihalle suunnitellaan myös sade- ja aurinkokatoksia.

”Asvaltin sijaan on kivetystä ja soraa, kunttaa ja haketta”, sanoo apulaispormestari Pekka Salmi.

Lue lisää:

Päiväkodin pihalle tuotiin kunttaa, ja lasten immuunijärjestelmä vahvistui kuukaudessa – Luonto parantaa vastustuskykyä nopeasti

Asunto- ja kiinteistölautakunta hyväksyi 7. joulukuuta pihasuunnitelman jatkosuunnittelun pohjaksi. Toteutus vaatii vielä, että hankkeelle osoitetaan määräraha. Asiasta päättää 13. joulukuuta sivistys- ja kulttuurilautakunta.

Mikrobiystävällisen pihan toteutuskustannukset ovat luonnossuunnitelman pohjalta arvioituna noin 304 000 euroa. Salmen mukaan kustannusarvio on pienempi kuin niin sanotun tavallisen päiväkodin pihan.

Noin 4691 neliömetrin kokoista tonttia rajaa pohjoispuolella kapea puistokaista sekä Hopankatu, itäpuolella Tahmelan kenttä, etelässä asuinkortteli ja länsipuolella Torpankatu.

Piha-aitaan tehdään portti, josta pääsee suoraan viereiselle kentälle ja Pyynikinharjun metsään.

Mikrobialtistuksen tiedetään tekevän hyvää lapsen immuunipuolustukselle.

Rakentaminen alkanee 2024

Päiväkodin uudisrakennuksen kustannusarvio on kohonnut 7,35 miljoonaan euroon tarveselvitysvaiheen 7,27 miljoonan euron arviosta. Hankkeelle on varattu määrärahaa vuosille 2023–2025 yhteensä 5,7 miljoonaa euroa.

Sadan lapsen päiväkodin rakennustyöt on suunniteltu alkamaan helmikuussa 2024, ja rakennus olisi käyttövalmis elokuussa 2025. Tahmelan päiväkotirakennus esitetään toteutettavaksi massiivihirsirakenteisena.

Tahmelan päiväkoti on sisäilmaongelmien vuoksi toiminut väistötilassa Hyhkyn koulun tontilla elokuusta alkaen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut