Tamperelaisopettajat kritisoivat Tuomi-Logistiikan tarvikkeiden hintoja – yhtiön mukaan väite kymmenen euron huomioliivistä ei pidä paikkaansa

Selvitimme, mitä kouluihin toimitetut huomioliivit ja säilytyskorit oikeasti maksavat. Tampereen kaupungin hankintapäällikön Tanja Welinin mukaan Tuomi-Logistiikan tarjoama palvelu nostaa hintoja, mutta vähentää vastaavasti esimerkiksi toimituksiin ja laskutukseen käytettyä aikaa.

Tampereen kouluihin tilattujen huomioliivien hinta herättää keskustelua. Kuvassa ovat lasten turvaliivit.

9.12.2022 6:00 | Päivitetty 9.12.2022 9:35

Aamulehti

Tuomi-Logistiikan kouluille toimittamien tarvikkeiden korkeat hinnat ihmetyttävät opettajia Tampereella.

Kouluissa varaudutaan nyt sähkökatkoihin, minkä vuoksi kaikille opettajille pitää hankkia huomioliivit. Aamulehden saamassa vinkissä opettajat kertovat Tuomi-Logistiikan kilpailuttamien huomioliivien hinnaksi noin kymmenen euroa kappaleelta, vaikka vastaavia olisi saatavilla vapailta markkinoilta puolta halvemmalla. Tavaroiden säilytykseen käytettävien muovisten säilytyskorien taas kerrotaan maksavan 20–30 euroa, vaikka kaupoista saisi samanlaisia 5–10 eurolla.

Opettajat kuvaavat Tuomi-Logistiikan hintoja ”järjettömiksi”, koska ne maksetaan verorahoista ja kouluilla on yleisesti pulaa kaikesta.

Oikeat hinnat

Tuomi-Logistiikka on julkisomisteinen yhtiö, joka vastaa koulutarvikkeiden kilpailutuksesta ja yhteishankinnoista Tampereella. Yhtiön suurin omistaja on Tampereen kaupunki.

Tuomi-Logistiikan mukaan väitetyt hintatiedot eivät pidä paikkaansa. Aikuisten huomioliivi maksaa heidän kauttaan tilattuna 5,78 euroa ja lasten 4,28 euroa. Hinnat ovat arvonlisäverottomia myyntihintoja.

Säilytyskoreja taas on valikoimassa useita erilaisia. Esimerkiksi muovinen säilytyslaatikko kannella (koko 79x49x20) maksaa 24,43 euroa. Yleisimmin käytetyt säilytyskorit taas myydään kymmenen kappaleen erissä. Kyseessä on peruskori, joita kouluissa käytetään tavaroiden säilytykseen esimerkiksi kaapeissa. Yksi erä näitä 14 litran säilytyskoreja maksaa 32,70 euroa.

”Jos hinta on tarkistettu esimerkiksi lähetyslistasta, voi olla, ettei ole huomioitu eräkokoa”, arvelee Tuomi-Logistiikan viestintäpäällikkö Pauliina Hämäläinen.

Tuomi-Logistiikan logistiikkajohtaja Antti Sinervo luonnehtii hintatasoa kohtuulliseksi. Koulutarvikkeiden uusi sopimuskausi astui voimaan 30. huhtikuuta 2022, eikä hintoihin Sinervon mukaan tullut merkittäviä muutoksia. ”Koulujen yleisimmin tilaamien tuotteiden, esimerkiksi vihkojen ja lyijykynien, hinnat ovat mielestämme erittäin kohtuullisella tasolla.”

Mitä?

TOP 5 myydyimmät koulutarvikkeet

1. Lyijykynä 0,89 € /12 kynän paketti

2. Kouluvihko A4 0,40 € / kpl

3. Kouluvihko A5 0,20 € / kpl

4. Kouluvihko A5, vahva, 6,72 €/ 20 vihkon paketti

5. Blanco A4-vihko, 8,22 € / 20 vihkon paketti

Uusi sopimuskausi koulutarvikkeissa astui voimaan 30. huhtikuuta 2022 Kaikki hinnat ovat arvonlisäverottomia myyntihintoja, joissa on kate laskettuna mukaan. Osa tuotteista myydään eräkokoina ja osa yksittäisinä tuotteina.

Lähde: Tuomi-Logistiikka

Palvelu maksaa

Kaupungin rooli koulutarvikkeiden hankinnassa on määrittää, mitä ja minkä verran hankitaan. Tampereen kaupungin hankintapäällikkö Tanja Welin toteaa, että Tuomi-Logistiikan hintoja ei voi verrata kaupan hintoihin. Tuotteet kulkevat Tuomen varastojen kautta ja ovat sieltä tilattavissa Koriksi kutsutun sähköisen järjestelmän kautta kouluille kuljetettuna.

”Tuomen tarjoama palvelu tuo hintoihin lisää, mutta vähentää vastaavasti esimerkiksi toimituksiin ja laskutukseen liittyvää aikaa. Säästöä syntyy, vaikka tuote maksaa hieman enemmän kuin myymälästä ostettuna.”

Koulut eivät voi tilata tavaroita ohi virallisen hankintakanavan. ”Kaupungilla on päätös siitä, mitkä ovat yhteishankintana hankittavia tuotteita. Jos tuote on päätetty hankkia keskitetysti yhden toimittajan kautta, ohiostaminen rikkoisi toimittajan kanssa solmittua sopimusta.”

Hankintalain mukaan hankinta täytyy kilpailuttaa julkisena hankintana, kun ostot ylittävät kansallisen kynnysarvon. Tavarahankinnoissa se on 60 000 euroa.

Tuoteryhminä

Suurin osa Tampereen kaupungin koulutarvikkeista on koulukirjoja ja muita oppimateriaaleja, jotka tulevat valtakunnallisen yhteishankintayksikön Hanselin kautta. ”Muut tarvikkeet Tuomi kilpailuttaa tuoteryhminä. Ei meillä ole erikseen huomioliivien toimittajaa tai muovilaatikoiden toimittajaa”, Welin sanoo.

Hankinta voidaan keskeyttää, jos kilpailutuksessa ei saavuteta kilpailukykyistä hintatasoa. Hinta ei kuitenkaan ole ainoa kriteeri, vaan myös tuotteiden ominaisuuksille asetetaan reunaehtoja. Welin toteaa, että esimerkiksi huomioliivien pitää todennäköisesti täyttää tietyt vaatimukset ja säilytyskorien tulee olla riittävän paksusta ja kestävästä muovilaadusta valmistettuja.

Lue lisää: Koulutarvikkeet kilpailutetaan Tampereella keväällä – tällaisia ovat tarvikkeiden hinnat tällä hetkellä

Lue lisää: Koulukyytien toistuva myöhästely sai Tampereen apulais­pormestarinkin ärähtämään – Pahaan kuljettaja­pulaan haussa ratkaisu uudella kilpailutuksella

Edit 9.12.2022 kello 9.35: Lisätty tekstiin huomioliivien hintatietojen perään, että hinnat ovat arvonlisäverottomia myyntihintoja. Tämä tieto löytyi jo aiemmin jutun faktalaatikosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut