Tampere voi saada kohta uuden pormestarin – Kalervo Kummolaa olisi vaikea sivuuttaa

Pormestari Anna-Kaisa Ikosella on kova paine lähteä eduskuntavaaliehdokkaaksi. Hänellä voi olla tie auki vaikka ministeriksi. Uusi pormestari olisi todennäköisesti Kalervo Kummola tai Aleksi Jäntti.

Kalervo Kummola ja Anna-Kaisa Ikonen olivat kokoomuksen pormestariehdokkaat viime kuntavaaleissa Tampereella.

8.12.2022 16:15 | Päivitetty 8.12.2022 18:38

Aamulehti

Tampereen kaupungin pormestari todennäköisesti vaihtuu ensi vuonna.

Nykyisellä pormestarilla Anna-Kaisa Ikosella (kok.) on kova paine asettua ehdolle kevään eduskuntavaaleissa, sillä hän on puolueensa varapuheenjohtaja ja korkean profiilin ehdokas. Ikonen ei tyrmännyt ehdolle lähtemistä kommentissaan Aamulehdelle marraskuussa: ”Nautin tällä hetkellä työstäni pormestarina ja keskityn siihen. Tiedän, että painetta ehdokkuuteen varmasti luodaan, mutta asiasta ei olla juuri nyt keskustelemassa.”

Tämä on kokeneille poliitikoille tyypillinen tapa viivyttää ilmoitusta ehdolle lähdöstään. Ikosen asettuminen ehdolle on hyvin todennäköistä. Läpimeno olisi varmaa. Hän ei kuitenkaan voi asettua ehdolle kovin aikaisin, koska se tekisi hänestä ”ramman ankan” ja pormestarin työn hoitamisesta vaikeaa. Pormestarin tekemiset tulkittaisiin helposti vaalikampanjoinniksi, ja spekulaatiot seuraajasta alkaisivat välittömästi.

Kokoomus varmastikin haluaa Ikosen ehdolle. Hän sai viime eduskuntavaaleissa yli 9 000 ääntä, neljänneksi eniten Pirkanmaalla. Vaikka kokoomus on valtakunnallisten kannatuskyselyjen kärjessä, Pirkanmaalla kilpailija sdp:llä on kaksi todella kovaa ääniharavaa: Sanna Marin ja Lauri Lyly.

Puolueen varapuheenjohtajana ja ääniharavana Ikonen olisi todennäköinen ministeri, jos kokoomus menisi hallitukseen, mikä kannatuskyselyjen uumoileman vaalivoiton valossa on todennäköistä. Jos Ikonen ei nyt lähde ehdolle eduskuntaan, seuraava mahdollisuus on vasta neljän vuoden päästä, ja silloin kokoomus voi taas todennäköisemmin jäädä oppositioon. Momentum Ikosen ministeripestille voisi olla ohi.

Yksi vaihtoehto voisi olla, että Ikonen nousisi ministeriksi pormestarin paikalta eduskunnan ulkopuolelta.

Kun Ikonen palasi kesken vaalikauden kansanedustajan tehtävästä pormestariksi Tampereelle, hänestä oli tulkittavissa, ettei oppositiopuolueen edustajan rooli oikein innostanut. Ikonen on kunnianhimoinen nainen, joten nyhjöttäminen koronapandemian aikana etätyössä oppositiossa ei tarjonnut hänelle tarpeeksi haastetta.

Jos ja kun Ikonen lähtee ehdolle, tarvitaan uusi pormestari. Aamulehden tietojen mukaan Kalervo Kummola olisi valmis ottamaan tehtävän vastaan. Toinen vahva tarjokas on apulaispormestari, kokoomuksen Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Aleksi Jäntti.

Kummola oli kokoomuksen toinen pormestariehdokas kuntavaaleissa. Ikosesta tuli pormestari, koska hän sai selvästi Kummolaa enemmän ääniä, mutta jos paikka vapautuu, Kummolan sivuttaminen voisi olla vaikeaa.

Kummola on kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja ja konsernijaoston varapuheenjohtaja. Hän on aiemmin toiminut konsernijaoston puheenjohtajana. Kummola tuntee Tampereen kaupungin organisaation, toiminnan ja verkostot kuin omat taskunsa.

Pormestarina hän olisi profiililtaan erilainen kuin Ikonen. 77-vuotias Kummola on Ikosta konservatiivisempi ja suorapuheisempi. Molemmat ovat johtajina kokeneita. Myös jääkiekkovaikuttajana, kansanedustajana ja Tampere-talon vetäjänä tunnetuksi tulleelle Kummolalle pormestarin tehtävä olisi kruunu pitkälle uralle.

Aleksi Jäntti, 48, taas on jo apulaispormestari ja kokoomuksen Pirkanmaan piirin puheenjohtaja. Hän on sanavalmis, kunnianhimoinen ja työntynyt Tampereen kuntapolitiikan eturiviin.

Minna Ala-Heikkilä on Aamulehden toimittaja ja Tatu Airo uutispäällikkö

Täydennys 8.12.2022 kello 18.37: Lisätty maininta vaihtoehdosta, että Ikonen nousisi ministeriksi eduskunnan ulkopuolelta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut