Tässä tilanteessa laajat sähkökatkot toteutuvat: Tampereen Sähköverkon johtaja antaa nyt oman arvionsa

Toivoa herättävä tieto on se, että energiansäästötoimet ovat alkaneet purra myös Tampereen kaltaisessa kasvukaupungissa.

Tampereen sähköverkko oy:n toimitusjohtaja Petri Sihvo kertoo, että sähköt on katkaistava kokonaisista kaupunginosista kerrallaan. Sihvo kuvattiin 19. lokakuuta 2022.

8.12.2022 17:42 | Päivitetty 9.12.2022 9:40

Aamulehti

Energiakriisin takia voidaan Tampereella joutua tänä talvena katkaisemaan sähköt jopa kokonaisista kaupunginosista, jos sähköpula uhkaa. Tampereen Sähköverkko oy:n toimitusjohtaja Petri Sihvo kertoi suunnitelmista jo syyskuussa. Nyt hän antaa oman näkemyksensä siitä, millaisessa tilanteessa sähköjä jouduttaisiin katkomaan:

”Kokemus on osoittanut, että tehot lähtevät kipuamaan siinä kohtaa, kun on viikko–kaksi ollut yli 20 asteen pakkasta, noin 23–25 astetta. Silloin alkavat kiinteistöt ja rakenteet kylmetä ja tehontarve on suuri. Kyllä se melkein sen vaatii.”

Lue lisää: Tämä mies järkytti tamperelaisia kertomalla mahdollisista laajoista sähkökatkoista – Tampereen Sähköverkon johtaja kertoo nyt, kuinka isoa sähkölaskua itse odottaa talvella

Sihvon mukaan Suomi on edelleen riippuvainen sähkön tuonnista, ja siksi sähköpulan ratkaiseminen ei ole täysin Suomen omissa käsissä. ”Toivotaan, että Olkiluoto 3 lähtisi iskuun.” Sihvo sanoo, että sen varaan ei voi kuitenkaan täysin tukeutua, koska kaupallisen tuotannon on tarkoitus alkaa vasta tammikuun lopulla. Myös sähkönsiirtoyhteyksien Ruotsiin pitää olla kunnossa.

Toivoa herättävä tieto on se, että energiansäästötoimet ovat alkaneet purra myös Tampereen kaltaisessa kasvukaupungissa.

Lue lisää: Mitä säästövimmassa voi kotona tehdä väärin? – Asiantuntija kertoo, että yksi temppu voi sekoittaa koko asunnon ilmanvaihdon

Mikä?

Sähkön käytön vähentäminen

Sähkön käyttö on vähentynyt koko Suomessa verrattuna vuoteen 2021.

Elokuu: -3 prosenttia, Tampereella +4 prosenttia.

Syyskuu: -7 prosenttia, Tampereella -3 prosenttia.

Lokakuu: -7 prosenttia, Tampereella -2 prosenttia.

Marraskuu: -9 prosenttia, Tampereella -5 prosenttia.

Tampereen marraskuun luku on alustava tieto.

Lähde: Fingrid ja Tampereen sähkölaitos.

Näin sähkökatkot toteutetaan

Suomessa päädytään sähköpulatilanteeseen, jos energian tuotanto ja tuonti eivät pysty vastaamaan kulutukseen. Näin voi käydä esimerkiksi hyvin kylmänä, tuulettomana talvipäivänä.

Sähköpulan uhatessa kantaverkkoyhtiö Fingrid antaa määräyksen katkoista sähkönjakeluyhtiöille, kuten Tampereen Sähköverkolle. Tampereella sähkökatkot kohdennettaisiin pääosin alueisiin, joissa on paljon kotitalouksia. ”Suomeksi sanottuna laitakaupungin kohteisiin”, Sihvo sanoo. Katkot toteutetaan lähes kaupunginosatasolla, joten sähköt katkeavat väistämättä kotien lisäksi palveluista, kaupoista ja teollisuudesta.

Yksittäisellä asiakkaalla sähköt olisivat poikki kaksi tuntia kerrallaan, minkä jälkeen katko siirtyy toiselle alueelle, kunnes kierto tulee täyteen. Tämän jälkeen kierto alkaa alusta.

Sihvon mukaan sähkökatkot eivät edelleenkään ole todennäköisiä, mutta mahdollisia.

Lue lisää: Saako vessassa käydä, jos talven laajat sähkökatkot toteutuvat – Tampereen Veden tekninen johtaja antaa yksiselitteisen vastauksen

Lue lisää: Vanhoissa omakotitaloissa on jo olemassa tekniikka, jolla Suomea uhkaavat sähkökatkot voisi välttää – Miksei sitä käytetä Tampereella?

Sähkökatkojen ulkopuolelle rajataan kriittisiä sähkönkäyttöpaikkoja, jotka ovat yhteiskunnan toiminnan kannalta niin tärkeitä, että niiden sähkönsaanti on turvattava ensisijaisesti.

Valtioneuvosto antoi torstaina kriittiset sähkönkäyttöpaikat määrittävän asetuksen. Asetus tulee voimaan perjantaina. Verkkoyhtiöiden tulee päivittää varautumissuunnitelmansa asetuksen mukaan.

Mitä?

Kriittiset

Asetuksen mukaan kriittisiä sähkönkäyttöpaikkoja ovat:

 • vesihuoltopalveluiden laitosten keskeiset kohteet,

 • häiriöttömän sähköntoimituksen jatkumisen tai palauttamisen kannalta välttämättömät kantaverkonhaltijan, sähkönjakeluverkonhaltijoiden ja sähköntuottajien valvomot,

 • sähköasemat, merkittävät sähkövarastot ja sähköntuotantolaitokset sekä näiden käyttämät viestintäverkot,

 • kaasun siirtoverkon keskeiset kohteet,

 • taajamien ja kaupunkien kaukolämmön kiinteän polttoaineen lämpökeskukset ja muut keskeisimmät lämpökeskukset ja pumppaamot sekä valvomot

 • patoturvallisuuslain mukaiset 1-luokan padot ja osa 2-luokan padoista,

 • keskeiset kansainväliset rajanylityspaikat lentoliikenteessä,

 • liikenteen ohjaus- ja hallintapalvelua ja lennonvarmistuspalvelua tarjoavien toimijoiden ja meripelastuskeskuksen keskeiset valvomokohteet sekä rataverkon ja metroliikenteen keskeiset sähköradan käyttöpaikat,

 • poliisi- ja pelastuslaitokset, Keskusrikospoliisi, Poliisihallitus,

 • hätäkeskukset, sairaalat ja sosiaali- ja terveydenhuollon päivystykselliset yksiköt sekä sellaiset laitokset ja asumispalveluyksiköt, joissa on käytössä elämää ylläpitäviä laitteita,

 • Veripalvelun päätoimipaikka,

 • ulkomaankaupan ja huoltovarmuuden kannalta keskeiset satamat,

 • vankilat ja säilöönottokeskukset,

 • viranomaisradioverkon tukiasemat ja näihin liittyvät konesalit, muiden yleisten viestintäverkkojen keskeisimmät kohdat sekä Ylen radio- ja TV-lähetysten välittämiseen tarvittavat radiomastot,

 • yhteiskunnan johtamisen kannalta keskeiset valtion viranomaiset, maanpuolustuksen ja Tullin keskeiset kohteet, sekä kuntien johtokeskukset ja evakuointikeskukset sekä niiden varapaikat.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö

Oikaisu 8.12.2022 kello 19.27: Jutussa puhuttiin kriittiset sähkönkäyttöpaikat määrittävästä asetuksesta, ja sen menemisestä lausuntokierrokselle marraskuussa. Tieto oli vanhentunutta. Asetus on jo ollut lausuntokierroksella, ja se tulee voimaan perjantaina 9. joulukuuta. Myös jutun faktaa kriittisistä sähkönkäyttöpaikoista on täydennetty tuoreilla tiedoilla.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut