Kauneimmat joululaulut soivat kymmenissä kirkoissa Tampereella sunnuntaina – katso kuvista joulun tunnelmaa

Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuudet keräsivät joululaulujen ystäviä yhteen eri puolilla Tamperetta sunnuntaina 11. joulukuuta.

Jooa, 5 (vas.), Asta, Joel, 2,. ja Petri Rantamaa lauloivat tuiki, tuiki tähtöstä kun Lasten kauneimmat joululaulut -yhteislaulutapahtuma kajahti Messukylän kirkossa sunnuntaina 11. joulukuuta.

11.12.2022 18:58

Aamulehti

Sunnuntaina joulukuun 11. päivänä Lapinniemen kappelin edustalla on vielä hiljaista. Kappelin oven eteen lasketun lyhdyn sisällä sykkivä tuikku kertoo kuitenkin, että olemme oikeassa paikassa.

Sunnuntain iltapäivä on kaunis, kun tuoreeltaan satanut lumi valaisee maata. Myös kappeli on saanut kevyen lumipeitteen. Tampereen kylpylän takana sijaitseva pieni punatiilirakennus näyttää ulospäin vaatimattomalta. Rakennusta ei alun perin tarkoitettu kirkonmenoihin.

Kylpylä sijaitsee Tampereen puuvillateollisuus oy:n entisessä kehräämörakennuksessa. Kappeli puolestaan on tehtaan entinen lankavärjäämö, joka muutettiin kappeliksi vuonna 1999.

Kellon lähestyessä yhtä kappelin piha alkaa täyttyä ihmisistä. Ensimmäisten joukossa hangessa tarpovat Sanna Karppinen ja Erja Jounila. Kaksikko on tullut kappelille laulamaan. Hetken kuluttua kappelissa alkaa Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuus.

Sanna Karppinen (vas.) ja Erja Jounila olivat ensimmäisten joukossa Lapinniemen kappelin Kauneimmat joululaulut -yhteislaulussa. Karppisen suosikki joululaulu on En etsi valtaa, loistoa. Jounila puolestaan kertoo suosikeikseen ”perimasentavat” Varpunen jouluaamuna ja Sylvian joululaulu. ”Joululauluissa pitää olla tiettyä melankoliaa”, hän naurahtaa.

Joulun tunnelmaa

Astumme muun väen seassa sisään. Kappelissa on kylmä. Tilaisuutta johtava kappalainen Veli-Pekka Ottman kertoo vetäneensä talvitakkinsa takaisin päälle päivän ensimmäisen yhteislaulutilaisuuden aikana.

Laulamaan saapunut väki ryhmittyy kappeliin järjestetyille penkkiriveille. Myös he pitävät talvivaatteensa päällä. Alkujuonnon jälkeen laulu alkaa ja kylmyys unohtuu, ainakin melkein. Toki myös tarjolla oleva glögi lämmittää.

Kauneimmat joululaulut toimivat monille alkusysäyksenä joulun aikaan. Vuonna 1973 ensimmäisen kerran järjestetty yhteislaulutapahtuma on laulattanut suomalaisia jo 50 vuoden ajan.

Tänä vuonna sunnuntai 11. joulukuuta on Pirkanmaalla kauneimpien joululaulujen juhlapäivä. Sunnuntain aikana maakunnassa järjestetään kaikkiaan 57 Kauneimmat joululaulut -tilaisuutta. Tilaisuudet jatkuvat läpi joulun ajan, aina joulukuun 26. päivään asti.

Lue lisää: 401 tilaisuutta nauttia joulumusiikista – Kaikki Pirkanmaan joulukonsertit ja yhteislaulutilaisuudet löytyvät tästä jutusta

Tampereen Lapinlahden kappeli oli lähes täynnä sunnuntai-iltapäivän yhteislaulutilaisuudessa. Kappelissa oli sen verran viileää, että väki piti takkinsa päällä.

Kaupunki täynnä joululauluja

On aika jatkaa matkaa. Seuraava etappimme on Uudenkylän seurakuntakodilla. Päästessämme paikalle tilaisuus on jo käynnissä. Soittimensa takana istuva Kristian Ansaharju kertoo mikrofoniinsa,seuraavaksi laulettavan kappaleen. Vuorossa on Jaakko Löytyn sanoittama ja säveltämän Ilouutinen. Kappaleen ensitahtien aikana Pertti Parviainen nousee tuolistaan.

Uudenkylän seurakuntakodin tapahtumaa järjestävä Parviainen arvioi, että paikalla on noin sata henkeä.

Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksien hieno puoli on, että ne tuovat joulumusiikin lähelle ihmisten koteja. Samaa mieltä on Parviainen. Hän kertoo, että valtaosa paikalla olevista asuu seurakuntakodin lähistöllä.

Parviaisen mukaan monelle paikalla olevalla joulun aika alkaa yhteislauluista.

”Usein kolmas adventti on sellainen, että tästä alkaa joulu. Joululaulutilaisuus on sellainen alku joulun ajalle. Tämä tilaisuus on monille myös hiljentymisen aika.”

Reissumme huipentuu Messukylän kirkkoon. Siellä päivän aloitti lasten oma Kauneimmat joululaulut -tapahtuma. Messukylän ilta huipentuu illan suureen yhteislaulutilaisuuteen.

Lue lisää: Kauneimmat joululaulut kaikuivat Tampereen Messukylän kirkossa – Katso yhteis­laulu­hetki kokonaan tästä ja laula mukana

Tältä tunnelma yhteislaulutilaisuuksissa näytti

Minna (vas.) ja Maija Isoaho kertovat, että Kauneimmat joululaulut ovat perinne, josta joulutunnelma alkaa. Maija Isoaho matkusti Jyväskylästä äitinsä seuraksi yhteislaulutilaisuuteen.

Leena (vas.) ja Silja Kyröjoki ehtivät juoda glögimukilliset ennen yhteislaulujen alkamista. ”Tosi kiva olla täällä. Olemme käyneet laulamassa joka vuosi, mutta täällä olemme ensimmäistä kertaa. Glögi oli ihana yllätys”, Leena Kyröjoki tunnelmoi.

Kanttori Petra Perttula säesti Lapinniemen yhteislauluja. Tilaisuuden juonsi kappalainen Veli-Pekka Ottman. Hän kertoo, että pieni kappale tuo tilaisuuteen intiimiä tunnelmaa. Lapinniemessä järjestettiin sunnuntaina kaksi tilaisuutta. Ottman arvioi, että molemmissa oli paikalla noin 50 henkeä.

Uudenkylän seurakuntakodin Kauneimmat joululaulut -tapahtumaan osallistui arviolta sata henkilöä.

Oona, 3, Vilja, 1, ja Tuukka, 2, valloittivat Messukylä kirkon käytävän joululaulujen soidessa.

Messukylän kirkko on vaikuttava jo itsessään. yhteislaulun aikana joulun tunnelmalta ei voinut välttyä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut