Ratinanniemi täyttyi ihmisistä, kun mainoksista tuttu Coca-Cola-rekka saapui ensimmäistä kertaa Tampereelle – ”Tämä oli minulle lapsuudenhaave”

Virvoitusjuomajätin joulurekka saapui Tampereelle perjantaina ensimmäistä kertaa. Kiinnostus rekkaa kohtaan oli suurta, ja paikalle arvioitiin saapuvan noin 3 000 ihmistä.

Anne Lahtinen oli tullut lapsenlapsensa Justus Helanderin, 5, kanssa katsomaan joulurekkaa ja odotukset olivat korkealla. ”Tämä on ollut minulle lapsuudenhaave. En tiedä, mikä rekassa viehättää, se vain on taianomainen”, Lahtinen sanoi.

9.12.2022 20:36

Aamulehti

Virvoitusjuomajätti Coca-Colan 90-luvun joulumainoksista tutun joulurekan kiertäminen on monessa maassa joka vuosi toistuva perinne, joka kerää paikalle satoja ihmisiä. Näin kävi perjantaina myös Tampereen Ratinanniemen tapahtumapuistossa, johon joulurekka saapui nyt ensimmäistä kertaa. Ensimmäiset jonottajat olivat saapuneet paikalle jo tuntia ennen tapahtuman alkua ja puoli neljän aikaan jonossa oli satoja ihmisiä.

Kaikkien odottama h-hetki koitti viimein neljältä, kun rekan valot syttyivät, joulumusiikki alkoi soida ja tapahtuma-alue aukesi. Monien muiden lailla paikalle rekkaa olivat tulleet katsomaan Anne Lahtinen lapsenlapsensa Justus Helanderin, 5, kanssa. Lahtiselle joulurekan näkeminen oli toteutunut lapsuudenhaave. ”En tiedä mikä rekassa viehättää, se vain on taianomainen. Tämä on meille tällainen yhteinen juttu”, Lahtinen totesi.

Rekka oli myös Helanderin mieleen. ”Rekka on tosi hieno, hienompi kuin mainoksissa.”

Alta voit katsoa videolta, miltä kuuluisa joulurekka näytti:

Tapahtumaan oli kaikilla vapaa pääsy ja siellä pystyi kuvaamaan itsensä joulurekan vieressä, osallistumaan joululahja-arpajaisiin, kuuntelemaan paikalliskuoron lauluesityksiä, osallistumaan hyväntekeväisyysrulettiin Hope ry:n hyväksi sekä juomaan tietenkin itse Coca-Colaa, jota tapahtumassa jaettiin kaikille alueelle tulleille. Juomien kierrätyspanteilla kerätty tuotto jaetaan hyväntekeväisyyteen.

Tampereen-tapahtumassa oli mahdollisuus myös tuoda paikan päälle lahjoja, jotka Hope ry jakaa Tampereen alueen tarvitseville perheille.

Alle 13-vuotiaat eivät saaneet Coca-Colaa tapahtumassa ilman vanhempiensa suostumusta. Tapahtumaa järjestämässä ollut joulurekan omistaja ja kuljettaja Jari Tarkkanen ei tiedä, mistä linjaus johtuu. ”Syytä en tiedä muuta kuin, että se on Coca-Colan oma käytäntö.”

Suomessa kiertävä Coca-Colan joulurekka on harvinainen Kenworth VW900A -jenkkirekka vuodelta 1978. Rekka on ollut Suomessa 80-luvulta saakka, ja se on 19 metriä pitkä. Sen kyljissä loistaa arviolta noin 11 000 led-valoa. Sen sivuissa olevat joulupukin kuvat on suunnittelut suomensukuinen Haddon Sundblom. Sundblomin isä oli kotoisin Ahvenanmaalta. Rekan kuvat vaihtuvat joka vuosi.

Erityisesti rekan valot herättivät ihmisissä ihastusta. Rekkaa kuvailtiin muun muassa tunnelmalliseksi. Tänä vuonna kahdeksalla ihmisellä on mahdollisuus ulkopuolella ihastelun sijaan päästä kurkkaamaan ensimmäistä kertaa myös, miltä rekan sisällä näyttää. Rekkaan voi voittaa sisäänpääsyn osallistumalla arvontaan.

Lähes alkuperäinen

Jari Tarkkanen kertoi neljän jälkeen iltapäivällä, että paikalle odotettiin perjantaina noin 3 000 ihmistä. Itse tapahtuma-alueelle ihmisiä mahtuu Tarkkasen arvion mukaan noin 300, joten jonoa ehtii syntyä.

Tarkkanen kertoi, että Tampereella nähtävä rekka ei ole se itse alkuperäinen amerikkalainen Coca-Colan joulurekka, vaan Suomessa kiertävä virvoitusjuomajätin rekka. Rekka on kuitenkin Tarkkasen mukaan ”niin lähellä alkuperäistä kuin on mahdollista”.

Tarkkasen mukaan joulurekat kiertävät useissa eri maissa ja jokaisella maalla on omat rekkansa. Suomessa joulurekka kiertää nyt neljättä vuotta. Ennen Tamperetta se vieraili Helsingissä ja Turussa. Tampereen jälkeen se matkaansa Jyväskylään, Joensuuhun, Savonlinnaan, Kotkaan ja Porvooseen. Vuosien varrella joulurekka on vieraillut Suomessa 26 paikkakunnalla, kuten Pirkkalassa ja Nokialla.

Jari Tarkkanen on ollut mukana kaikki neljä vuotta, joina Coca-Colan joulurekka on kiertänyt Suomea. Hän kertoo, että vuonna 2018 joulurekka pysähtyi ensimmäisen kerran Napapiirillä ja tapasi Joulupukin.

Ennen tapahtuman alkua kello 16 paikalle oli kerääntynyt jo satoja ihmisiä.

Kalle Salmiselle, Marja Mansikkamäki-Salmiselle ja Milla Salmiselle joulurekan näkeminen ei ollut ensimmäinen kerta. Aiempina vuosina he ovat nähneet rekan Nokialla ja Pirkkalassa. Tänä vuonna rekka tuntui heistä jotenkin edellisvuotta pienemmältä, vaikka hieno se edelleen oli.

Kalle Salmista rekka kiehtoi jo oman valoharrastuksen vuoksi. Milla Salminen puolestaan totesi, että rekka on näky, jota ei näe joka päivä.

Kalle Salminen, Marja Mansikkamäki-Salminen ja Milla Salminen näkivät joulurekan nyt kolmatta kertaa. Kalle Salmista rekka kiehtoi jo oman valoharrastuksen vuoksi. Milla Salminen puolestaan totesi, että rekka on näky, jota ei näe joka päivä.

Laura Jylli oli tullut lapsiensa Lennin, 10, Seelan, 5, ja Elsan, 8, kanssa katsomaan joulurekkaa ensimmäistä kertaa. Jylli oli bongannut rekan mainoksen jostain, ja lapset olivat innostuneet ideasta. ”Rekka on hieno”, Seela Jylli totesi.

Tamperelaiset Olli Nurmela ja Roosa Alhasto olivat tulleet katsomaan rekkaa perjantaina. ”Tulimme mielenkiinnosta katsomaan rekkaa. Kävimme viimeksi katsomassa tätä vilaukselta pari vuotta sitten Pirkkalassa. Muistelen, että rekka olisi ollut silloin vähän isompi”, Alhasto pohti.

Eetu Fredriksson, 11, ja Laura Fredriksson näkivät joulurekan perjantaina ensimmäistä kertaa. ”On hieno”, totesi Eetu Fredriksson.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut