Tampereen keskustan jouluvalot ihastuttavat, mutta Hämeenkadun valoverhot saavat varautuneen vastaanoton: ”Lakanan näköiset”

Tampereen Hämeenkadun uudet valoverhot saatiin teknisen takapakin jälkeen ripustettua paikoilleen, mutta minkälaisen tuomion ne saavat ohikulkijoilta. Kävimme Keskustorin kulmilla kysymässä.

Näytetäänkö Hämeenkadun valoverhoille punaista vai vihreää valoa? Jalkauduimme Tampereen keskustaan lauantai-iltana 10. joulukuuta ottamaan asiasta selvää.

10.12.2022 21:14

Aamulehti

Tampereen keskustassa on lauantai-iltana paljon ihmisiä liikkeellä ja satumainen tunnelma. Lumihiutaleet leijuvat ilmassa, joulutorilta tulvii herkullisia tuoksuja ja Keskustorin rakennukset kylpevät valoissa.

Koiranäyttelyyn Tampereelle tulleet Jyrki ja Auli Auronen Lappeenrannasta olivat iltakävelyllä koiransa Huldan kanssa. ”Tämä kokonaisuus on todella hieno, on valoja joka puolella ja joulutori, jonne aiomme seuraavaksi mennä syömään bratvurstia hapankaalin kera. Nuo joulutorin perinteiset valot ovat myös hyvin kauniit.”

Hämeenkadun ylle on pingotettu Valoviikkojen uusin ylpeys, näyttävät led-valoverhot, jotka valaisevat Hämeenkatua aina Rautatienkadulta Hämeenpuistoon saakka. Valoverhot piti ottaa käyttöön jo syksyllä 2021, mutta teknisen vian vuoksi ne jouduttiin ottamaan alas ja lähetettiin takaisin valmistajalle korjattavaksi. Tänä vuonna tehtiin uusi yritys paremmalla onnella ja nyt kaikki 36 valoverhoa loistavat sinisenä Hämeenkadun yllä.

Santeri Lammi Tampereelta ja Riikka Linna Vantaalta olivat matkalla joulutorille. ”Ihan tyylikkäät valoverhot, mutta turhan symmetriset valot. Niissä voisi olla välkkymistä tai jotain muuta vaihtelua. Valoviikkojen valot sinänsä ovat kivat ja lisäävät viihtyvyyttä. Tulimme juuri ratikalla keskustaan ja ihailimme noita rakennusten valokuvioita.”

Valoverhot ovat uutta pikselipalloihin perustuvaa tekniikkaa ja Tampereen kaupungille varta vasten suunniteltuja. Niihin voidaan ohjelmoida erilaisia valaistusaiheita, kuten liikkuvia kuvioita, videoita ja valotaideteoksia. Lauantai-iltana valoverhojen valaistus oli yhtenäisen sininen lukuun ottamatta varjomaista kuviota, joka välillä lipui osan valoista päälle. Luultavasti se aikaansaatiin niin, että osa valoista välillä sammui.

”Valoverhot ovat oudon modernit, mutta tavallaan hienot. Pidin niistä erityisesti silloin, kun niissä oli jokin toimintahäiriö ja kaikki valot eivät palaneet. Silloin niissä oli sellaista nykytaiteellista fiilistä. Tykkäsin myös siitä violetista väristä enemmän kuin tästä sinisestä, joka on oudon teknologinen. Valoviikkojen valoista hienoin on tuo teatterin seinään heijastuva, aaltomainen ja liikkuva valaistus”, pohtii Niina Puolitaival Tampereelta.

”Valoverhot ovat vähän lakanan näköiset, olisin ehkä kaivannut niihin jotain jouluisempaa kuviota. Nämä ovat vain valot. Vanhat valokuviot olivat paremmat, tykkäsin varsinkin kukista”, arvioi Jenni Rantala Tampereelta. Hän oli liikkeellä puolisonsa Jani Rantalan kanssa. Pariskunnan mielestä onnistuneimpia ovat talojen seiniin heijastetut valokuviot.

Valoviikot ovat tuoneet valoa tamperelaisten talveen jo vuodesta 1966. Perinteiset hehkulampuista sommitellut hevoset, kukkakuviot ja hylkeet tulivat elinkaarensa päähän vuonna 2014, minkä jälkeen ne on vähitellen korvattu uuden sukupolven valoilla. Lähes 50 vuoden aikana vanhat valokuviot ehtivät kuitenkin käydä tamperelaisille niin rakkaiksi, että niistä luopuminen ja uuteen sopeutuminen vaatii selvästi vähän totuttelemista.

”Valoverhot ovat ihan kivat ja modernit. En ole kyllä ihan varma, ovatko ne jouluisia, kun täällä on muuten niin tosi kivasti laitettu joulua. Ehkä ne ovat nykyaikaa ja viittaavat uuteen vuoteen. Kaikkein hienoimpia ovat kuitenkin nuo rakennusten valaistukset”, totesi Helsingistä Tampereelle käymään tullut Eija Ruuska.

Kansa on puhunut. Valoverhot ovat nykyaikaiset, mutta liian tekniset ja hieman tylsät. Jouluisiksi niitä ei voi kutsua hyvällä tahdollakaan, mutta ehkä niihin tottuu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut