Tampereen sähkölaitos korottaa kaukolämmön hintoja – Katso laskurista, kuinka paljon enemmän maksat

Kaukolämpöä riittää Tampereella koko talveksi energiakriisistä huolimatta, lupaa Tampereen sähkölaitoksen energia-yksikön johtaja Paavo Knaapi.

Kaukolämmön hinta nousee. Kuva on otettu Tampereella Paasikiventien varrelta, taustalla Lielahden voimalaitoksen piiput.

7.12.2022 9:31 | Päivitetty 7.12.2022 16:37

Aamulehti

Kaukolämmön hinta nousee Tampereella vuodenvaihteessa keskimäärin 9,3 prosenttia. Tampereen sähkölaitos kertoi asiasta tiedotustilaisuudessaan keskiviikkona aamulla.

Korotus koskee energiamaksua ja tehomaksua.

Sähkölaitos kertoi syyskuun alussa, että kaukolämpöön on odotettavissa noin 10 prosentin hinnankorotus. Arvio on nyt tarkentunut. Mitä 9,3 prosentin korotus käytännössä tarkoittaa?

”Kaukolämmön hinta nousee keskimäärin noin 0,8 senttiä kilowattitunnilta. Korotuksen vaikutus riippuu asiakkaan teho- ja energiatarpeesta sekä kulutuksen ajoittumisesta”, kertoo Marko Lundström, Tampereen sähkölaitoksen liiketoimintajohtaja.

Korotuksen vaikutus on kuukaudessa noin 5 euroa kerrostaloasuntoa kohden ja 7 euroa rivitaloasuntoa kohden. Kaukolämmitetylle pientalolle korotus on keskimäärin noin 13 euroa kuukaudessa.

Sähkölaitos perustelee korotusta energiakriisin aiheuttamalla polttoaineiden ja tuotannon kustannusten nousulla sekä yleisellä kustannustason nousulla. ”Vaikka energiakriisi näkyy erityisesti kaasun hinnassa, käytännössä kaikkien polttoaineiden hinnat ovat nousseet”, Lundström sanoo. Biopolttoaineisiin ja jätteeseen perustuvan tuotannon osuus Tampereen kaukolämmössä on tällä hetkellä noin 80 prosenttia.

”Ukrainan sodan myötä puuhakkeen tuonti Venäjältä loppui kokonaan ja biopohjaisten polttoaineiden markkinadynamiikka muuttui Suomessa.” Lundström mukaan tämän takia myös Tampereen sähkölaitoksen käyttämän polttoaineen hinnoissa on ollut nousupainetta, vaikka se ei olekaan käyttänyt venäläistä puuhaketta, vaan Pirkanmaalta ja sen ympäristöstä tulevaa puuhaketta.

Riittääkö kaukolämpö?

Kaukolämpöä riittää Tampereella kuluvan talven aikana energiakriisistä huolimatta, lupaa Tampereen sähkölaitoksen energia-yksikön johtaja Paavo Knaapi. ”Skenaariota, jossa lämpöä ei riittäisi, ei ole. Olemme tehneet sellaiset varautumistoimenpiteet, että pystymme lämpöä toimittamaan”, hän sanoo.

Knaapin mukaan Tampereen sähkölaitos alkoi varautua jo alkuvuodesta mahdolliseen tilanteeseen, jossa maakaasua ei olisi käytettävissä lainkaan koko lämmityskauden aikana. Maakaasua tarvitaan etenkin kaukolämmön huipputuotannossa eli hyvin kylminä aikoina.

Sähkölaitos on hankkinut varastoihinsa öljyä, jolla maakaasua voidaan korvata. ”Öljyä on saatu hankittua sellainen määrä, että omalla varastolla ja uudella hankinnalla markkinoilta pystytään pärjäämään tämä talvi, vaikka maakaasua ei tästä päivästä eteenpäin olisi saatavilla”, Knaapi sanoo keskiviikkona. Öljyä on hankittu hänen mukaansa kotimaisilta toimijoilta.

Myös puupolttoaineen saatavuuden häiriöihin on varauduttu hankkimalla turvetta. ”Olemme lisänneet kaukolämmön tuotannon vara- ja huipputuotantokapasiteettia, hankkineet uutta tuotantokalustoa ja tehostaneet päivystysvalmiuksia”, Knaapi tiivistää.

Lue lisää: Valtionyhtiö Neova aloitti turpeen energian­tuotannon uudelleen kesällä Suomessa – Näin Tampereen sähkölaitos varautuu turpeen käyttöön ensi talvena

Tampereen sähkölaitos on varautunut myös Venäjän hyökkäyssodan takia heikentyneeseen turvallisuustilanteeseen. Knaapin mukaan sähkölaitoksen kriittisten kohteiden vartiointia on lisätty.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että maakaasua on saatavilla. Tampereen sähkölaitoksessa on varauduttu kuitenkin pahimman mahdollisen vaihtoehdon varalta. ”Emme voi esimerkiksi olla varmoja siitä, että vedenalainen infrastruktuuri toimii”, Tampereen sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen sanoo viitaten Nordstream-kaasuputkien vuotoihin, joiden syylliseksi on epäilty Venäjää.

Mikä?

Tampereen sähkölaitos

89 prosenttia tamperelaisista asuu taloyhtiöissä, joihin Tampereen sähkölaitos tuottaa ja toimittaa kaukolämpöä.

Noin 380 työntekijää.

Noin 4 000 kilometriä sähköverkkoa.

Konsernin liikevaihto 2021: 320 miljoonaa euroa.

Tilikauden tulos 2021: 33,2 miljoonaa euroa.

Päivitys 7.12.2022 kello 15.57: juttu päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla ja lisätty laskuri.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut